Sajnos a vendéglátásban nem az extraprofitról, hanem a túlélésről szól az áremelkedés – Herczeg Zoltán, a Dining Guide vezetője a Makronómnak

2022. június 19. 16:08

A magyar vendéglátás épphogy talpra állt a koronavírus okozta károkból, máris itt az infláció, ami a munkaerőhiánnyal nagyon nehéz helyzetbe hozza a magyar vállalkozásokat. Herczeg Zoltánt is meglepte, hogy az akár 30-35 százalékos árnövekedés sem riasztja vissza a vendégeket. A szakértő azonban elmondta, hogy ez leginkább a prémium kategóriára vonatkozik és a hétköznapi megoldásokat kínáló vendéglők sokkal nagyobb bajban vannak.

2022. június 19. 16:08
null

Koronavírus

Sikerült már talpra állnia a magyar gasztronómiának a koronavírus után?

A közép-európai vendéglátás vesztese volt a járványnak. A 2019-es kimagasló évtől messze el vagyunk maradva, de már vannak éttermek, amelyek megközelítették vagy akár túlteljesítették a koronavírus előtti időszak eredményét, bár a háború és a várható gazdasági nehézségek árnyékot vetnek a fejlődésre. Ez igaz a nemzetközileg – Michelin által értékelt – ismert éttermekre és a hagyományosabb egységekre is.

És Budapestre és a vidékre is igaz?

A vidéki éttermek a mai napig nem tértek magukhoz,

és az éttermek 15-20 százaléka bezárásra kényszerült a korlátozások miatt. Ennek fő oka, hogy a vidéken élő emberek ritkábban járnak étterembe, mint a fővárosiak. A vidéki éttermek látogatottságát is inkább a nagyvárosi, és főleg a budapesti vendégek határozzák meg. Ez a trend ráadásul az egész közép-európai régióra igaz.

Nyugaton is a nagyvárosok tartják el a vidéki éttermeket?

Nem. Olaszországban a Michelin csillagos éttermek 80 százaléka nem nagyvárosi környezetben, hanem vidéken, akár tanyákon van. Ezek az éttermek a korlátozások ellenére 2020-ban és 2021-ben is rekord éveket zártak: volt olyan étterem, ahol 30-40 százalékos növekedésről számoltak be a koronavírus ideje alatt.

Ezt hogyan sikerült elérni?

A korlátozások miatt az emberek nem utaztak el más országokba és mivel a gasztronómia és az étterembe járás része a kultúrájuknak ezért a vendégek életben tartották az éttermeket.

Hogyan lehet ezt átültetni Magyarországra?

Mozgósítani kell a vendégeket. Ez Budapesten már sikerült, virágkorát éli a gasztronómia a fővárosban. A Dining Guide listája is 8-10 csúcsminőségű étteremmel bővült tavaly. Nyugodt szívvel jelentem ki, hogy a TOP 100-ban szereplő éttermek mindegyike nagyon erős bástyája a magyar vendéglátásnak.

A koronavírus idején sokakban felmerült az az állítás, hogy kettészakadt a főváros és a vidék az éttermi piac tekintetében. Ezzel akkor nem ért egyet?

A gasztronómia trendjeit továbbra is a főváros határozza meg. A tulajdonosok könnyedén és nagy biztonsággal nyithattak új éttermeket, mert biztosra vehető volt, hogy lesz fizetőképes kereslet. A nemzetközi turisták túlnyomó többsége Budapestet látogatta, de a fővárosi vendéglátás a koronavírus miatt tulajdonképpen leállt.

A magyar – és ez egész Közép-Európára igaz – vidéknek a korlátozások időszaka egyfajta délibáb volt.

Ugyanúgy a nagyvárosi és budapesti vendégközösség volt, az, akik fellendítették a vidéki vendéglátást, mert a nyáron nem utaztak el külföldre: egyszerűen elkezdték felfedezni a magyar vidéket az emberek és nem az ott élők rohamozták meg az éttermeket.

