Kutyák és trollok, Amazónia és Delta – a magyar családok ezekkel az új társasokkal játszanak

2024. július 31. 19:52

Majd minden hónapra jut néhány friss és remek társasjáték, de nyárra most különösen sok izgalmas cím érkezett, és még nincs vége a dömpingnek.

2024. július 31. 19:52
null
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Böjtös Gábor

Hogy még mindig egyre többen fedezik fel maguknak a modern társasjátékokat, annak mi sem egyértelműbb bizonyítéka, mint az, hogy hány és hány új játék jelenik meg magyarul. Ennyit ugyanis egyszerűen nem lehet bírni anyagilag és energiával vagy éppen idővel, emiatt alaposan válogatni kell az újdonságok között. Részben ezért is fut a rovat, illetve remélem, hogy annak is van szerepe a társasok sikerében, hogy évek óta rendszeresen próbálom felhívni a figyelmet az izgalmasabb darabokra. 

Nem magam miatt, hanem azért, hogy megosszam az élményt és átadjam másoknak is.

Ezt is ajánljuk a témában

Mert a modern társasjátékok mellé leülni jó társaságban kifejezetten élmény. Olyan, amely meghatározza a napokat, emellett 

pozitívan hat mind a szociális életünkre, mind az agyi tevékenységekre és mentális egészségünkre. 

Nem mellesleg a problémamegoldó készséget is fejleszti. Negatív hatása már kevesebb van, de erről inkább az igazán nagy rajongók pénztárcáját vagy lakberendezőjét érdemes kérdezni. Én szóltam. Most azonban a lényeg az, hogy mik jelentek meg az elmúlt hetekben, és arra nem nagyon lehet panasz.

Ezt is ajánljuk a témában

Kutyák pöttyeitől a középkorig

A kisebb dobozos Pöttyök fő kiindulási pontja, hogy ahogy a kutyák, úgy a kockák is pöttyösek. Ennél több értelmet ne is keressünk a játékban, ami azonban még így is nagyon szórakoztató kockázós társas. Lényege pedig, hogy a saját körében mindenki egy trükklapka hatását felhasználva dob kockákkal (vagy szerez valamilyen jutalmat), a kockákat pedig a dobott értéknek megfelelően helyezi a kutyakártyáira, hiszen azokon pöttyök szerepelnek. Persze lehet bukni (nagyot) és trükközni, de a játékmechanika szórakoztató, a kártyákon lévő illusztrációk pedig viccesek és imádnivalók. Jópofa és könnyed, nem túl drága társas, ami két nehezebb játék közé tökéletes.

A Középkor már egy kicsit komplexebb, bár még mindig nem kifejezetten összetett vagy nehéz. Ebben mindenki egy középkori úrként a birtokait menedzseli, erődítményeket
építve, hogy megvédje hű jobbágyait, közben csűrt és malmot is létrehozva a földművelőknek. De jámbor lélekként templomot, hedonistaként pedig pazar palotát is emelhetsz a lakomákhoz. A lényeg, hogy minden bevételt hoz, a játék végén pedig csak a pénz számít, miközben a fordulók során a Kingdominóhoz hasonlóan lapkákat foglalunk és veszünk el, majd építjük uradalmunkba egy állandóan változó játékos sorrend mellett. Érdekes, emellett nagyon szép asztalképpel és illusztrációkkal rendelkező családi játék, szintén visszafogott áron.

Sajtból van a Hold, de inkább Amazóniát látogatnám meg

Vagyis Amazónia élővilágát. De nézzük először a sajtot és a Holdat! No és persze azokat a patkányokat, akik a szeméttelepen már nemzedékek óta regélnek arról, hogy sajtból van a Hold, ezért szeretnének eljutni oda. A játékosok lényegében ezt szeretnék kivitelezni a saját patkánycsaládjukkal, tervezgetve és rakétát építve, hogy végül meghódítsák a Sajt-Holdat! Versenyzős, okosan felépített, de nem nehéz családi játékról van szó, nagyon aranyos és egyedi körítéssel, ami nem véletlenül sikeres. Ráadásul árát tekintve még ez is kifejezetten a lélektani határon belül van.

A magyar nyelvű Amazónia mellé is megvásárolható az eredetileg Kickstarter-extraként számon tartott két token-szett, viszont a külön kiegészítő a ráadás kártyákkal és állatkákkal már nem.

