Kiderült: jobban teljesítettek a magyar diákok a PISA-felmérésen, mint a romániai átlag

2024. február 17. 11:08

„Bár sokszor halljuk, hogy a magyar gyermekeket azért kell román iskolába íratni, mert ott jobban tudnak érvényesülni, az eredmények is bizonyítják, hogy ez egy tévhit” – mondta Kallós Zoltán oktatásügyi államtitkár.

2024. február 17. 11:08

Sikerült kiharcolni, hogy a 2022-es PISA-felmérésen a romániai magyar diákokat külön, egy reprezentatív almintán mérjék fel – írja a Maszol.

A magyar nyelven tanuló diákok minden téren az országos átlag felett teljesítettek: szövegértésből, matematikából és természettudományokból is túlszárnyalták az átlagot

– hangzott el csütörtök este a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

„Bár sokszor halljuk, hogy a magyar gyermekeket azért kell román iskolába íratni, mert ott jobban tudnak érvényesülni, az eredmények is bizonyítják, hogy ez egy tévhit” – mondta Kallós Zoltán oktatásügyi államtitkár.

A lap ugyanakkor arról is beszámolt, hogy Kiss Tamás szociológus szerint bár a magyar nyelven tanulók az országos átlag felett teljesítettek, nincs ok az örvendezésre, hiszen az oktatási rendszeren belül hatalmas egyenlőtlenségek vannak, emellett az is kiderült, hogy a hátrányos helyzetű diákok többsége rosszul teljesít, de nincs is esélyük arra, hogy ezen változtassanak.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

A nyitókép illusztráció. Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Málaga21
2024. február 18. 18:45
Nem csoda, ott még több a cigány.
antal-2
2024. február 18. 08:17
Mi az igazság? A teszten folyamatosan, minden évben romlik a magyar gyermekek teljesítménye.
Oldalkosár
2024. február 18. 02:58 Szerkesztve
l1b2r3l4s 2024. február 17. 14:04 "...de az országos vidéki átlag a román vidéki átlag alatt van..." Te pedig szépen beszoptad a moslékos kontár kutató politika vezérelt agymenését és idehánytad. Ennyit érsz. Valójában ott vagyunk az európai középmezőnyben, a nyugati országoké pedig folyamatosan a mi eredményeink felé tendálnak. .
Bell & Sebastian
2024. február 17. 16:01
Ez most komoly? Romániához mérjük magunkat? Legyen inkább Kelet-Burundi-Alsó, biztos győzelem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!