A német hadsereg a NATO-csúcs igazi győztese

2016. július 11. 19:14

Németország mostanra már nem megfékezendő erő, hanem egyre jelentősebb szövetséges Washingtonból nézve. A katonáit egy olyan országba küldi most a NATO, amelyet a második világháború idején megszállva tartottak.

2016. július 11. 19:14
Magyari Péter
444

„Az összesen négyezer katona térségbe vezénylése elsősorban szimbolikus jelentőségű, hiszen ennyi katona képtelen volna megvédeni az érintett országokat egy valódi orosz offenzívától. Az igazi hidegháború idején, a 60-as években 277 ezer amerikai katona állomásozott a NATO európai tagállamaiban, akkoriban teljesen komolyan felmerült, hogy e katonák egy szovjet támadástól védjék a kontinenst.

Az összesen négyezer katona telepítése inkább csak figyelmeztetés most: azt üzenik Moszkvának, hogy egy NATO-tagállam provokálása egyben a teljes szövetség provokálása is. A baltiak nem is hagyományos orosz inváziótól tartanak egyébként, hanem a helyi orosz kisebbség felfegyverzésétől, szakadár mozgalmak kiépítésétől. A négy országba négy különböző parancsnokság alatt állomásoznak majd a NATO katonái: Lengyelországban amerikai, Lettországban kanadai, Észtországban brit és Litvániában német vezetés alatt.

Utóbbi talán hosszú távon a legfontosabb fejleménye a mostani csúcsnak: a német hadsereg Európán belüli telepítése, ráadásul éppen Oroszország határában, egyértelműen azt jelzi, hogy a három doktrínából, amit a NATO alapításakor kötöttek ki, az egyik, a németek lent tartása, már érvénytelen. A német kormány tavaly döntött arról, hogy jelentősen emeli katonai kiadásait, és ebben Berlin élvezi az USA teljes támogatását. Németország mostanra már nem megfékezendő erő, hanem egyre jelentősebb szövetséges Washingtonból nézve. A katonáit egy olyan országba küldi most a NATO, amelyet a második világháború idején megszállva tartottak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2016. július 12. 09:03
A szövetségeseink kérték, hogy valaki segítsen be a védelmükbe. A többi szövetségesünk ennek eleget is tett. Erre ti meg prüszköltök, és annak az országnak az "érdekeit" véditek, akik magukat a minket megszálló csapatok örököseinek gondolják. Mondhatjátok, hogy Oroszország nem a Szovjetunió, de Moszkvában a nép sajnos nem teljesen így gondolja :)
bontottcsirke
2016. július 12. 08:19
Ha visszakerülnek a sasok, meg a cukaszürke egyenruhák, lesz remény. De melegoperettel nem.
Rockpapa
2016. július 11. 21:55
Riogatunk?Riogatunk?
f5vkaroly
2016. július 11. 20:30
Ujra nemetek allnak szembe az oroszokkal? Jol hangzik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!