Önti a fegyvert az USA Izraelbe

2023. november 18. 06:29

Felgyorsította a fegyverszállítást az Egyesült Államok: Izrael megkap mindent, amit csak kér. Kivéve azt, ami nincs a Pentagon raktárában, vagy már odaadták Ukrajnának.

2023. november 18. 06:29
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Nem veri nagydobra, de a Pentagon napi rendszerességgel szállítja a kéréseknek megfelelően összeállított fegyverpakkokat Izraelnek. A csomagok tartalma már messze túlmutat a háború elején beígért két plusz Vaskupola-rendszeren (az izraeli légvédelem világszerte csodált eszközeinek száma és kapacitása kevésnek bizonyult a Hamász terrortámadása alatt október 7-én) vagy az intelligens bombákon. 

A Bloomberg által megvizsgált dokumentumok szerint a Pentagon jelentősen kiszélesítette a szállítandó haditechnikai eszközök körét: az Apache-ok okosrakétáitól kezdve a bunkerromboló rendszereken és katonai járműveken keresztül egészen az éjjellátó készülékekig terjed a skála.  

Honnan van megint ennyi fegyver? 

A rendeléseket csak első pillantásra teljesíti könnyedén Washington. Valójában nagyon is meg kell vizsgálnia, milyen módon tömje be az ukrajnai fegyverszállítások után maradt tátongó lyukakat.  
Az USA már nem csak a belföldi raktárkészleteit üríti ki: európai depóinak is szélesre tárta a kapuit az izraeli fegyverigények gyors kielégítése érdekében. 

Októberben például egyetlen tételben szállított 36 ezer lőszert az Apache-okban használt gépágyúkhoz, 1800 darabot az M141 bunkerromboló rendszerből és 3500-at az éjjellátókból.

 A sietve összeállított csomagok tartalmának pontos származási helyéről a Pentagon nem ad ki bővebb információt, csupán annyit közölt: minden lehetőséget kihasznál a saját készletei megbontásától az amerikai védelmi ipari szereplők bevonásáig, hogy segítse Izrael háborúját a Hamász ellen.  

Az áldott 155 mm-es 

Az izraeli igények (hasonlóan az ukrajnaihoz) naprólnapra nőnek: a rendelési listák többek között plusz 57 ezer 155 mm-es tüzérségi lövedéket, 20 ezer M4A1 gépkarabélyt, még 5000 éjjellátót, 3000 M141 bunkerromboló rakétarendszert, valamint könnyű harcászati járművek százait tartalmazzák, nem beszélve az Iron Dome-ban használt Tamir rakétaelfogókról.  

A legnagyobb problémát a 155 mm-es tüzérségi lövedékek okozzák. Egyfelől használatuk a Gázai övezetben meglehetősen nagy tiltakozást váltott ki a segélyszervezetek körében, másfelől az USA éppen izraeli raktáraiból vett ki 57 ezer darabot az idén a világ legfontosabb lőszeréből, hogy Ukrajnába küldje azokat. 

Kijev folyamatosan a 155-ösök hiányára panaszkodik, így az Egyesült Államok éppen azokat a raktárakat bontotta meg, ahonnan most el kellene látnia a zsidó államot. 

Így erőltetett tempóban igyekszik újra feltölteni az izraeli lerakatokat, ami nem is annyira egyszerű, tekintve, hogy a 155-ösök okozzák a fegyvergyártók legnagyobb problémáját, az ukrajnai háború ugyanis teljesen kimerítette a nyugati készleteket, a gyártókapacitás pedig nem tud lépést tartani az igényekkel. Az amerikai külügy szerint eddig 2 millió 155-öst szállítottak Ukrajnának, amely gyakorlatilag maradéktalanul fel is használta azokat. 

Ezt is ajánljuk a témában

Tátongó űr: az izraeli raktárakból az USA Ukrajnába küldte a lőszert

Az USA az elmúlt hónapokban módszeresen dézsmálta saját izraeli lőszerkészletét, és több százezer 155 mm-est küldött belőle Kijevnek. Éppen abból, ami globális hiánycikk. Pont olyat, ami most Izraelnek is nagyon kellene. 

A Switchblade-probléma 

 Izrael minimum 200 Switchblade 600 kamikaze drónra is benyújtotta igényét, itt azonban a Pentagon megakadt, jelenleg ugyanis nincs ilyen készlete. (Az amerikaiak a saját fegyvereikkel kapcsolatos ukrán visszajelzések és információk alapján fejlesztenek vagy alkalmaznak új innovációs megoldásokat. Meglepetésükre a Switchblade drónok nem annyira váltották be a hozzájuk fűzött reményeket a csatatéren, így az azok alapján fejlesztett Phoenix Ghostok koncepcióját gondolják tovább. Hozzá kell tenni: az ukránok a 300-as és nem a 600-as modelleket kapták.) 

Izrael ez esetben – némi közvetői segítséggel – közvetlenül a gyártó AeroVironmenthez fordulhat, ám az nem derült ki az eddigi jelentésekből, hogy a vállalatnak van-e ekkora, szállításra kész raktárkészlete, vagy el kell kezdenie azok legyártását.  

 

*** 

Ezt is ajánljuk a témában

Új fegyverek tesztelésére használja az orosz-ukrán háborút Amerika

Újabb listát hozott nyilvánosságra a napokban a Pentagon azokról a haditechnikai eszközökről, amelyeket eddig felajánlottak Ukrajnának. A felsorolásban akad egy olyan meghökkentő fegyver, amiről gyakorlatilag senki nem tud semmit. Még azt sem, hogyan néz ki pontosan.

 
Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

 

 


 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Ezek is érdekelhetik