Mindenki Hámori Lucára figyelt a hétvégén, de volt egy másik nő is, akit a tajvani Khelif vert szét az olimpián

2024. augusztus 05. 07:38

Egy bolgár bokszolónő álmát is interszexuális versenyző törte darabokra.

2024. augusztus 05. 07:38
Olympic Games Paris 2024 - Boxing

Nyitókép: Mehmet Murat Onel/Anadolu via Getty Images

Ahogy lapunk korábban megírta, Hámori Lucának szombaton szembe kellett néznie a magas tesztoszteronszáma, illetve XY kromoszómája miatt korábban már egy világversenyből kizárt, interszexuális bokszolóval, Imane Kheliffel.

Azonban nem csak a magyar sportolónak kellett ezzel a problémával szembenéznie a párizsi olimpián. A Fox News megírta, hogy Svetlana Staneva, Bulgária olimpiai bokszolója, vasárnap vesztett a szintén  interszexuális tajvani Lin Yu-ting ellen, a nők 57 kilogrammos súlycsoportjában.

Lin egyhangú döntéssel győzte le Stanevát, és ezzel bejutott az elődöntőbe, ami minimum egy bronzérmet garantál majd a számára a párizsi olimpián. 

A tajvani bokszoló is a »nemi alkalmassági« vita középpontjában áll.

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) ugyanis korábban – Khelifhez hasonlóan – kizárta Lint a 2023-as világbajnokságról, miután az IBA elnöke bejelentette, hogy Lin pozitív eredményt produkált „XY kromoszómákra” vonatkozó teszteke. Az IBA minden támadás ellenére kiállt a döntése mellett, mondván, Lin olyan bokszolók közé tartozik, akik tisztességtelen előnyben részesülhetnek. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szintén nem enged

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) megvédte Lin és az algériai Imane Khelif részvételét a női ökölvívó eseményen. Thomas Bach, az IOC elnöke, a nemi alkalmassági vizsgálatok körüli felhajtást egyszerű „gyűlöletbeszédnek” minősítette. 

Nem veszünk részt politikailag motivált kulturális háborúban 

– mondta Bach, igyekezve lecsillapítani a kedélyeket.

Bach hangsúlyozta, hogy Khelif és Lin is nők. „Ez a két bokszoló nőként született, nőként nevelkedett, női útlevelük van, és évek óta nőként versenyeznek” – tette hozzá.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eljolesz
2024. augusztus 05. 12:47
"Az eljárást viszont etikátlannak tartják, ezért nem foglalkoztak annak eredményével," Na pont ezért buktak el a komcsik Kelet és Közép-Európában. Mert az ideológia felülírta a józan észt. Most a nyugatot fogják tönkretenni.
tomekjosef
2024. augusztus 05. 12:02
Egyszerű a vizsgálat. Tökön rúgni és rögtön kiderül az igazság.
bondavary
2024. augusztus 05. 11:22 Szerkesztve
Ha valakinél csak egy molekulányi tiltott szert találnak a doppingellenőrzésnél, akkor rögtön eltiltják az érintettet. Ha valakinek rendellenes módon vannak férfi hormonjai, kromoszómái, amelyek talán nagyobb teljesítményt hoznak ki belőle. mint a tiltott szerek valamelyike, akkor az nem probléma. A szerintem sokkal autentikusabb Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) ezt belátta, a NOB politikai nyomásra felülírja. Mindez azért, mert egy abnormális ideológia már a nemi azonosságot is megkérdőjelezi.
2024. augusztus 05. 11:02 Szerkesztve
Ez az egész ügy arról szól, hogy 2-szer 2 egyenlő 7 mert én azt mondom. De Te kedves olvasó állj ki a Szabadságért az Emberi Jogadiért Bízzál a Választott Vezetőidben, menj el szavazni. De ne vedd észre, hogy 2szer kettő nem egyenlő hét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!