Kemény Dénes elárulta, mi a világklasszis magyar kapus titka az ötmétereseknél

2024. augusztus 08. 11:43

A háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány a Mandinernek mesélt a pulzusáról, Vogel technikájáról és a horvátok elleni olimpiai elődöntő esélyeiről.

2024. augusztus 08. 11:43
Szabó Péter

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Mint arról beszámoltunk, Vogel Soma parádés formájának köszönhetően férfi vízilabda-válogatottunk az olaszok legyőzésével bejutott az elődöntőbe a párizsi olimpián. A rendes játékidőben 9–9-re végeztek a felek, így jöhetett az ötméterespárbaj, amely ismerős terep klasszis kapusunknak. Vogel ezúttal sem cáfolt rá a hírére, a szétlövésben háromszor is hárított, miközben már a meccsen is ártalmatlanított két büntetőt!

Ezt is ajánljuk a témában

A 2024-es párizsi olimpiára kijutott négy magyar csapat közül férfi kézilabdázóink nem jutottak tovább a csoportjukból, míg női kézilabdázóink és női vízilabdázóink egyaránt alulmaradtak a negyeddöntőben, így már csak egyedül férfi vízilabdázóink éremszerzésében bízhatunk. Varga Zsolt együttese pénteken a horvátokkal vívja olimpiai elődöntőjét.

Manhercz Krisztián öröme az Olaszország elleni negyeddöntőben
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Mandinernek a háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány, Kemény Dénes értékelte a csodálatos továbbjutást, aki a párizsi lelátón izgulta végig a találkozót. A pulzusa ugyan nem szökött a magasba, azt is elárulta, miért, azt viszont rendkívül megnyugtatónak tartja, hogy ilyen kapus biztosít a gólvonalon, ez hatalmas lökést ad a csapatnak a kiélezett szituációkban.

Felmegy még a pulzusa egy ilyen mérkőzésen?

Azért nem volt magas a pulzusom, mert úgy éreztem, ez nem a mi napunk, nem kaptuk el a fonalat, nem voltunk ott lélekben, egyedül Manhercz tartotta a lelket a csapatban, négy góllal nyitott. Egy idő után az volt a kulcs, hogy Zalánki a négy rontott lövése után magához tért, elkezdett gólokat lőni, így mindkét oldalon voltak veszélyes lövőink. Ezzel párhuzamosan pedig visszaestek a jól játszó olaszok. A végén nagyon örültem a továbbjutásunknak, de inkább szakszemmel néztem a meccset, nem szurkolóként.

Milyen emlékeket csal elő egy ilyen dráma?

Többször játszottunk negyeddöntőt az olaszokkal a kapitányságom alatt. Az olaszok abban profik, hogy csinálják a fesztivált, jók a káoszban. Most is fontos volt, hogy mi vízilabdázzunk, mert ők az egójukkal is küzdenek. Mindig van bennük egy önmegvalósítás, ezért kulcskérdés volt, hogy szorosan tudtuk tartani a hajrát.

Hiába játszott jól az ellenfél, mi jutottunk tovább.

Abban pedig csak bízhatunk, hogy egy esetleges újabb négy perces emberelőnyünk a folytatásban a javunkat szolgálja majd. Tudtuk jól, hogy a negyeddöntő tulajdonképpen az olimpia legfontosabb meccse, a tét pedig sokszor bénítólag hat a csapatokra, de túl vagyunk rajta.

VOGEL Soma
Vogel Soma halmozza a bravúrokat a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi vízilabdatornáján
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Vogel Soma? Azért megnyugtató, ha ilyen kapusa van az embernek!

Az biztos volt, ha eljutunk az ötméteresekig, 1-2 alkalommal hárít. Nagyon jól megtanulta ennek a technikáját, ahogy kirepül a kapuból, kitárja a karjait, teljesen elbizonytalanítja az ellenfeleket. Nagyon sokat lőnek ellene félmagasan, nehéz neki belőni, ráadásul a párbajok pszichés részében már az ellenfelek fölé kerekedik. A horvátoknak jó ötöslövőik vannak, de ha kell, Somára ott is számíthatunk majd, vele nekünk a döntetlen is győzelem.

A horvátok elleni elődöntőben mi lehet a siker kulcsa?

Nehéz meccs lesz. Jól játszottak a horvátok a spanyolok ellen, de ismerjük őket, szabályos kötelezettséggel játsszák a vízilabdát. Ha jól felkészülünk belőlük, akkor nyerhetünk, és döntőbe jutunk. Nagy kérdés, ki mennyire ünnepli meg az elődöntőt, mert azt gyorsan el kell felejteni.

Úgy érzem, a négy elődöntősből mi vagyunk a legstabilabbak.

Érdekes látni, mennyit ér a csoportelsőség: hamis biztonságérzetet ad, és most is látjuk, hogy úgy sem mehet senki biztosra. Az elődöntőbe a két csoport 3-4. helyezettjei jutottak be. A spanyolok eddig minden meccsüket megnyerték, a negyeddöntőt viszont nem, bukták is az elődöntőt. Ezért mondtam, hogy Dohában talán még jót is tettek a szoros vereségek, mert felpiszkálták a büszkeségünket.

Ezt is ajánljuk a témában

A rettegett ötméteresölő, Vogel Soma a Mandinernek elmondta, miben reménykedett

A magyar férfi vízilabda-válogatott 9-9-es döntetlen után szétlövésben 3-1-re legyőzte Olaszországot és bejutott az elődöntőbe a párizsi olimpián. Világklasszis kapusunk a meccsen két, a párbajban három ötméterest védett ki. Lapunk a főszereplőt kérdezte a különleges érzékéről, a drámai csatáról, az idegek harcáról. Interjú!

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Király Kávéház
2024. augusztus 08. 14:39
"Kemény Dénes elárulta, mi a világklasszis magyar kapus titka az ötmétereseknél" : válasz : Kivédi a lövéseket
karakter-2
2024. augusztus 08. 12:38
"Nagy kérdés, ki mennyire ünnepli meg az elődöntőt, mert azt gyorsan el kell felejteni." --- :))
Orange79
2024. augusztus 08. 12:34
Érdekes de megteszik Somának azt a szívességet, hogy lefelé vagy félmagasan lőnek neki 5-öst ami gyakran beleakad a kezébe. Váll fölé vagy fölső sarkot lőve valószínűleg kevesebbet hárítana. Mindegy, ez legyen az ellenfelek baja.
atti64
2024. augusztus 08. 12:27
HAJRÁ MAGYAROK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!