Ami Macronnak is fáj: új korszak kezdődött Budapesten a franciák számára

2024. október 11. 05:15

Sokáig emlegetik majd a Real Madrid sztárjai a kispesti mérkőzést: Camavinga először talált be tétmeccsen a francia felnőtt válogatottban, Tchouameni pedig csapatkapitányként debütált a Bozsik Arénában.

2024. október 11. 05:15
null
Szabó Péter

Fotó: a szerző felvétele

Mint arról korábban már beszámoltunk, Izrael labdarúgó-válogatottja az utóbbi időben gyakorlatilag hazajár Magyarországra – a Nemzetek Ligája-sorozatban mindenképp, miközben a FIFA továbbra is fontolgatja az ország kizárását. Szeptemberben Olaszországot, októberben Franciaországot fogadta az együttes a kispesti Bozsik Arénában. Hemzsegtek a szupersztárok a vendégek kezdőcsapatában, ennek ellenére csekélyebb volt az érdeklődés a szurkolók részéről, mint egy hónapja. Ami viszont változatlan: a találkozó ideje alatt szakadt az eső. Ezúttal legalább előtte és utána nem esett, illetve szintén változás, hogy – a szervezők dicséretére legyen mondva – könnyítettek a biztonsági előírásokon: a korábbi kettő helyett most elég volt egyszer végigcsinálni a fémdetektoros átvilágítást.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

A francia válogatott az elmúlt időszakban nem a közönségcsalogató játékával került a hírekbe, sokkal inkább azokkal a felvételekkel, ahogyan a játékosok bevonultak a Párizstól dél-nyugatra fekvő Clairefontaine-ben található edzőtáborba. Mint ismert, a Barcelona védője, Jules Koundé előbb magassarkúban, majd szoknyában hívta föl magára a figyelmet, legutóbb pedig Szoboszlai Dominik csapattársa, Ibrahima Konaté sokkolt a teljes arcát kitakaró maszkos öltözékével.

Nos, ezúttal egységes szerelésben futottak a gyepre a játékosok, igaz, a bemelegítés nagy részét külön végezte Koundé, de ez csak a sajátos rituáléjának a része. Egy szurkoló meg is találta, folyamatosan szólítgatta, cukkolta a lelátóról, de a katalánok sztárja rá se hederített.

Ezt is ajánljuk a témában

Az, hogy tolongtak a világsztárok a játékosként és szövetségi kapitányként is világbajnok Didier Deschamps kezdőcsapatában, egyáltalán nem túlzás: a Real Madridot, a Milant és a PSG-t két-két játékos képviselte a 11-ben, illetve az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool, a Bayern München és a Barcelona is adott egy-egy kulcsembert. Így állt fel a csapat, amelyet többen tartalékosnak (!) minősítettek, lévén N’Golo Kanté, Kylian Mbappé és Antoine Griezmann is hiányzott. A reálos csatárt különleges „sérülése” (a BL-ben azért pályára tudott lépni), az atléticós támadót pedig a válogatottól való „visszavonulása” tartotta távol a budapesti kalandtól. A 33 éves kedvenc döntésével egyébként a nemzeti csapat történetének egyik legjobbja, összesen 137 mérkőzés és 44 gól mondott „búcsút”. Egyes, csapathoz közeli vélemények szerint Deschamps kapitány személyét kifogásolják a sztárok, ha olajra lépne a szakember, még Griezmann is reaktiválná magát.

Ezt is ajánljuk a témában

Kulcsszerepben az új generáció

A francia legenda kiválásával mindenesetre egy új korszak köszöntött be Budapesten: a sportág hívei, az ország elnökével, Emmanuel Macronnal az élen elmorzsolhattak néhány könnycseppet, de a közelmúlt csillagainak hiánya ellenére szupersztárokból továbbra sincs hiány a galloknál. Dembelé örökölte meg a hetes mezt, a csapatkapitányi karszalag pedig Tchouameni karján feszült. Először vezethette pályára a nemzeti csapatot a Real Madrid középpályása, aki kollégájával, Camavingával együtt Kispesten is uralta a középső területeket – épp úgy, mint a királyiak mezében. Mélységi irányítóként mozgatták a francia gárdát, szinte minden támadás átfutott rajtuk, ráadásul nem is kellett sokat várni, hogy Camavinga a Bozsik Arénában megszerezze első válogatott gólját tétmeccsen.

Ehhez az izraeli kapus jótékony szívére is szükség volt, aki a saját kapujába pofozta a füvön megpattanó labdát.

