Somkuti: A nyugati sajtó is átment teljesen hazug propagandagépezetbe

2023. november 12. 12:52

„Gyomorforgató, ahogy a Nyugat megpróbálja Ukrajnára hárítani a felelősséget az Északi Áramlat felrobbantása kapcsán” – értékelt lapunknak Somkuti Bálint, biztonságpolitikai szakértő.

2023. november 12. 12:52

Ahogy a Mandiner megírta: egy ukrán ezredes központi szerepet játszhatott az Északi Áramlat felrobbantásában. Legalábbis ezt állítják ukrán és európai tisztviselők, valamint más, a titkos művelet részleteit ismerő személyek – olvasható a The Washington Post oldalán, a lap és a Spiegel közös cikkében. Erről itt írtunk bővebben. 

Ezt is ajánljuk a témában

Egyes, az ukrán vezetés kompetenciáját és felelősségét egyaránt megkérdőjelező (például telexes) értelmezések szerint ráadásul az akció akár Volodomir Zelenszkij ukrán elnök „háta mögött” is történhetett.

Szakértő: Egyértelmű bizonyítékokra lenne szükség

Lapunk a sajtóhírek kapcsán Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértőhöz fordult, aki kérdésünkre válaszolva óvatosságot javasolt:

a támadást bárki elkövethette, és „amíg nem látunk egyértelmű bizonyítékokat, addig minden csak feltételezés”.

A szakértő aláhúzta, egyértelmű bizonyítékok alatt nem arra gondol, hogy „a sajtón keresztül szivárognak ki információk, hanem ténylegesen egyértelmű bizonyítékokra, amelyek részletes bemutatják a folyamatokat”.

Somkuti Bálint rámutatott: a korábban a Spiegel és a ZDF által „oknyomozó anyagban” említett Andromeda nevű, a vezeték felrobbantásához használt hajóról is kiderült, hogy a bérelt hajóval felrobbantott vezeték története „egyértelműen kitaláció”.

„Egy ilyen típusú, bonyolult merüléshez kisegítő személyzet, felszerelés, eszközök kellenek, ez hat emberrel együtt nem fért volna el azon a kis hajón, amit bemutattak” – fejtette ki. Vagyis a szakértő szerint „már az alaptörténet és a bemutatott bizonyítékok is elég gyanúsak az ukrán támadásról”.

Ezt is ajánljuk a témában

„Miért most és miért így szivárognak ki ezek az információk?” 

Somkuti Bálint kérdésünkre válaszolva elmondta: „ezekkel a rész-szivárogtatásokkal sokkal inkább azt látni, hogy

a nyugati vezetés elkezdte Ukrajnára hárítani a felelősséget, ami egyszerűen gyomorforgató. Ha valóban így történt, ahogy mondják, akkor mutassák be az összes részletet.”

A szakértő szerint ez már csak azért is elvárható, mert „az amerikai tikosszolgálatok és katonai tanácsadók ott vannak Ukrajnában, tehát, ha ez így történt volna, ahogy elmondják, akkor erről már részletes információik voltak/kellett, hogy legyenek”.

„Miért most és miért így szivárognak ki ezek az információk?” – vetette fel. „Nem lehet kizárni, hogy az ukránok voltak, de az, ahogyan szaivárogtatják az információkat, egyre inkább arra mutat, hogy Nyugatról az ukrán vezetésre akarnak nyomást gyakorolni.”

Történhet-e ilyen súlyos akció az ukrán vezetés háta mögött?

Arra a kérdésünkre, hogy amennyiben az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot, ez történhetett-e esetleg az ukrán vezetés tudta nélkül, a biztonságpolitikai szakértő elmondta: „az az állam, ahol egy ilyen fajsúlyú döntésről – amelyet nagyon komoly tervezésnek kell megelőznie – nem tájékoztatják a katonák a politikai vezetést, az az állam egy bukott, vagy a szétesés szélén lévő, háborús vereség felé haladó állam. És Ukrajnában másfél évvel ezelőtt semmilyen szempontból nem ez volt a helyzet” – értékelt lapunknak Somkuti Bálint.

„Kizárt dolognak tartom azt, hogy az ukrán katonai vezetés egy nagyon súlyos, nemzetközi következményekkel járó döntést meghozott volna az ukrán politikai vezetés tájékoztatása nélkül. Ez a hír legalább akkora hazugság, mint az orosz sajtóban megjelenő félretájékoztatások” – húzta alá a biztonságpolitikai szakértő.

„Ez egy egyértelmű, nyugati félretájékoztatás.

A nyugati sajtó is átment egy teljesen hazug propagandagépezetbe. Ezekkel a szivárogtatásokkal egyértelműen Zelenszkij ukrán elnökre akar nyomást gyakorolni”

– értékelt lapunk kérdésére válaszolva Somkuti Bálint, biztonságpolitikai szakértő.

***

Nyitóképen: Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök. Fotó: AFP/Ercin Erturk / Anadolu Agency

 

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2023. november 15. 23:34
A balliberális eszme az Alzheimer-kórhoz hasonló módon építi le az agyat!
bornemissza-3
2023. november 15. 21:38
Mégis csak terrorcselekményről van szó. Ezt egy állam sem vállalhatja be hivatalosan. Hogy nincs felelős, az meg kínos. Úgy gondolják, hogy az ukránok számláján elfér. Csak akkor meg az merül fel, hogy terroristákat támogatnak.
bornemissza-3
2023. november 15. 21:32
"Somkuti: A nyugati sajtó is átment teljesen hazug propagandagépezetbe" Mikor ment át? Sose működött másképp.
B_kanya
2023. november 13. 08:34
"ThunderDan 2023. november 12. 15:57 "Expendables" Nyominger ukránoknak nehéz lesz az ébredés... " Huszonpármillióan már felébredtek. Többségük itt van az EU-ban, kb. egyharmaduk meg beszavazta magát az Orosz Föderációba. A többiek majd jövőre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!