Portugália
ÉLŐ
Szlovénia

Folytatódik a kormányválság Ausztriában

2024. június 21. 09:26

Tényleg feljelentette az Osztrák Néppárt a zöldek miniszterét: hivatali visszaéléssel vádolják, akár tíz évre is elítélhetnék.

2024. június 21. 09:26
null

Nyitóképen: Karl Nehammer néppárti kancellár (fotó: Tobias Steinmaurer / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)

 

Áll a bál Ausztriában, súlyos válság rázta meg az osztrák kormányt. A bécsi koalícióban jelenleg a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek vesznek részt. Ősszel parlamenti választást tartanak az országban, aminek az ellenzéki Szabadságpárt (FPÖ) a legnagyobb esélyese, ezért is került most nehéz helyzetbe a kormányzó ÖVP, a különutas zöld minisztere miatt.

Mint arról a Mandiner is beszámolt, Leonore Gewessler zöldpárti klímaügyi miniszter az uniós szakminiszterek találkozóján 

a Néppárt vezette osztrák kormány irányvonalával és utasításával szemben megszavazott egy környezetvédelmi szabályozást,

ami szembe megy a gazdák érdekeivel.

Ezt is ajánljuk a témában

Ausztria mind a kilenc tartománya eredetileg egységesen az uniós szabályozás ellen állt ki, és erre lett utasítva a miniszter is. Bécs városa mint tartomány azonban az utolsó pillanatban mégis visszalépett a szabályozás ellenzésétől, és a miniszter erre hivatkozva úgy vélte, most már szavazhat támogatólag is az EU-ban.

Karl Nehammer kancellár és a néppártiak felháborodtak, és súlyos retorziókat helyeztek kilátásba.

Ez meg is történt, az ÖVP hivatali visszaélés miatt feljelentette a zöld minisztert. 

A néppártiak szerint Gewessler tudatosan visszaélt a hatalmával, a döntéssel pedig az alkotmányosságot is megsértette. A hivatali visszaélés bűncselekményéért, ha elítélék a vádlottat, akár 10 év börtönbüntetés is járhat.

Gewessler ugyanakkor nem aggódik a feljelentése miatt, szerinte jogilag rendben volt a lépése és régi gyakorlatnak megfelelően járt el. Arra hivatkozik, hogy a Zöldek például beengednék a schengeni övezetbe Romániát és Bulgáriát, a nagyobbik osztrák kormánypárt ÖVP viszont nem, és ezért az osztrák kormányzati álláspont a Néppárt nézeteit tükrözi, a Zöldekét nem.

Így áll most az osztrák kormányválság ügye – a két párt minden vita ellenére már nem akar szakítani az őszi választásig.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. június 21. 12:22
SZAROK AZ OSZTRÁKOKRA!!!!!!!!!!!!!FELSÖBRENDÜ KÖCSÖGÖKNEK KÉPZELTÉK MAGUKAT MINDIG IS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ma is bukik a Zorbán...
2024. június 21. 12:18
Az összes bolsevista gazembert kell feljelenteni, nem csak ezt az egyet...
NokiNokedli
2024. június 21. 10:58 Szerkesztve
Magyarországon is mikor érünk el odáig, hogy a választott képviselők nem a fejük (és pénzelőik) után mennek, hanem megbízást kapnak arra a képviseletre, amit a többség akar?
Vasalo
2024. június 21. 10:55
Az a repedtsarku tegnap még nevetgélt a TV kamerákba, hogy nem fel a pertöl. Csak ott nem az igazát kell bizonyitania hanem a visszaelést a hatalmával. Ha egyszer a kormány meg 7 szövetsegi tartomány a NEMben egyezett meg akkor neki nem maradt játszotere az igenre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!