Moldova új elnöke: A tolvajoknak börtönben a helyük, nem a parlamentben

2020. december 26. 10:52

Beiktatták Moldova első női elnökét.

2020. december 26. 10:52
null

Csütörtökön iktatták be Maia Sandut, Moldova első női elnökét – írja a Euronews. A magát Európa-barátnak valló, 48 éves politikus kampányában a korrupció felszámolását ígérte. Úgy fogalmazott: a tolvajok börtönbe kerülnek, nem pedig a parlamentbe.

A választások után Sandu úgy véli, nem lesz könnyű dolga. A parlamentben sokan nem értenek egyet szándékaival. Sandu úgy látja, hogy élvezi az emberek támogatását, noha a politikusok körében nem népszerű. Nekik nem érdekük, hogy erős intézmények legyenek, amely hatékonyan küzdenek a korrupció ellen, és megbüntetik azokat, akik lopnak az emberektől – hangoztatta Maia Sandu.

Hat uniós tagállam Románia, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország már közös nyilatkozatban gratulált a hivatalba lépő moldovai elnöknek.

Kormányfő is volt már idén Sandu

Idén már megkapta a kormányfői megbízatást Sandu: pártja 26 helyet szerzett a 101 tagú törvényhozásban. Alig  5 hónap elteltével azonban távozni kényszerült a pozícióból, miután oroszbarát koalíciós partnere, a szocialisták is támogatták a bizalmatlansági indítványt. Itt a Brüsszel-Moszkva szövetségi politika volt a vízválasztó tényező. A megbukott koalíció az ország megosztottságát tükrözte: míg a Sandu által vezetett szövetség szándéka az uniós csatlakozás volt, a szocialista párt ezzel szorosabbra fűzte volna kapcsolatait a Kremllel. A novemberi választás tétje is a két lehetőség közötti választás volt.

A kampány során Maia Sandu az Euronewsnak elmondta: élvezi az emberek támogatását. Moldova jelenleg válaszút előtt áll: vagy jól működő állammá válik egy kompetens vezetőséggel, vagy bukott állammá – nyilatkozta az Euronewsnak Maia Sandu. A jól működő állam először is azt jelenti, hogy megálljt parancsol a korrupciónak, segíti a vállalkozásokat, ezért cserébe azok munkahelyeket hoznak létre, nyugdíjat és bért fizetnek.

A Románia és Ukrajna között fekvő államban az egy főre jutó GDP néhány száz dollárral elmarad az ukrántól, és hatoda a magyarnak. Nem csoda, hogy a kétezres években a moldovai polgárok harmada elhagyta hazáját – írja a Euronews.

Maia Sandu az interjúban Moldova külpolitikáját teljesen kiegyensúlyozatlannak nevezte. „Moldovának például két szomszédja van, Románia és Ukrajna. Dodon elnök alatt a kapcsolatok ezekkel az országokkal teljesen befagytak. Az EU-val és Amerikával ápolt kapcsolatok pedig rosszból még rosszabbra fordultak, mert Igor Dodon csak Oroszországgal próbál jó kapcsolatokat kialakítani, de még ezeket is a saját személyes érdekeire használja, nem pedig arra, hogy megoldja az ország gondjait. Tudjuk, hogy Oroszország nem nyújt semmilyen segítséget technikai értelemben vagy a fejlődés szempontjából. Ezért kiegyensúlyozott külpolitikára kell váltanunk, és jó kapcsolatokat kialakítani Romániával, Ukrajnával, az EU-val és az Egyesült Államokkal” – ígérte októberben.

„Én pedig Moldova EU-integrációját támogatom. Ezt fogom tenni elnökként is” – hangsúlyozta.

(Euronews)

 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2020. december 28. 10:04
" A tolvajoknak börtönben a helyük, nem a parlamentben" És természetesen ő mondja majd meg, hogy ki a tolvaj. Mint a román korrupcióellenes ügyészség. És személyesen Soros Gyuri bácsitól fogja megkérdezni, hogy kik a tolvajok. Ha ő azt mondja, hogy valaki nem az, akkor az biztosan becsületes gentleman. Akkora baromság ez a közvetlen elnökválasztás (persze nem biztos, hogy Moldovában az van, :-) de gondolom, mert ott szoktak ilyen üstökösök feltűnni.)
rókabácsi
2020. december 27. 10:31
önkritika!?
Amerigo
2020. december 27. 08:53
Újabb sorosskvótanő a nyílt társadalom szektájából. (v.ö. Kannácska & the Botmixer) Yuri már az apróért is lehajol, ezért küzd a kis államért. Az oroszok kidobták, az u krajinás oligarchák meg saját maguknak szeretnék lefölözni azt a gyenge kis tejecskét, ami még kifejnek az egyre soványabb ukrán tehénkékből! De természetes, hogy a jóságos filantróp és követői még a korrupció gondolatától is irtóznak?!
Krupp Skya
2020. december 27. 05:50
Azt viszont elfelejtette mondani az elvtársnő, hogy a körömletépőknek, egymást és mást is akasztóknak, földelvevőknek, nyugdíj felezőknek, gumilövedékkel szemeket kilövőknek, röviden Koronaszép ÁVO-s bandájának a parlamentbe a helye. :))))))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!