Fogyatkozik a támogatás Zelenszkij mögött, újabb lesújtó híreket kapott az ukrán elnök

2024. július 06. 15:36

Megrendült a bizalom: akad olyan európai ország, ahol a felmérések szerint egy év alatt közel 50 százalékkal esett vissza az ukrán elnök támogatóinak a száma.

2024. július 06. 15:36

Nyitókép: OZAN KOSE/AFP

Az amerikai Pew Research Institute július elején közzétett felméréséből kiderült, hogy erősödnek a kedvezőtlen folyamatok a kijevi vezetés, főként Volodimir Zelenszkij elnök helyzetét, megítélését illetően.

A világ egyik legtekintélyesebb közvélemény-elemzője – melyet abszolút semleges, objektív forrásként tartanak számon – arra hívta fel a figyelmet, hogy a Zelenszkij iránti bizalomvesztés folyamata jelentősen erősödött, kiváltképpen a szomszédos Lengyelországban. 2023-ban az ukrán elnök iránt még a lengyel lakosság 70 százaléka nyilvánított bizalmat, de 

ez a szám 2024-re 22 százalékkal visszaesett.

De hasonló tendenciákról számolnak be Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Spanyolországban, Svédországban és az USA-ban is.

Nagy eltérések az Unión belül

A legfrissebb kutatásokból ugyanakkor az is kitűnik, hogy az EU sem egységes az ukrán elnök megítélését illetően. 

Az Unión belül a bizalmatlansági listát Magyarország vezeti,

a megkérdezettek 83 százaléka nem szimpatizál az ukrán vezetővel. A második Görögország, ott a felmérésben résztvevők 72 százaléka utasítja el a jelenlegi ukrán vezetést. De dobogós még Olaszország is, ahol a megkérdezettek 60 százaléka egyáltalán nem, vagy csak alig-alig bízik meg Zelenszkijben.

A Pew azt is megjegyezte, hogy sokaknak Izrael okozhatta a legnagyobb meglepetést, ott a „nem” válaszok aránya – 48 százalék – jócskán felülmúlja az igeneket.

Mindez azért meglepő, mert 

Zelenszkij magát zsidónak vallja, 

Izrael lakosságának tetemes részét pedig az egykori Szovjetunióból, főként a múlt század kilencvenes évei elején kivándorolt (alijázott), elsősorban orosz és ukrán zsidók alkotják.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2024. július 07. 15:03
Elkezdődött a leépitése? Kb egy évet jósolok neki. Addig megtudja ő is, kinek, kiknek a szekerét tolta.A háború kitörésekor megemeltem előtte a nemlétező kalapom, ahogy felvette a keztyűt. Kb két hónapig tartott a szimpátiám. Ameddig el nem kezdet az usákok kivételével mindenkit utasitani. Mostanra már szánom, -tudom nincs rászorulva- de ha még nem tudja, megtanittják vele, kikkel állt össze. Segitek neki. Az emberiség szennyével, a sátánnal. Apropó. ISTEN-SÁTÁN. Kérem, olvassák mássalhangzó nélkül. Gyönyörű Magyar Nanyelvünk egy gyöngyszeme.
lipsiboy
2024. július 07. 07:01
Mocskos muszkaszopó fidess hulladèkok,hogy rakna teherbe titeket Putyin csoffadt vèn büdös fasszal gecik🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
Dunhill67
2024. július 06. 21:49
....és még csak július van:)
Obsitos Technikus
2024. július 06. 21:00
"Szökik a gáz, szökik a levegő" :-D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!