A németek tudnának saját energiát termelni, de inkább a franciákét zabálják

2023. szeptember 16. 12:28

Nehezen értelmezhető Németország energiapolitikája. Leállítják a hazai atomerőműveket, hogy aztán a kieső energiát a francia atomerőművekből importálják. Logikus. 

2023. szeptember 16. 12:28
SCHOLZ, Olaf
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A Makronóm Intézet elemzőjének írása.

Franciaország igyekszik csúcsra járatni atomenergia-termelését. Ellentétben Németországgal, ahol a kormány beváltotta ígéretét, majd szerencsétlen időzítéssel áprilisban, egy energiaválság közepén lekapcsolták az összes még létező atomerőművet, hogy aztán – teljesen logikus módon – a klímavédelem jegyében beizzítsák az összes beizzítható szénerőművet az országban.  

Ezt is ajánljuk a témában

Németország önmaga által termelt energiakiesése nagyjából 7,3 milliárd kilowattóra lett. Az idei első félévben a statisztikai hivatal adatai szerint a németek 233,9 milliárd kilowattóra áramot termeltek önerőből, ami 11,4 százalékkal alacsonyabb a 2022-es hasonló időszak mutatóinál. Az energiakereskedelmen jócskán meglátszott az erőművek leállítása: az export az említett időszakban 18,1 százalékkal csökkent, míg az import 30,8 százalékkal nőtt. 

Az importtöbblet 7,3 milliárd kilowattóra volt, ami éppen megfelel a három utolsó erőmű lekapcsolása miatt keletkezett hiánynak. 

Hogy honnan származik az energia, azt nem nehéz kitalálni.  

Valahol bizonyára van benne logika 

Azt, hogy pontosan milyen külföldi energiaforrásból származik az importtöbblet, a statisztikák nem árulják el pontosan, de nem nehéz kikövetkeztetni. A német villamosenergia-import nagyobb mértékben nőtt (mintegy 148 százalékkal) Franciaországból, mint bármelyik másik államból.  

2023 első félévében ez 4,4 milliárd kilowattóra mennyiséget jelentett

A helyzet tehát az, hogy Németország kiiktatta saját, legbiztonságosabb energiatermelő forrásait a Zöldek akaratához idomulva, most pedig drágán megveszi a kieső mennyiséget Franciaországtól, amely éppen a gyűlölt atomerőművekben állítja azt elő.  

Kikezdhetetlen, lebilincselő és teljesen érthető logika.  

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.


 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2023. szeptember 19. 13:50
Most már a szélerőműveket is ledöntik, mert alatta lignit van. Teljesen elment az eszük. https://beyondfossilfuels.org/2023/08/28/rwe-tears-down-operational-wind-turbines-in-grab-for-more-coal/
kikicsoda
2023. szeptember 19. 13:30
"Leállítják a hazai atomerőműveket, hogy aztán a kieső energiát a francia atomerőművekből importálják." Hazug képmutatás. Visszaüt ez még ...
Ugandai Bubu
2023. szeptember 19. 12:59
A magyarok is tudnának saját energiát termelni, mégis a fidezsproliknak szimpi a veseleverő sztálinista moszkovita komisszárokkal szövetkezni, sokszoros áron megvenni az olajat, gázt, az ő vörös csillagos faszukat szopni, csak azért mert ők tudják, hogyan kell elnyomó államot építeni. Hosszú távon nagy szopás lesz a vége, ezzel a politikával, a töröttszemüveges lakossági életérzéssel. Nagyobb szopás, mint a többi országnak. Egyébként, ha a mimagyarok kakaduval jajdemagyar szuterenitást követelnek, akkor mi a fasz közük van ahhoz, hogy mit csinálnak a németek meg a franciák? Kurvára semmi.
pipa89
2023. szeptember 19. 12:48
Nincs itt semmi titok. A német kormány energiáért felelős államtitkára EGY AMERIKAI NŐ, egy beejtőernyőzött jenki, akit rögtön az Északi Áramlat felrobbantása után "utaltak ki" nekik a jenkik, nyilván nem másért, minthogy a helyszínen tudják megakadályozni és felügyelni a német-orosz leválást. Ennyit a német szuverenitásról és a jenki érdekeket megjelenítő zöldekről, akik a magyar történelemben a hálózatot szolgáló, "jutalékszakértő" SZDSZ-nek feleltethetünk meg. Ezek a beépített idegen érdeket képviselő politikai erők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!