A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

A német hadvezetők lehallgatási botránya rámutat, veszélyes vizekre evezett a NATO

2024. március 05. 13:51

Akármi is a valóságos helyzet, a Taurus-botrány sem éppen a háborús feszültség csökkentésére, azaz a deeszkalációra utal.

2024. március 05. 13:51
Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor
Mérce

Nyitókép: MARIJAN MURAT / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

***

„Mindeddig ez az eshetőség csupán Putyin, és az orosz vezetők retorikájában jelentkezett. A hangfelvételen nyilatkozó német hadvezetők viszont éppen azzal okoztak most botrányt, hogy nemcsak azt hangoztatták, hogy »Ukrajnának győznie kell«, mint az európai politikusok (az amerikaiak már sokkal óvatosabbak náluk), hanem a háttérben mindezést komolyan is dolgoznak, még azon az áron is, hogy Moszkva esetleg hadviselő félnek tekintheti országukat is. A berlini kormányzat azonban tagad.

Putyin és kormánya vádjának lényege tehát az, hogy azt állítják, Németország hadvezetése pont annyira Ukrajna-párti, mint amennyire a propagandában állítják, nem pedig a felszínen támogató és titokban óvatos, ahogyan az Scholz nyilatkozataiból kitűnk.

Tehát Moszkva azzal »vádolja« a nyugat-európai háborús kommunikációt, hogy igazat mond, amikor arról beszél, kormányaik Ukrajna minden áron való győzelmét támogatják. Eközben a hazai, háborús fáradtságra és félelemre reagáló német kormány válasza minderre most az, hogy ez korántsem igaz, nyugalom: titokban kevésbé támogatják Ukrajnát mint amennyire azt például a németek és oroszok közötti »háborús helyzetről« beszélő Annalena Baerbock korábban állította.

Amikor pedig Putyin azt állítja, hogy Baerbock szavai korántsem üres retorikai fordulatok, és a német hadvezetés komolyan veszi azokat, Scholz kancellár és Pistorius hadügyminiszter azt feleli erre: ez »orosz dezinformációs kampány«.

Akkor már csak azt kellene tudni, hogy a zöldpárti Baerbock külügyminiszter is részese-e ennek, vagy esetleg mindenki félreértette őt is?

Akármi is a valóságos helyzet, a Taurus-botrány sem éppen a háborús feszültség csökkentésére, azaz a deeszkalációra utal. Tárgyalások megkezdéséről, a hadicselekményekben eszközölt fegyverszünetről továbbra sem beszél senki. Ezzel szemben egyre gyakoribbak és aggasztóbbak a másik irányba, a háború eszkalációjára és a globális válság irányába mutató jelek.”

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kiszelly Zoltán

Mozgástér blog

Idézőjel

Mivel az USA nem ad át ilyen hatótávolságú rakétákat, Scholz kancellár vonakodik zöld jelzést adni.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
voltospultos-2
2024. március 06. 08:27
Vannak ragadozó nemzetek, meg vannak lombrágók. A németekből már kilúgozták a harci szellemet. A briteknek a pofájuk nagy, gondolván, hogy az USA kisegíti őket.
kekszalagosautistamarki
2024. március 05. 19:40
Természetesen nem az a baj, hogy a németek hazudtak, hanem az, hogy nyilvánosságra hozták az oroszok.
polárüveg
2024. március 05. 17:47
Már régtől veszélyes vizeken halad a NATO hajója. És nem kérdezték meg a legénységet, hogy mit szól hozzá, hogy veszélyeztetik őket. Vagy egy olyan versenypályára épített sportautónak tűnik a NATO, amelybe városi kisautó motorját cserélték üzemanyagtakarékosságból, és még szakadékos terepútra vitték a tulajdonos megkérdezése nélkül.
egy genetikusanalattvaló
2024. március 05. 15:52
Ezt sem feltételeztem eddig, hogy egy Mércében publikáló moslékosnak sikerül részben megvilágosodni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról