Érthetetlen: Európa és Amerika tartja lélegeztetőn Ukrajnát, ráadásul lassan Kína is besegíthet az oroszoknak, de Zelenszkij már Krímet akarja

2023. február 26. 19:17

Kérdés, hogy miért nem a tűzszünetre és a béketárgyalásokra koncentrálnak a háborús felek.

2023. február 26. 19:17
null
Béres Sándor
Béres Sándor

Zelenszkij szerint „a Krím visszaszerzésével helyreállítják a békét” – derült ki az ukrán elnök vasárnapi Telegram-bejegyzéséből. Ráadásul a háborúban álló ország vezetőjének komoly elhatározására enged következtetni az is, hogy az egyik ukrán katonai tisztviselő szerint Ukrajna tavasszal újabb hadjáratot tervez elfoglalt területeinek visszafoglalására, valamint kijelentette azt is, hogy

Mennyire tekinthető reálisnak az ukrán elnök kijelentése?

Zelenszkij úgy csinál, mintha ő mozgatná a világot” – húzta alá még 2022 októberében Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő egy elemzésében, melyben rámutatott:

Erről itt írtunk bővebben. A Mandiner olvasói emlékezhetnek is, hogy a biztonságpolitikai szakértő néhány hónappal korábbi felvetését mintegy igazolva 2023. február 2-án kiderült: az Európai Békekeretből származó hetedik pénzügyi csomaggal együtt az Ukrajnának nyújtott teljes uniós hozzájárulás 3,6 milliárd euróra emelkedett.

Az Európai Bizottság eközben már a tizedik Oroszországot büntetni kívánó szankciós csomagot is elfogadta, az Egyesült Államok Abrams tankokat, Németország pedig még a tervezettnél is több Leopard harckocsit ad Ukrajnának. És bár Zelenszkij bizalmasa szerint csak idő kérdése, hogy megérkezzenek az F16-os bombázók is, Joe Biden cikkünk írásakor (még) azt az álláspontot képviseli, hogy nem ad F–16-os vadászgépeket Ukrajnának. Az amerikai elnök vonatkozó kijelentéséről ide kattintva olvashat bővebben.

Vagyis miközben humanitárius, gazdasági és számos más, de döntően politikai okból

Európa és Amerika próbálja lélegeztető-gépen tartani a gazdaságilag életképtelen, háborútól szenvedő Ukrajnát, amit már az IMF is kipécézett magának, az ukrán elnök a béketárgyalások helyett már Krím visszafoglalásáról posztol.

Kérdés csak az, hogy miért?

Magyarország álláspontja az orosz-ukrán konfliktust illetően
A fenti felsorolt tények ellenére látszólag furcsa módon közben minta hazánk és a pápa álláspontja az azonnali fegyverszünetet és béketárgyalások sürgetését illetően mintha továbbra sem találna kiemelkedő támogatásra.

Hiszen a legfrissebb sajtóhírek szerint

Kína közben már azt mérlegeli, hogy beszálljon a háborúba az oroszok oldalán,

noha a Politico szerint amerikai tisztviselők próbálják eltántorítani Pekinget attól, hogy halálos segítséget nyújtson Moszkvának a lőszerek és drónok szállításával. Erről itt olvashat bővebben.

Érdekesség, hogy a Politico felvetésével ellentétben Kis-Benedek József, biztonságpolitikai szakértő szerint a drónok és egyéb fegyverek szállításának ugyan fontos szerepe lehet a harctéri cselekmények alakulásában, de a háború kimenetelét döntően biztosan nem fogja befolyásolni. Erről itt olvashat bővebben.

Az orosz-ukrán háború első évéről

Az orosz-ukrán háború első éve kapcsán Somkuti Bálint, biztonságpolitikai szakértő elemzésében rámutatott: „az ukrán kényszersorozások, illetve a Nyugat által átadandó, de csak az év második felében vagy még később beérkező katonai eszközök csökkenő száma arra utal, hogy Ukrajna katonai helyzete jelentősen nehezedni fog. Ez pedig felveti annak a lehetőségét, hogy a konfliktus még ebben az évben véget ér”. Ugyanakkor mint a szakértő hozzátette:

– mindössze abban, hogy előbb-utóbb megszületik az óhajtott béke, amelynek létrejöttéhez a csatamezőn kivívott eredmények jelentős mértékben hozzá fognak járulni”. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

***

Nyitókép: Genya SAVILOV / AFP

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hegedűs Imre
2023. február 27. 14:53
'Zelenszkij már Krímet akarja' ??? Az első világháború után hányan akarták Magyarországon hogy annyi maradjon az országból amennyi maradt? Ugye, nem sok? Akkor miért meglepő az, ha az ukránok is a nemzetközileg elismert határok között akarnak élni és még harcolnak is érte? Kevesebben vannak. A vietnamiak nem voltak kevesen? Mégsem francia gyarmat az ország, és mintha az USA is felhagyott volna a támadásukkal.
Hegedűs Imre
2023. február 27. 14:47
A támadó oroszokon miért nem múlik semmi?
Ehetős Odó
2023. február 27. 07:27
A Krímhez sose volt köze az ún. Ukrajnának. Hiszen Ukrajna sem volt.
hernadvolgyi
2023. február 27. 07:12
Lassan alakul az Amerika ellenes koalíció, de ahogy eszkalálódik a háború, minden régiónak el kell döntenie, hogy melyik oldalra áll. Amint szövetségbe tömörültek az Amerika ellenes országok, kialakul az Új világrend, megszűnik az amerikai fölény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!