A folytatásban is a franciák akarata érvényesült, az izraeliek hatékonyságára azonban nem lehetett panasz, a félidő közepén Gloukh ívelését olyan pontosan csúsztatta meg Gandelman, hogy Maignan csak beleérni tudott a fejesbe, a labda pedig a kapufáról a gólvonal mögé pattant. Az első kaput eltaláló próbálkozásból (később sem volt, így 1/1-gyel zártak) egyenlítettek az izraeliek – a szurkolók örömujjongása közepette. Nagy dolog, tekintve, hogy találkoztunk olyan édesapával, aki két kamasz fiával csak a meccs miatt utazott Izraelből Budapestre. Mint mondták, szerettek volna jól szórakozni: nos, ők biztosan valami hasonlóról álmodtak.

Ezt is ajánljuk a témában

A csúszós pálya mély talaján remekül élt a ferencvárosi Abu Fani, aki a Real-sztárokhoz hasonlóan mélységi irányítóként szabott fazont a kékmezesek játékának, alacsony súlypontja miatt kiválóan érezte a ritmust, jól osztogatott, a szakemberek a hazaiak legjobbjaként értékelték a teljesítményét. Nem véletlenül kapta ő a legnagyobb ovációt a meccs előtti bemutatásnál...

A franciák nem sokat teketóriáztak az egyenlítés után, Nkunku megrázta magát és egyéni villanása újabb vendéggólt hozott – még félóra sem telt el, már háromszor is megzörrent a háló.

Nem véletlen jegyezték meg többen is, hogy ennyi idő alatt a francia válogatott már több helyzetet alakított ki, mint a teljes nyári Európa-bajnokságon.

Van benne valami.

Mindent a rajongókért: alig ért véget a mérkőzés, a Real Madrid sztárja, Aurelien Tchouameni már aláírást osztott egy fanatikus szurkolónak
Fotó: a szerző felvétele

Kiütéses francia siker Kispesten

A már említett Koundé egyébként tett róla, hogy ismét magára irányítsa a reflektort, egy pillanat alatt kihúzta a gyufát a hazai szurkolóknál, amikor partvonalon kívülre penderítette Hazizát. Néhány percig még fütyülték, amikor nála volt a labda, de aztán fátylat borítottak a történtekre. Nem úgy Deschamps, aki folyamatosan instruálta szélsőjét, mindig talált valamit, amit szóvá tett a játékán.

A hajrára aztán remek érzékkel frissített a francia kapitány, be is jöttek a változtatások, Guendouzi és Barcola is betalált, így téve fölényessé a győzelmet. A 4–1-es végeredmény hízelgő a hősiesen küzdő izraeli válogatottra nézve, amely ezúttal nem volt egy súlycsoportban a 2018-as világbajnok, 2022-ben vb-ezüstérmes csapattal szemben.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón az izraeli mester, Ran Ben Shimon kiemelte, hogy a világ legjobbjai ellen kellett helyt állniuk, így a háromgólos vereség ellenére rendkívül büszke a játékosaira.

„Nem kétséges, a világ legjobb válogatottja ellen játszottunk, és egészen a 86. percig remekül tettük a dolgunkat. Azt mondtam a srácoknak, hogy nagyon okosan futballoztak, büszke vagyok rájuk, mert a legvégsőkig betartották a megbeszélteket”

– fogalmazott a szövetségi kapitány.

A franciák mestere, Didier Deschamps szintén az övéit dicsérte a mérkőzés után. Újságírói kérdésre válaszolva pedig azt is elárulta, miért hasznosak ezek a találkozók.

Voltak hiányzóink, fiatalabb csapattal dolgoztunk, mint korábban, de ezen játékosok előtt a jövő. Egyre erősebbek lesznek, és tudjuk, pontosan ilyen meccsek kellenek ahhoz, hogy fejlődjenek, és még több tapasztalatot szerezzenek”

– hangsúlyozta a francia legenda.

A mesterhármas novemberben folytatódik: az olaszok és a franciák után, akkor a többek között Dokuval, Opendával és Trossard-ral felálló belga válogatott látogat a kispesti stadionba...

Didier Deschamps a kispesti Bozsik Arénában tartott sajtótájékoztatón mosolygott a Mandinernek
Fotó: a szerző felvétele

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagoly-29
2024. október 11. 08:51
Na igen, egy feka válogatott! Él még fehér focista a csigaevőknél?
Tasi János
2024. október 11. 08:07
Izrael válogatottja, vajon miért nem fér be egyetlen izraeli stadionba se?
herden100
2024. október 11. 05:49
m.youtube.com/watch?v=LWZojSeykXg ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
sexykitty-5000108
2024. október 11. 05:16
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­é­k­­e­l­­­d­­ ­­a­­­ ­­s­­z­­­e­­x­­i­ ­­p­­­u­­n­­c­i­m­­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!