Nagy bajban van Nagy-Britannia az új, baloldali kormány szerint

2024. augusztus 02. 19:59

A Munkáspárt szerint „le vannak égve”.

2024. augusztus 02. 19:59

Nyitókép: Getty Images / Peter Zelei Images

Nem indult jól a munkáspárti kormányzás az Egyesült Királyságban – írta az Euractiv. Az új baloldali kormány az első három hetet egyelőre azzal töltötte, hogy arról beszéljen, milyen rosszul állnak a dolgok. A portál szerint a Munkáspárt a helyzetet arra használja majd ki, hogy elődját hibáztassa a költségvetés 20 milliárd fontos (9336 milliárd forint) hiányáért. 

„A költségvetés felülvizsgálatából kiderült, hogy Nagy-Britannia csődbe ment és tönkrement – feltárva azt a rendetlenséget, amelyet a populista politika okozott a gazdaságban és a közszolgáltatásokban”

– állt Keir Starmer miniszterelnök irodájának közleményében. „Kiderült, hogy az előző kormány jelentős finanszírozási kötelezettségeket vállalt erre a pénzügyi évre anélkül, hogy tudta volna, honnan lesz rá pénz” – tette hozzá.

Már Oroszország is megelőzte a briteket

Az Egyesült Királyság kiesett a világ 10 legnagyobb gyártó országa közül – adta hírül a The Times. A lap felhívta a figyelmet, hogy ezzel az Egyesült Királyságot immár Oroszország (7) és Mexikó (8) is megelőzte a rangsorban, amelyben a 12. helyet foglalja el. A lista élén Kína áll, a második helyen pedig az Egyesült Államok. A Make UK nevű szervezet szerint az országnak sürgősen hosszú távú iparstratégiára lenne szüksége, mivel az más fejlett ipari országokkal ellentétben a királyságban egyszerűen nincs. 

A konzervatívok elutasították a Munkáspárt vádjait, és azzal vágtak vissza, hogy a baloldal valójában koholt indokokkal akar adót emelni, amely szándékait a kampányban eltitkolta.

Egyelőre nem világos, hogy a Munkáspárt hogyan fogja kezelni a hiányt, mivel a párt korábbi választási ígéretei között volt, hogy nem emelik a jövedelemadót, a társadalombiztosítási hozzájárulást, a hozzáadottérték-adót és a társasági adót sem.

Médiaértesülések szerint Reeves a hétfői nyilatkozatát arra használná fel, hogy az ígéreteik ellenére adóemeléseknek készítsen elő. A Financial Times szerint  hiányra hivatkozva több út- és kórházépítési projektet is el fognak halasztani. Pat McFadden munkaügyi miniszter azt mondta: „Nem zárkózunk el attól, hogy őszinték legyünk a nyilvánossággal az örökölt valósággal kapcsolatban”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tasi János
2024. augusztus 02. 22:25
Talán ha Gyuribácsi megrángatná kicsit a fontot, az jót tenne!
diodoro3
2024. augusztus 02. 20:43
Es ezek akarnak haboruzni
2024. augusztus 02. 20:33 Szerkesztve
De amúgy utóiratként: Semmi gond mivel a munkáspárt már bejelentette hogy új rohambrigádokat fognak létrehozni, ha esetleg valami muszlim megint le szeretne szúrni pár kislányt, az utána várható “szélsőjobbos” tüntetések nehogy fenyegessék a beduinok biztonságérzetét. Szóval minden rendben. Sínen vannak a dolgok. (Nem viccelek) 🙄😬
Tuners
2024. augusztus 02. 20:22
“Egyelőre nem világos, hogy a Munkáspárt hogyan fogja kezelni a hiányt, mivel a párt korábbi választási ígéretei között volt, hogy nem emelik a jövedelemadót, a társadalombiztosítási hozzájárulást, a hozzáadottérték-adót és a társasági adót sem.” Egyértelmű. NI, Income tax, VAT (fordíthatjátok ÁFÁ-nak is “hozzáadott érték adó helyett mivel ugyanaz) mind emelve lesz. Hogy mit ígértek az egy dolog. Hazudtak. Itt demokrácia van, kérem. Mondanak amit mondanak, aztán csinálják ami ki lett adva. Amúgy az “elődját hibáztassa” szófordulathoz külön szeretnék gratulálni. Én tuti felterjesztem a mandinert pulitzer díjra. 😂 Ja nem. Csak vicceltem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!