Nemzeti minőség

2017. február 23. 08:47

Európai parlamenti képviselőségemből adódóan háromlaki életvitelt folytatok, így kvázi heti szinten össze tudom hasonlítani a magyar, a belga és a francia élelmiszerboltok kínálatát.

2017. február 23. 08:47
Szanyi Tibor
Szanyi Tibor
Népszava

„Mindez nem lenézés, nem átverés, hanem a kapitalizmus sajátos logikája. Jómagam szívesen vagyok partner a kapitalizmus móhóságának jelentős korlátozásában, ezért a már említett EP versenypolitikai jelentésben azokat a ‘smart’ technológiákat ösztönözzük, amelyek lehetővé teszik, hogy egy-egy okostelefonos ráfényképezéssel beható, akár összehasonlítható információkat szerezzünk egy adott termékről, standa pityere a boltban.

Tudomásul kell vennünk azonban, hogy a nemzetközi cégek nem átverni, lenézni akarnak minket, hanem a lehető legpontosabban srófolni, majd kiszolgálni az igényeinket. (Az átverés és a lenézés sokkal inkább a helyi kóklerek műfaja.) Ha a magyar fogyasztó például az élelmiszereknél minden más szempont elé helyezi az árat, akkor a gyártók mindent meg fognak tenni az olcsítás érdekében. Ha valaki lenéz valakit, akkor azok mi magunk vagyunk önmagunkkal szemben, és egyúttal álságosak is, amikor teoretikusan azt várjuk el, hogy a magasabb minőséget mi olcsóbban kaphassuk meg másoknál. A nemzeti minőségünket bizonyosan nem az alultájékozottságból fakadó nacionalista hevület fogja megemelni. A korrekt felvilágosító munka annál inkább.

Személyes hangon szólva európai parlamenti képviselőségemből adódóan háromlaki életvitelt folytatok (Budapest, Brüsszel, Strasbourg), így kvázi heti szinten össze tudom hasonlítani a magyar, a belga és a francia élelmiszerboltok kínálatát. Teszem ezt annál is inkább, mert hobbim az élelmiszerboltokban való »szörfözés«, nem is feltétlenül a vásárlás, hanem akár csak a vizsgálódás kedvéért. Számomra a brüsszeli sonkák nem eléggé zsírosak, a budapesti zöldségek pedig igen drágák. A francia üdítők nekem túl vannak savazva, miközben ugyanazon francia kereskedelmi multi bagettje ég és föld Strasbourgban, illetve Budapesten. Mindazonáltal nagy kedvencem az egyik hazai manufaktúra csont nélküli füstölt csülke, szinte havonta veszek egyet-egyet, de még nem találkoztam kétszer ugyanazzal az ízzel, amit persze picit sem bánok, mert egyik jobb mint a másik...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2017. február 23. 23:08
"Nemzeti" és "minőség"...az a két szó, ami nem említhető egy lapon Szanyi Tiborral...
Harangláb
2017. február 23. 22:08
...A f@szit nézve azt gondolná az ember, hogy csak a fröccsöket hasonlítgatja össze, de azt tényleg nap mint nap...
GV0917
2017. február 23. 20:26
Tudod e Tibi miért fontos számodra a disznó?(mármint a Sus domesticus) Csupán azért,mert rájöttek az orvosok, hogyha egy disznó szervét átültetik egy emberbe, az befogadja.No neked melyik kellene? Mondjuk a gyomor az jó lenne, mert nagyobb a tiednél.A szív is jó lenne, de a legjobb a kuki átültetése problémás! Mert ugye "csavaros a hmhm fasza"(csókolom azt tetszett mondani, ahol disznóság van hümmögéssel helyettesítsem....) Csak nehogy acéllemezen próbáld egyből, ahhoz edzeni kell...Majd vállalhatsz egy mangalica kondát. Koszt kvártély ingyen+ szórakozás...
Mich
2017. február 23. 19:49
Na, egy alkoholista ingyenélő, aki szembe köpi magát - a bolsi pártlapban...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!