Herczeg Zoltán az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalaúz díjátadóján
Herczeg Zoltán az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalaúz díjátadóján

Felkészült a vidéki vendéglátószektor a rohamra?

Sajnos nem országosan beszélhetünk rohamról, de 2020-ban óriási megterhelés alatt voltak azok vidéki éttermek, amelyek már eleve ismert turisztikai régiókban helyezkednek el. Ezek közé tartozik az észak-magyarországi régió, a Balaton, a Fertő tó.

A Michelin már a magyar vidéket is szemlézi. Ez azt jelenti, hogy nemzetközi szintre fejlődött a magyar védik gasztronómiája?

A TOP 25 listánkban 8 vidéki étterem kapott helyet. Ezt 5-10 évvel ezelőtt el sem tudtam volna képzelni. Hasonló szempontok alapján értékeljük az éttermeket, mint a Michelin, így elmondhatom, hogy

Budapesten 10-12 étterem van Michelin szinten, míg vidéken 3-5 éttermet tudnék megnevezni.

A Michelin nyit az egész közép-európai régió irányába, ami óriási marketinget jelent számunkra is. Egyelőre Magyarország nem gasztronómiai célpont a nemzetközi turisták számára, inkább csak Budapest érdekli őket, de ugyanilyen helyzetben van Prága is.

Régiós összehasonlításban milyen szinten van a magyar gasztronómia?

Nagyon büszkék lehetünk, mert a felső és középkategória nagyon magas szintet képvisel.

Gazdasági nehézségek, infláció

Az orosz-ukrán háborúnak vannak közvetlen hatásai a magyar vendéglátóiparra?

Azt láttuk a teszteléseink során, hogy 2021 szeptemberétől egészen februárig óriási forgalmat generáltak a budapesti éttermek, szinte lehetetlen volt asztalt foglalni a jobb helyeken. A karácsonyi főszezon is kitartott egészen februárig. A háború kirobbanását követően azonban, márciusban, kicsit mindenki megijedt és drasztikusan csökkent a vendégforgalom. Ez a visszaesés egészen a húsvéti időszakig kitartott és mostanra kezd rendeződni a helyzet.

Gazdaságilag stabil lábakon állnak az éttermek?

Alapvetően igen, de az infláció nagyon nehéz helyzetbe hozza a vendéglátást is.

A tulajdonosok 30-35 százalékos áremelkedésről számoltak be tavaly őszhöz képest.

Ezt elfogadják a vendégek?

A forgalomból egyelőre úgy látszik, hogy még tolerálják az áremelkedést, mivel a mindennapi életükben is tapasztalják azt. Egy éve nem hittem volna el, hogy ilyen mértékű áremelkedés nem okoz forgalomcsökkenést.

Ez a vendéglátás minden szintjén elmondható?

Sajnos nem. Kizárólag a magasabb szintet képviselő éttermekre igaz, hogy nem csökkent a forgalom.

Az infláció leginkább a szerényebb körülmények között működő, mindennapi étkeztetési megoldást kínáló éttermeket és kifőzdéket sújtja.

Sok multi az inflációra fogja az áremelést, de közben óriási nyereségre tesznek szert. Ez a magyar vendéglátásra is igaz?

Sajnos itt nem a profitról szól az áremelés, hanem a túlélésről. Egy étteremnek le kell követnie az energia, a munkaerő és az alapanyagok drágulását, különben csődbe fog menni.

Magyar fogyasztó

Valósak a Balaton környéki éttermek árairól szóló cikkek?

Vendéglátósként el tudom mondani, hogy egy adott étel árát nem a tulajdonos határozza meg, hanem a piac. Elsősorban nem az alapanyagot fizetjük meg egy étteremben, hanem a mögötte rejlő infrastruktúrát, így pedig nagyon nehéz általánosítani az árakban.

A vevők ilyen árakért pedig jogosan várják el a kiadós, jó minőségű ételeket és szolgáltatást.

