Szálló virágporral együtt fertőz a koronavírus

2021. március 09. 14:14

Növelheti a koronavírus-fertőzés kockázatát a levegő magas pollentartalma egy új német kutatás szerint.

2021. március 09. 14:14
null

A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) és a Müncheni Helmholtz Központ (HZM) közös tanulmánya kedden az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) jelent meg. Olyan helyeken, ahol nem voltak érvényben a SARS-CoV-2, vagyis az új típusú koronavírus terjedésének megfékezését szolgáló járványügyi lezárások, átlagosan 4 százalékkal nőtt a fertőzési ráta, ha a levegőben lévő pollenek száma köbméterenként 100-zal nőtt. Egyes németországi városokban a vizsgált időszakban olykor akár az 500-at is elérte a köbméterenkénti pollenszám, miközben a fertőzöttség 20 százalékkal emelkedett.    

A kutatók azzal magyarázzák az összefüggést, hogy

amikor pollenek szállnak a levegőben, a szervezet legyengülve reagál a légutak vírusaira.

Ilyenkor a szervezet például kevesebbet termel az antivirális hatású interferon fehérjékből.    

A napi fertőzési ráták egyenes arányban álltak azzal, hogy voltak-e lezárások vagy sem a pollenszennyezett országokban. Ha a vizsgált területeken korlátozások voltak érvényben, akkor hasonló pollenszint mellett a napi fertőzések száma átlagban fele akkora volt, mint ott, ahol nem voltak korlátozások.    

A müncheni kutatók öt kontinens 31 országának 130 régiójában vetették össze a levegő pollenszennyezettsége és a koronavírus-fertőzöttség adatait, kiszűrve a demográfiai tényezők, a környezeti feltételek, köztük a hőmérséklet, a páratartalom, a népsűrűség és a korlátozások szigorának hatását.

(MTI)

Fotó: MTI Fotó: Balázs Attila

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2021. március 10. 14:16
"Klímaaktivista prédikált a berlini dómban nagyböjt alkalmából"
Ninini
2021. március 10. 04:50
A pollen a levegőben nem szennyezés b+. Ott a helye.
bölcsbagoly
2021. március 09. 22:44
Atyaég! Elmúltam 80, a XX. században nem is hallottam/unk szénanátháról, allergiáról, laktóz vagy glutein érzékenységről! Pedig, hát már akkor vagy 40 évig biológus voltam! Senkinek nem jutott eszébe olyan marhaság, hogy a gyümölcsfák/díszfák virágpora bárkire is veszélyt jelentett volna, ellenben tudták, hogy azt a méhek hasznosítják, mi meg megesszük. A XXI. század az emberi őrültségek tárházáva válik lassan. - a mozgássérültek mindenhova akadálymentesitést követelnek; - a pollenérzékenyek kiirtanának minden virágzó növényt az ember közeléből; - a homokosok házasodni akarnak és gyereket akarnak örökbefogadni; - a klímahisztisek megakarják akadályozni az éghajlatváltozást; - a görögdinnyék minden elektromos energiával akarnak működtetni, de az áramot csak alternativ forrásokból szeretnének nyerni, a legtisztábbtól, az atomenergiától meg írtóznak; - a vegánok eltiltanák a húsevést, viszont szavuk sincs a rovar/féreg élelmezésre való hasznáélata ellen; - a zöldek vesszőparipája az élet egyik forrása, a széndioxid elleni küzdelem, miközben jómaguk is lélegzenek egész nap évtizedeken át s jelentős mennyiségű széndioxidot engednek a környezetbe; s még folytathatnám az agymenéseit a modern embernek! Szép kis világ lesz itt a jövőben, ha ez megy tovább s senkinek nem jön meg a józan esze!
NeMá
2021. március 09. 22:28
Karácsony akácokat uszított a nyuggerekre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!