Ennek a fele se tréfa: jöhet az iráni-izraeli háború?

2024. július 31. 17:32

Irán bosszút esküdött; a Hezbollah és a Hamász vezetőinek izraeli likvidálása után háborúra figyelmeztet az Euractiv.

2024. július 31. 17:32
Palestinians mourn over assassination of Hamas political bureau chief Ismail Haniyeh

Nyitókép: Dawoud Abo Alkas / AFP

 

A közel-keleti helyzet súlyosan eszkalálódhat, miután július 30-án és 31-én két magas rangú, Izraellel szemben ellenséges parancsnokot megöltek – tájékoztat az Euractiv. Mint már mi is megírtuk, Ismail Haniyeh, a Hamász vezetője, szerdán halt meg Teheránban, amit a Hamasz és az iráni Forradalmi Gárda külön nyilatkozatokban erősítettek meg. A Hamász szerint Haniyehet egy „áruló cionista rajtaütés” során ölték meg, míg az iráni Forradalmi Gárda vizsgálatot indított az ügyben.

Eközben Izrael katonai vezetői bejelentették, hogy kedden egy bejrúti légicsapás során megölték a Hezbollah legfelsőbb parancsnokát, Fuad Shukrt. 

Az izraeli védelmi miniszter, Yoav Gallant szerint Shukrnak „sok izraeli vére tapad a kezéhez”, és a támadás válasz volt egy korábbi rakétatámadásra, amelyben 12 izraeli fiatal vesztette életét. A bejrúti légicsapás három civil, köztük két gyermek életét is követelte.

A libanoni külügyminiszter, Abdallah Bou Habib elítélte az izraeli támadást, és a kormány panaszt kíván benyújtani az ENSZ-hez. Habib reményét fejezte ki, hogy a Hezbollah válasza arányos lesz, és nem vezet további eszkalációhoz. Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin is aggodalmát fejezte ki a helyzet súlyosbodása miatt, de úgy vélte, hogy egy átfogó háború elkerülhető.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Egyesült Államok kedden önvédelemből csapást mért egy bázisra Irakban, ahol a helyi Népi Mozgósítási Erők négy tagja meghalt és négy megsebesült. Az amerikai tisztviselők szerint a célpontok olyan fegyveresek voltak, akik dróntámadást terveztek az amerikai és koalíciós erők ellen. 

Ez a lépés is hozzájárulhat a régióban tapasztalható feszültségek fokozódásához.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 184 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. július 31. 19:40
Lassan nincs olyan ország, akivel a mocskos zsidók ne háborúznának
Élő Éva
2024. július 31. 19:31
Irán ki fogja használni az amerikai interregnumot. Európát gigantikus menekült áradat áraszthatja el. "Félelmetes dolog az élő Isten kezébe esni." Zsidók 10
0123456789-2
2024. július 31. 19:28
A HamaSS terrorista vezér pedagógusként kezdte, összekuporgatott 900-1000 millió dollárt, végig éhezte az életét. Egyáltalán nem biztos, hogy a Moszad lépett, előfordulhat, hogy a Forradalmi Gárda. Bárki is csinálta, sokkal jobb lett a világ.
zrx8
2024. július 31. 19:23
Felőlem azt csinálnak egymással a perzsák meg a zsidók, amit akarnak, csak ide ne meneküljön egyik sem. Határokat lezárni !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!