Brit önkéntesek: Ágyútölteléknek akartak használni bennünket az ukránok

2022. március 20. 15:05

Fizetés nélküli szabadságot vett ki egy brit férfi, hogy mentős képzettségét használva segítsen az ukránoknak, akik azonban a biztos halálba küldték volna. Szerinte csak a szerencséjének, és egy volt brit katonának köszönheti, hogy életben maradt.

2022. március 20. 15:05
null

Lépre csalták bennünket”– állítja az a két brit állampolgár, akik önkéntesnek jelentkeztek az ukrán hadsereg nemzetközi alakulatához, miután Volodimir Zelenszkij elnök felhívást intézett a nemzetközi közösséghez, arra kérve a harci tapasztalattal rendelkező exkatonákat, hogy segítsenek megvédeni Ukrajnát az orosz invázióval szemben. 

Felcser helyett ágyútöltelék

Az önkéntesek a Telegraphnak nyilatkozva elmondták,  ők maguk harcolni nem akartak, felcsernek jelentkeztek az önkéntesek közé, mégis fegyvert adtak a kezükbe, és Kijev védelmére vezényelték ki őket, mindössze 48 órás kiképzést követően.

„Kétnapos kiképzést akartak adni – mindössze 48 órát – majd átvezényeltek volna bennünket Kijevbe, az ukrán főváros védelmére” – mesélte az 50 éves Carl Walsh, aki korábban felcserként szolgált a brit hadseregben, tizenhét éves pályafutása alatt megfordult Boszniában, Koszovóban és Irakban. Ukrajnába is azért ment, hogy a korábbi harctéri orvosi tapasztalataival segítse az ukránokat.

Fizetés nélküli szabadság a biztos halálért?

Egy másik brit, Ollie Funnell korábban nem látott háborút, de másfél évtizeden át dolgozott mentősként, és úgy vélte, hasznát vehetik a tudásának Ukrajnában is. A két férfi még indulás előtt felvette a kapcsolatot a londoni ukrán nagykövetséggel, ahol biztosították őket arról, hogy nem kell fegyvert fogniuk, csak egészségügyi feladataik lesznek Ukrajnában.

Amikor a lengyel-ukrán határt átlépve jelentkeztek a helyi hatóságoknál, egy Lemberg melletti településre vitték őket, a nemzetközi alakulatoknak szállást adó katonai bázisra. Itt, Walsh elmondása szerint, el akarták venni tőlük az útleveleiket, és alá akartak íratni velük egy egyéves önkéntes szerződést, amely

még arra sem tért ki, hogy haláluk esetén kit értesítsenek, így akár az is előfordulhatott volna, hogy hozzátartozóik meg sem tudják, mi történt velük a harctéren.

„Elküldtek bennünket a körbezárt Kijevbe, ágyútölteléknek kellettünk volna oda” – méltatlankodott Funnell, aki fizetés nélküli szabadságot kért munkahelyén, hogy Ukrajnába utazhasson. Mint mesélte: a szerencséjüknek, és egy volt brit katonának köszönhetik, hogy életben vannak. A korábbi tiszt figyelmeztette őket arra, hogy ha az ukrán fővárosba mennek, ott a biztos halál vár rájuk. Ezután döntöttek úgy, hogy inkább hazamennek.

A háború kitörését követő két hétben csaknem 15 ezer külföldi érkezett Ukrajnába, hogy az ukrán hadsereg nemzetközi alakulatánál harcoljon az ukrán kormány közlése szerint. Többségük külföldön élő, a háború miatt hazatérő ukrán, de sok katonaviselt uniós állampolgár is van közöttük, sőt, néhány amerikai és kanadai önkéntes is – zárul a vg.hu cikke.

Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AntiSorosWeapon
2022. március 21. 09:56
nem valami hiteles sztori
Hesperia
2022. március 20. 23:32
Hoppá! Na, talán még pár ilyen és kellően megrepedezik végre a tiszta hős demokrata ukránok mítosza a nyugati közvéleményben.
annamanna
2022. március 20. 21:51
"el akarták venni tőlük az útleveleiket, és alá akartak íratni velük egy egyéves önkéntes szerződést, amely még arra sem tért ki, hogy haláluk esetén kit értesítsenek" Íme, az EUROPEER, DEMOKRATIKUS Ukrajna, azonnal felvenni őket az EU-ba!!! Ők a demokráciáért küzdenek!!! A szabad világ őrei!! Hát, legalább ez a két brit megtanulta, hol lakik az ukránok istene.... Sajnos, akiket csak a médiából hülyítenek, azok erre nem tudnak rájönni, ezer kilométernyi távolságból.
A közösség tagjaként
2022. március 20. 20:25
Nagyon hülyének kell lenni ahhoz hogy valaki önként menjen megdögölni más hülyék háborújába amikor meg van a maga békéje, és viszonylagos jóléte. Nagyon hülyének kell lenni ahhoz hogy ha két vad barbár ázsiai nép gyilokja egymást akkor európaiként bármely oldalon fizikálisan exponálja magát az ember. ez az ő ügyük, intézzék ahogy tudják. amerikát anno a be nem avatkozás elve tette naggyá, most ő a világ rendőre aki a saját otthonában sem tudja rendet és a törvényességet fenn tartani. 1 biztos ha a ruszkik lenyomják az ukránokat ,akkor tovább nem mennek ,mert ha akarnának sem lesz már erejük, de nem is akarnának, nekik az "ukrán" terület nagy része kell "biztonsági sávnak" és ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!