Emiatt robbant ki az orosz-ukrán háború, erre kiderült: mégsem akarja Amerika, hogy Ukrajna a NATO tagja legyen

2024. január 31. 22:41

Úgy néz ki, egyre kevesebben osztják Jens Stoltenberg véleményét.

2024. január 31. 22:41
Jens Stoltenberg

Ukrajna és néhány támogatója azt szorgalmazza, hogy a NATO egy közelgő nagyszabású csúcstalálkozón hivatalosan is hívja meg Kijevet a katonai szövetség tagjává, de erőfeszítéseik a színfalak mögött komoly ellenállásba ütköznek az Egyesült Államok és Németország részéről – tudta meg a Foreign Policy egy tucatnyi, az ügyet jól ismerő tisztviselőtől.

A NATO főtitkára viszont továbbra is azt szeretné, ha Ukrajna mihamarabb csatlakozna a NATO-hoz

A lap rámutatott arra is, hogy az Egyesült Államok és Németország számítanak Ukrajna legnagyobb adományozójának. Nem véletlen, hogy mindkét ország tisztviselői ragaszkodnak ahhoz, hogy Ukrajna egyszer majd csatlakozzon a NATO-hoz, ennek viszont egyáltalán nem most van itt az ideje. Az említett tisztviselők elmondták, hogy szerintük a közvetlen hangsúlyt arra kell helyezni, hogy

Ukrajnát továbbra is fegyverekkel és lőszerrel lássák el annak érdekében, hogy a megtámadott ország folytathassa a harcot Oroszországgal.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára továbbra is szeretné, ha Ukrajna mihamarabb csatlakozna a NATO-hoz. „Nagyon gyakran hallom azt az érvet, hogy nem hívhatjuk meg Ukrajnát a NATO-ba, amíg háború dúl” – fogalmazott.

Szerintem ez egy rendkívül veszélyes érv, mert ez de facto vétójogot biztosít Putyinnak a NATO-val szemben,

és arra ösztönzi, hogy a végtelenségig folytassa az ellenségeskedést Ukrajnában” – fejtette ki a véleményét.

Stoltenberget a jelek szerint nem igazán hatja meg, hogy Ukrajna felvétele a szövetségbe úgy, hogy konfliktusban áll Oroszországgal, teljes körű háborút válthat ki a NATO és Oroszország között, ami a szövetségi szerződés 5. cikkelyéből ered, amely kimondja, hogy a szövetség egyik tagja elleni támadás az összes tag elleni támadásnak minősül.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. február 03. 16:34
Felteszem az írott jog, miszerint hadban álló államot nem lehet felvenni a tagok közé, az pont annyit számít, kint hogy minden jogszabályunk jogállami. Ez van, ha az érzések lesznek a tények. Meg pár millió halott…
ambaracurjan
2024. február 01. 17:03
Putyin titokszolgákon keresztül üzent a németeknek és az amiknak hogy Ukrajna Nato-felvétele esetén általános sorozást tart és lerohanja egész Ukrajnát. Aztán a Nato reagáljon ahogy akar- vagy tud. Elhitték mert Putyin nem szokott blöffölni- hosszú távon politikusként nem tartja kifizetődőnek. Ilyen egyszerű.
lajajakab11
2024. február 01. 16:00
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek válaszoljanak!!!"
lacika-985
2024. február 01. 12:50
Ennek az idóta NATO főtitkárnak elfelejtettek szólni hogy a globalista főnökei levették kezüköt az ukrikról - levették mert ha tovább ugribugrálnak akkor a puszta létük kerül veszélybe - nem is nagy ár az életbemaradásért ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!