Gazdasági mélyponton Németország – a helyzet folyamatosan csak romlik

2023. június 23. 18:13

A szakértő szerint Németország sereghajtó Európában.

2023. június 23. 18:13
null

Egyre rosszabbak Németország gazdasági kilátásai, ami elsősorban a lakossági fogyasztás visszaesésének köszönhető – derül ki az Ifo Intézet nyári előrejelzéséből. 

A müncheni ifo gazdaságkutató intézet tavaly még sokkal optimistábban látta a német gazdaság 2023-as helyzetét. A mostani nyári előrejelzésben viszont már lefelé módosították tavaszi gazdasági prognózisukat.

A legfrissebb előrejelzések alapján a német gazdaság eszerint idén 0,4 százalékkal zsugorodik, és nem mínusz 0,1 százalékkal, ahogy azt tavasszal jósolták. 2024-et illetően pedig még borúlátóbbak a szakértők. Az arra az évre számított növekedési előrejelzést 1,7-ről 1,5 százalékra csökkentették.

„Jelenleg nem csak a német futballban nem mennek jól a dolgok” – jelentette ki az Ifo vezető elemzője, Timo Wollmershäuser, arra utalva, hogy a futball meleltt a gazdaság is mélyponton van Németországban.

Az idei év legnagyobb fékező tényezője valószínűleg a magánfogyasztás lesz, ugyanis a magas infláció miatt valószínűleg 1,7 százalékkal csökken a fogyasztás. „Csak 2024-ben fog ismét növekedni, 2,2 százalékkal” – mondta Wollmershäuser, és hozzátette: „A német gazdaság csak lassan tör ki a recesszióból.”

Európa legnagyobb gazdasága a téli félévben fordult recesszióba, miután a bruttó hazai termék két egymást követő negyedévben is zsugorodott.

– állapította meg az elemző.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. június 26. 08:16
Azt hallottam, már, több millióan éhen haltak, megfagytak, az utcán estek össze az éhségtől Németországban, ami mellesleg már nem is létezik.
elfújta az ellenszél
2023. június 26. 00:13
Olyan alkalmatlan gyüttment politikusok mint akiket megválasztottak, képesek még a robusztus német gazdaságot is hullámvölgybe taszítani. Ki ment vet, úgy arat
Zolotarjov
2023. június 23. 21:55
Na ugye..
Rigor_mortis
2023. június 23. 20:37
Egy mosogató nem biztos, hogy átlátja a német gazdaságot. :DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!