A választójog kiterjesztése nemzetpolitikai kérdés

2010. november 18. 17:22

Általánosságban keresni kell minden eszközt és lehetőséget, amelyek az anyaországban élő és a határon túli magyarokat, vagyis a magyar nemzet egészét összekötik. Interjú.

2010. november 18. 17:22

„- Az elmúlt hetekben ismét szóba került a határon túli magyarok választójogának a kiterjesztése. Milyen javaslatok hangzottak el a témában? 

- Az alkotmányozás során el kell dönteni, hogy egyáltalán megnyitjuk-e a határon túli magyarok választójogával kapcsolatos vitát, vagy nem. (...) Fontos azonban, hogy a politikai pártok és a civilek véleménye mellett meghallgassuk a határon túli magyarok álláspontját is. Általánosságban keresni kell minden eszközt és lehetőséget, amelyek az anyaországban élő és a határon túli magyarokat, vagyis a magyar nemzet egészét összekötik. Ha erre a választójog alkalmas – ami szerintem megfelelő szabályozással jó eszköz –-, akkor érdemes megfontolni, nem pedig vita nélkül elvetni.

- Az LMP szerint a kormány most megcsinálja, amit Mikola István korábban mondott, vagyis ha a határon túli magyarok is voksolhatnak, akkor a Fidesz 20 évre bebetonozza magát.

- Ez az érvelés a határon túli magyarokra nézve is sértő és teljesen alaptalan. A választójog megadásának nem lehet célja, hogy bármelyik oldalnak többséget biztosítson. Ebből a szempontból az is igaz, hogy a 2006-os választásokat megelőzően elhangzott Mikola nyilatkozat a Fidesz valós szándékait tekintve félrevezető volt. A választójog biztosítása nem hatalompolitikai, hanem nemzetpolitikai kérdés, nem a jobboldal hatalmának megőrzését, hanem a nemzet minél több szálon történő összekötését kell, hogy szolgálja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
k33
2010. november 19. 07:28
Nem a választójogot, hanem a határokat kell kiterjeszteni.
dorkoka
2010. november 18. 21:55
Aztán kiderül hogy esetleg a kinti MAGYAROK nem a kint kifütyült Orbán hívei hanem jobbikosok, mint azt ahogy a stati kezdi finoman kimutatni. Akkor a szocikkal karöltve 2/3-dal fogják visszacsinálni.
balbako_
2010. november 18. 20:13
Szinte kivitelezhetetlen technikailag, de nem is ez a kérdés, hanem az, hogy miért olyan biztos az MSZP és az LMP, hogy csak a Fideszre fognak szavazni? Csak nem tettek a határon túliak ellen valamit?
küllő
2010. november 18. 20:09
Tényleg milyen jó lesz ha egy Kolozsváron élő kőműves,- aki a lábát ki se teszi a városából-fogja eldönteni hogy milyen legyen a magyar kormány. És ha nem az alcsútira szavaz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!