Már támogatja Ukrajna NATO-tagságát Henry Kissinger

2023. január 18. 08:48

A reálpolitika 99 éves nemzetközi atyja a davosi konferencián azt üzente: szerinte a háború jelen pillanatában már nincs értelme Ukrajna semlegességéről beszélni.

2023. január 18. 08:48
null

A davosi Világgazdasági Fórumon szólalt fel Henry Kissinger. A nemzetközi diplomácia 99 éves doyenje, a reálpolitika híres képviselője videóüzenetében arról beszélt: most már megfelelő célnak találja Ukrajna NATO-tagságát.

Emlékeztetett: a háború előtt ő ellenezte az ukrán NATO-tagságot, mert attól tartott, hogy olyan folyamatokat indítana el, amiket aztán most a valóságban láthatunk.

És mivel a valós folyamatok ideáig jutottak,

Kissinger szerint már nincs értelme Ukrajna semlegességének ideájáról beszélni.

Henry Kissinger, aki Richard Nixon volt amerikai elnök külügyminisztere volt még a hetvenes években, a minap a brit konzervatív Spectator magazinban közölt esszét arról, hogy az ukrajnai konfliktus párhuzamba állítható 1914 eseményeivel, amikor a nagyhatalmak konfliktusai világháborúvá álltak össze.

Esszéjében Kissinger tűzszünetet javasolt, melyben az orosz erők visszavonulnának a tavaly februári invázió előtti területeikre, vagyis a Krímre és a kelet-ukrajnai területekre, amiket 2014-ben annektáltak, és ebből a pozícióból kezdődhetnének a tárgyalások.

Davosban elhangzott beszédében az amerikai külpolitikai guru azt is hangsúlyozta:

fontos elkerülni, hogy az ukrajnai háború egy konkrétan Oroszország elleni háborúvá váljon,

és meg kell adni a lehetőséget Oroszország számára, hogy újra csatlakozzon a nemzetközi világrendhez.

Kissinger azt is leszögezte: kritikus jelentőségű, hogy elkerüljék az instabilitást a hatalmas területű atomhatalomban.

Úgy látja: egy diplomáciai folyamat segíthetné Oroszországot abban, hogy újraértékelje történelmi pozícióját, melyben Oroszország egyrészt az európai kultúrához vonzódott, miközben félt is attól, hogy Európa dominálja őt.

 

(Forrás: France24 / AFP; fotó: John MacDougall / AFP)

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2023. január 20. 13:26
KEZD KISZÁRADNI A VÉN TÖKFEJED KIS ZINGER!
amca
2023. január 19. 08:38
100 éves lesz. A fiziológiának meg vannak a maga törvényei. Demencia Elfáradás. Elbutulás Alzheimer Parkinson És még vagy 100. Gondolom ,most is 10 sec alatt futja a 100at. Minden elmúlik
Kybon
2023. január 18. 19:37
Bácsit eltolták Davosba, hogy mint a senkikhez képest (még) valaki, mondja be a nátót. Annyira, de annyira szeretnék centire körbevenni az oroszokat! És valahogy kifolyatni a belét (értsd: az utolsó NAGY RABLÁST véghezvinni). Ez a hAAarc lesz a vÉÉégsőŐőő!
pasqual.dorje
2023. január 18. 18:38
A politikai térben nem a szavak primér jelentése számít, hanem, hogy mi a hatásuk. Én ezért már akkor sem tapsoltam meg a performanszát, amikor még ellentétes véleményen volt, ahogy Fauci-ét sem, amikor mondott valamit, aztán az ellenkezőjét, majd az ellenkező ellenkezőjét, stb. Egy húzd meg-ereszd meg játék folyik, amiben a kommunikációt finomhangolják az adott helyzetre, közhangulatra. A tömeg meg mindig a pillanatnyi kijelentésekre figyel. Az a lényeg, hogy a szóáradat közben mi történik a világban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!