Mélyülő válságban Scholz és a német kormány: még javában tüntetnek a gazdák, de már most tudni, kik csatlakoznak a sztrájkhoz szerdától

2024. január 09. 07:26

A német gazdák szerint a gazdacsaládok és a hazai mezőgazdaság jövője a tét. Szerdán a mozdonyvezetők is sztrájkba lépnek.

2024. január 09. 07:26

A német gazdák traktoros felvonulásaival és útblokádjaival kezdetét vette a tiltakozások hete Németországban,

elsősorban a baloldali-liberális kormány megszorító intézkedései ellen tüntetnek.

„Azt reméljük, hogy a berlini kormányzat józan észhez tér”

Joachim Rukwied, a német gazdák szövetségének elnöke megértést kér a közlekedőktől. Szerinte a gazdacsaládok és a hazai mezőgazdaság jövője a tét. Hangsúlyozta azt is, hogy nem kívánnak erőszakot alkalmazni, minden tüntetést bejelentenek. „Azt reméljük, hogy a berlini kormányzat józan észhez tér, és a mezőgazdaság aránytalanul nagy terheléséből visszavesznek. Ez az alapcélunk a tüntetések során” – fogalmazott Rukwied.

A gazdák szerint az energiaárak megemelkedése és most a támogatások tervezett csökkentése együtt a bevételeik mintegy harmadának elvesztésével járnának, amit már nem tartanak elviselhetőnek. 

Elsősorban az ellen tiltakoznak, hogy a kormány a mezőgazdaságnak járó támogatásokat csökkenteni akarja. Különösen az agráriumban használt dízelolaj adókedvezményének megmaradása mellett állnak ki.

A gazdák szerint az nem lesz elég, ha a kormány egy-egy intézkedéstől visszatáncol – minden őket érintő megszorító terv visszavonását követelik.

A tüntetések kedden is folytatódnak. A nyugatnémet Hessenben és a keletnémet Brandenburgban, valamint Szász-Anhaltban is forgalomkorlátozó felvonulásokat tartanak majd a gazdák. Szászországban is tiltakozó úti akciókra fog sor kerülni. Berlin híres főútvonala, az Unter den Linden sugárút folytatása is lezárt marad az ott tüntető traktoros gazdák miatt a Bundestag épülete mellett.

A mozodonyvezetők is sztrájkba kezdenek!

A keddnél nehezebbnek ígérkezik a szerda Németország számára

A német mozdonyvezetők szakszervezete többnapos sztrájkot hirdetett szerdától, 

vagyis várható, hogy szerelvények tömegei nem fognak elindulni azon a napon német földön, óriási fennakadásokat okozva a tömegközlekedésben. A német tehervasút szakszervezete viszont már kedden este megkezdi sztrájkját. A Deutsche Bahn azonban jogi úton kívánja megakadályozni a szerintük jogtalan sztrájkkezdeményezést.

***

Nyitókép: Bajorország, Günzburg: A gazdák a szövetségi kormány megszorító tervei ellen tiltakoznak a gazdák szövetségének gyűlésén, ahol egy akasztófán, amelyre egy közlekedési lámpát szereltek, felakasztják a középosztályt. Észak-Svábország és Kelet-Württemberg gazdái több mint 500 traktorral demonstrálnak. Fotó: N: Stefan Puchner/dpa

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nitsahon
2024. január 10. 13:50
Ez még CSAK a KEZDET ....
SzaboGeza
2024. január 09. 18:24
Ne hagyjátok magatokat, mert EZEK a dollárral fizetett ügynökök, a "választott vezetőitek", EL AKARJÁK TÖRÖLNI NÉMETORSZÁGOT, EURÓPÁT!!!!! Soha ne szavazzatok rájuk többet, SOHA!!!!! Csak Nemzeti pártra "AFD" különben nem lesz NÉMETORSZÁG!!!!
makapaka2
2024. január 09. 11:53
Minden baloldali moslék koalíció előbb utóbb bukásra ítélt.
Phm045
2024. január 09. 10:04
Nagylöketű fos médiában egy szó sincs ezekről az eseményekről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!