Orbán megtudta: Trump azonnal asztalhoz ülteti Putyint és Zelenszkijt, ha győz

2024. július 16. 12:27

A miniszterelnök szerint az EU bölcsen tenné, ha még ezelőtt megkezdené a béketárgyalásokat.

2024. július 16. 12:27
null

Nyitókép: ZOLTAN FISCHER / X ACCOUNT OF HUNGARY'S PRIME MINISTER VIKTOR ORBAN / AFP

Orbán Viktor magyar miniszterelnök megtudta Donald Trumptól: ha megnyeri novemberben az amerikai elnökválasztást, azonnal Oroszország és Ukrajna közti béketárgyalást fog követelni, melyhez „megalapozott tervei” is vannak – értesült a Financial Times. A miniszterelnök szerint ebből az következik, hogy az Európai Uniónak mihamarabb újra kellene nyitnia kommunikációs csatornáit Oroszországgal, és magas szintű tárgyalásokba kellene kezdenie Kínával is a háború lezárása érdekében. Orbán erről tájékoztatta a többi uniós miniszterelnököt is.

„A választásokig nem várható újabb békekezdeményezés. Azt azonban biztonsággal állíthatom, hogy választási győzelme után

még a beiktatását sem fogja megvárni, és azonnal kész lesz béketeremtőként fellépni.

Ehhez részletes és megalapozott tervei vannak” – írta a miniszterelnök Trumpról a többi uniós állam- és kormányfőnek a békemisszióról szóló levelében.

Szerinte az Európai Unió kétféleképpen készülhet fel az amerikai politika ilyetén gyökeres megváltozására: vagy azzal, hogy azonnal béketárgyalásokat kezdeményez Oroszország és Ukrajna között, vagy azzal, hogy még nagyobb részt vállal Ukrajna védelmi kiadásainak finanszírozásából, hiszen Trump győzelme után

az amerikai hadisegély jelentős visszavágása várható.

A levélben Orbán megismételte az Unió Ukrajna-politikájára vonatkozó korábbi kritikáit is. Szerinte a szövetség „lemásolta az USA háborúpárti politikáját”, és nem folytatott független, szuverén politikát a háború ügyében.

A Financial Times emlékeztet, hogy a republikánus elkötelezettségű America First Policy Institute két szakértője már korábban is letett az asztalra egy olyan javaslatot, melyben az Ukrajnának nyújtandó további katonai segélyeket ahhoz a feltételhez kötnék, hogy Ukrajna folytasson béketárgyalásokat Oroszországgal.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 289 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2024. július 16. 18:46
Regelőcatalina11 2024. július 16. 16:44 Jó jó, de ő akkor is SZOMORÚ. Rengeteg anyagi és jogi hátrány érte és éri az utóbbi 14 évben, ahogy írta. Ezért az általad felsorolt előnyöknek sem tud őszintén örülni. A migránsmentesség, wok mentesség, a béke őt nem kárpótolja ezért, ezeket leszarja. Mert ő SZOMORÚ. Lehet, hogy szabadbölcsész." hát elég álságos, hervasztó szöveggel állt elő...
catalina11
2024. július 16. 18:45
Anomandercatalina11 2024. július 16. 16:57 Minden olyan dologtól, ami csak egyes emberek lázas elméjében létezik. Én úgy gondolom az elsivatagosodás, az egészségügy állapota és az oktatás akut problémák, míg minden más csak a hülyék hergelése." hát maga Anomander elég hülye hergelés nélkül is...
files32
2024. július 16. 18:42
Putyesz meg jól elküldi Tramplit a halál faszára.
catalina11
2024. július 16. 16:27
Intel Igen szomorú, hogy a szereptévesztő miniszterelnök miatt hazánk még hátrább kerül. Bár úgy tűnt lejjebb és hátrább már nem lehet. ...Viszont a nemzetközi politikai erőviszonyok ilyen mértékű félreismerése a következményei miatt már nemzetrontásnak minősül. Amikor az összes iparilag fejlett állam Ausztráliától Csehországig az USA demokrata forgatókönyve szerint jár el akkor az ilyen egyéni bravúrnak szánt terméketlen balfácánkodás egyértelműen céltáblát ragaszt az országra. És ez a baj, nagyon nagy baj. ...De a balfácánkodása miatt egy egész nemzet kerül anyagi és joghátrányba, kerül megbélyegzésre. Ez méltatlan mert nem az egész nemzet hanem annak egy része választotta meg Orbán urat. " hát tudja Intel elvtárs, ez a "szereptévesztés" óvja meg az országot a migránsoktól, az óvódákba látogató bácsiktól, és az ukrán háborúban való részvételtől...de ha ezt maga is tudja produkálni, akkor mutassa be ahelyett, hogy ilyen nyálas, hervasztó szöveggel ámítaná itt a népet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!