Igenis, Scholz kapitány! – íme a történelem 5 leghíresebb szemfedős politikusa

2023. szeptember 07. 16:01

Visszatekintés a híres félszemű politikusokra az ókori Macedóniától a mai Németországig.

2023. szeptember 07. 16:01

Miközben Németország kormánykoalíciója viharról viharra hajózik, kapitánya kalózos külsőt ölt – írja a Politico abban a cikkében, amelyben összegyűjtötte, hogy a történelem során mely híres személyek viseltek szemfedőt.

Olaf Scholz

A német kancellár, aki hetente akár háromszor is kocog, szombat reggel, miközben szülővárosában, Potsdamban futott, arcra esett, és ettől bedagadt a szeme. A szociáldemokrata politikus „jó hangulatban van” – mondta szóvivője, Steffen Hebestreit az újságíróknak – , de „kissé megviseltnek” tűnik. A szemkötőt még egy-két hétig viselnie kell.

Ezt is ajánljuk a témában

„Izgatottan várom a mémeket”viccelődött hétfő reggel az X-en. Hozzátéve: „Rosszabbnak tűnik, mint amilyen!”.

II. Fülöp

Az első példa több évszázados múltra tekint vissza. II. Fülöp király és hadvezér volt, aki leginkább arról híres, hogy ő volt Nagy Sándor apja, és a makedón hatalmat kiterjesztette Görögországra. Kr. e. 354 körül, miközben lerombolta az Athén által ellenőrzött Metón városát, súlyosan megsérült a jobb szeme. Állítólag a szemét műtéti úton kellett eltávolítani. Egy görögországi sírban talált csontvázmaradványok, amelyek feltehetően II. Fülöphöz tartoztak, megerősíteni látszanak a szemsérüléssel kapcsolatos történetet.

Moshe Dayan

Moshe Dayan izraeli politikus és volt védelmi miniszter Szíriában, 1941-ben, a II. világháború idején, a Vichy-féle francia csapatok ellen harcolva vesztette el a bal szemét. A sérülése olyan súlyos volt, hogy később nem tudott üvegszemet viselni. Helyette a szemfedőjéről vált híressé, amely 2005-ben 75 ezer dollárért kelt el az eBay-en. Izrael védelmi minisztereként szolgált az 1967-es hatnapos háborúban és az 1973-as jom kippuri háborúban, 1981-ben bekövetkezett halála előtt.

Second Arab-Israeli conflict. Moshe Dayan
Moshe Dayan, az izraeli hadsereg főparancsnokaként 1956. december 7-én.
Forrás: AFP

Jean-Marie Le Pen

A franciaországi Nemzeti Front (ma Nemzeti Összefogás) alapítója 1965-ben vesztette el a bal szemét, miközben sátrat állított az akkori elnökjelölt, Jean-Louis Tixier-Vignancour kampányrendezvényén. Le Pen szemkötője, amelyet addig viselt, amíg az 1980-as évek elején üvegszemre nem cserélte, a politikai karrierje beindításához szükséges jellegzetes megjelenésének részévé vált, mivel „politikai kalózként” vagy establishment-ellenes politikusként mutatta be magát a francia közvéleménynek.

Jean Marie Le Pen
Jean-Marie Le Pen
Forrás: AFP

Horatio Nelson

A napóleoni és a francia forradalmi háborúk során számos brit győzelemről híres brit királyi haditengerészeti tisztnek tulajdonítják a „szemet hunyni” kifejezés megalkotását. A korzikai Calvi 1794-es ostroma során törmelék repült Nelson szemébe, ami miatt részben megvakult, miután a sebet nem megfelelően kezelték. Az 1801-es koppenhágai csata során Hyde Parker, a brit erők parancsnoka arra utasította, hogy vonja vissza csapatait; Nelson nem engedelmeskedett, ehelyett szemüvegét a rossz szemére téve úgy tett, mintha nem látná Parker jelzéseit. Sokáig úgy hitték, hogy Nelson szemkötőt viselt, de Colin White történész szerint valójában soha nem hordott ilyet – ami ellentmond az admirálisról szóló legendáknak.

bra03055
Horatio Viscount Nelson (1758-1805) admirális portréja Georges Healy (1808-1894) festménye, XIX.  század.
Forrás: AFP

***

Nyitókép: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csányi Gyuri
2023. szeptember 07. 17:27
Egy időben Moshe Dayan külügyminiszter is volt. Ekkor hallottam a következő viccet. Brezsnyev és Carter barkochbázik. - Nos, Leonyid Iljics, gondoltam! - Személy? - Igen. - Külügyminiszter? - Igen. - Félszemű? - Igen. Brezsnyev sokáig gondolkozik, majd elnézést kér és rövid időre elhagyja a szobát. Amikor visszajön, a hüvelykujját a zakójába törölgetve válaszolja: - Gromiko.
akkor ki
2023. szeptember 07. 17:11
Fotó mindent visz!
akkor ki
2023. szeptember 07. 17:09
😂😂😂👏👏👏
survivor
2023. szeptember 07. 17:02
Ha tönkre megy az EU, az miért jó a libsiknek ? A gyerekeiknek ? Az unokáiknak ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!