Na, az Amazónia már egy egészen más tészta. Ez ugyanis a dél-koreai Bad Comet Games Kickstartert is megjárt társasa, amely a rendkívül népszerű Cascadia társasjátékot álmodja kicsit újra és teszi még izgalmasabbá. A játékosok korongokkal gazdálkodnak, amiket fejleszthetnek, újakat szerezhetnek, közben meg egy ökoszisztémát építenek ki, területet növelve és azt benépesítve élővilággal. Mindezt nagyon látványos asztalkép és nem túl összetett, mégis nagyon izgalmas játékmenet mellett, amivel a természet kedvelőit simán leveszi a lábáról. Itt már azért az ár magasabb, pláne, ha valaki a deluxe tokenekre pályázik (mindenképpen javasolt a gyenge kartonelemek helyett), de szerintem abszolút megéri. 

Nekem látványra, játékmenetre és hangulatra is ez a kedvencem a kínálatból.  

Barlangokban vagy a nyílt Delta-vidéken

Meghalt a király, éljen a király! A belga Game Brewer kiadó nagyjából 10 éves pályafutás és jobb-rosszabb játékok után idén jelentette be, hogy lehúzza a rolót, de még érkezett (és érkezik is) pár társasuk, mint például a Trollok és hercegnők. Ami, mondjuk úgy, hogy abszolút nem az én játékom. Alapvetően arról van szó, hogy ez egy munkásmozgatós euró stratégia, melyben troll klánokat irányítunk; cserélgetünk; emberi munkásokat „bérlünk”, hercegnőket rabolunk, élőhelynek barlangokat építünk. De miközben ezt a játék egészen egyedi módon oldja meg, ráadásul a témához képest rendkívül színes formában, nekem sajnos sehogy sem jön át a koncepció.

Túl sok az ikonográfia és egyáltalán nem intuitív, ahogy maga a mechanika sem. 

Egyszerűen nem tudom átérezni ezt a troll-témát az üstökkel és a barlangokkal, ami persze másnak okozhat örömet, de nálam a játék hasonló sorsra jutott, mint a kiadónál korábban megjelent Tölgy, ami azért szintén nem lett egy sikersztori. Ennél sokkal élvezetesebb a Delta, ami egy fura, steampunk világba vezeti el a játékosokat, kártyavezérelte társasként, hogy a kitalált Kamargo Delta régiójában gyűjtsenek nyersanyagokat és információkat, kutassanak fel mechanikus állatokat, közben bejárva és felfedezve a hatalmas területet.

Franz Couderc fejlesztése Nastya Lehn illusztrációival egészen más élmény, sokkal áramvonalasabb és érdekesebb, bár minimálisan azért itt is jelen van a kiadóra jellemző túlkomplikálás. És talán itt az oka annak is, hogy a Game Brewer nem működik tovább. A Delta azonban még így is egyértelműen egy szép, jó és szórakoztató játék, aminél minden fordulóban három kártyát teszünk le három eltérő területre, emiatt pedig minden lépésünket alaposan át kell gondolni. Árban ez is egy felsőbb kategóriába esik, aminél meggondolja az ember, hogy mit vesz meg. Én személy szerint a Trollokat a polcon hagynám, helyette a steampunk felfedezősdit hoznám el, de ugye ízlések és pofonok, sőt mindenkinek másképp van az agya bekötve.

Ezt is ajánljuk a témában

Van mivel játszani?

Azt gondolom, hogy bőven van, ráadásul mindenféle nehézségben és stílusban. Már a könnyedebb összetettségű társasokból is kétszer-háromszor ennyi jelenik meg egy-két hónap alatt a piacon, és akkor a nagyobb vagy éppen nehezebb játékokról ne is beszéljünk. A Delta Visionnél megjelent például a klasszikus The Castles of Burgundy különleges kiadása, ami simán ott áll a valaha volt legjobb játékok között, ezzel a verzióval ráadásul elképesztően is néz ki. Igaz, ennek alaposan megkérik az árát. Szintén a Deltánál érkezik ősszel az ISS Vanguard, amiről tervezünk is cikket.

De a Gémklubnál sem áll meg az élet, így a nemrég érkezett El Grande és MLEM mellett olyan kisebb csodák és igazi nagyágyúk várhatók, mint a Lapzárta, az új Everdell, avagy az Örökpart, aztán várható A tudattalan mélyén, a nehézsúlyú, kimondottan intellektuális Darwin utazásai és még rengeteg más minden. A Vagabund meg csendben kiadja a tavalyi esztendő egyik sci-fi sikerét, a Cerest. Szóval a kérdésre, hogy van-e mivel játszani, a válasz egyértelműen igen. Rengeteg lehetőségünk van jelenleg, ami egyfelől jó, másfelől feladja a leckét, mert könnyen mellé is nyúlhatunk. Ebben azonban a rovat a jövőben is megpróbál segíteni, hogy csak a legjobb játékok kerüljenek az asztalra. Rengeteg jó élmény, vidámság és izgalom mellett.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2024. július 31. 20:38
Nálunk évek óta a Rummikub platnik a király. Az egész család szereti..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!