MTI Fotó: Marjai János
MTI Fotó: Marjai János

Átalakulóban van az az álláspont a magyarok fejében, hogy csak a nagy és olcsó adagok a jók?

Ez a hozzáállás a világ minden pontján jelen van. Mást nyújt a magas kategóriájú étterem és mást a hagyományos, hétköznapi megoldásokat kínáló étterem. Az előbbi élményt nyújt, az utóbbinál pedig az ár-érték arány kerül előtérbe.

Munkaerő

Van megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő?

Nagyon elkeserítő képet mutat a munkaerőpiac a vendéglátásban, de ez globális probléma. A koronavírus miatt kialakult bizonytalan helyzet és pénzügyi nehézségek végett sokan elhagyták a szakmát. Nagyon átalakult a vendéglátás, az új generáció sok esetben már nem olyan elhivatott, mint régen és nem ritka, hogy csak heti 3 napot szeretnének dolgozni. Az étteremtulajdonosoknak alkalmazkodniuk kell a változó környezethez. Az Egyesült Államokban ez a folyamat már elindult és

a vendéglátósok nem a sebeiket nyalogatják,

mint Európában, hanem elébe mennek a változásoknak és erős vezetőket alkalmaznak a kisebb csapatok irányítására.

Van utánpótlás munkaerőből?

Sajnos Közép-Európában nincs magas presztízse a vendéglátásnak. A szülők nem látnak gyermekük számára megfelelő karrierutat és így a jó képességű fiatalok nem jelennek meg a szakmában. Jó úton indultunk el, mivel a kiemelkedő minőségű éttermek megjelenésével a vendéglátás tekintélye is nőni fog, de legalább 10 évre szükségünk lesz a valós változáshoz.

Hamvas Zoltán mondta el, hogy sok esetben az iskola után a diákok olyan helyekre kerülnek be, amelyek elveszik a kedvüket a szakmától. Ezzel egyetért?

Igen. Nagyon nehéz elvárni a minőségi munkát azoktól, akik nem tanulták el a szakma rejtelmeit egy tisztességes étteremben.

Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz

Májusban tartották a Dining Guide díjátadóját. Fejlődik a magyar gasztronómia?

Óriási az érdeklődés a minőségi gasztronómia iránt és az érdeklődőkből lesznek a vevők. A magyar séfek kiválóak, de nem annyira ismertek, mint Nyugat-Európában.

Franciaországban, ha megjelenik egy séf, akkor az egész étterem elcsendesül.

Ezt próbáljuk elérni itthon is és úgy gondolom jó úton haladunk.

Rácz Jenő étterme nyerte el a gálán az Év Étterme díját
Rácz Jenő étterme nyerte el a gálán az Év Étterme díját

A Dining Gudie vezetőjeként sok étteremben is megfordul, de mit eszik egy átlagos hétköznapon?

A legegyszerűbb ételekre törekszem, mert a tesztelések miatt eltelítődöm az éttermek által kínált különleges vagy nehezebb fogásokkal. A szakmánk áldozata vagyok, bár nem panaszkodom.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tájfel
2022. június 25. 12:31
Nagyítót vigyé ! Brokkolis kajmánpuding flambírozott amazonasi rákszemekkel .
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2022. június 21. 18:15
Na mindjárt jönnek is a röfögő prolik hogy HÁMÉNEM PÖRKŰTTET ADNAK NEKEM HE MEG KIRÁNTOTTHÚST RIZSÁVAL EZEÖCCÁZÉ, HÁÉNEZTETNEMÉRTEM
szodabár
2022. június 21. 15:11
A legtöbb étterem Butapesten zárt be.A jobb oldali képen látható dizájn szarságra és szósszal megkent tányérra csak kevesen vevők. Ez az ember nem nagyon járt vidéken mostanában. Vidéken az 1500 forintos normális házias napi menü is működik. És a Balaton kivételével a sima lángos még mindig párszáz forint.
kozmosz
2022. június 21. 00:04
Van olyan pincér, aki 400 ezret kap. Nem nevezném minimálbérnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!