Washington nem engedi az ENSZ-be az iráni külügyminisztert

2020. január 07. 14:35

Mike Pompeo időhiányra hivatkozva tagadta meg a vízum kiadatását – jelentették be Teheránban. A lépés példátlan az ENSZ történetében.

2020. január 07. 14:35

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter kedden közölte: Washington megtagadta tőle a vízumot, amelyhez azért folyamodott, hogy részt vehessen az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki ülésén.

Nem lesz iráni vezető a Szulejmáni likvidálásáról szóló ülésen?

Mike Pompeo „amerikai külügyminiszter állítólag azt mondta az ENSZ-nek: nincs ideje rá, hogy kiállítsa a vízumot” – mondta az iráni diplomácia vezetője az Isna félhivatalos iráni hírügynökségnek nyilatkozva. Zaríf szerint a jelenlegi amerikai kormány politikai csődjének jele, hogy megtagadták a vízumot az ENSZ egyik tagállamának külügyminiszterétől. Az iráni politikust a vietnami külügyminiszter hívta meg a Biztonsági Tanács csütörtöki New York-i ülésére, amelynek témája a világszervezet alapokmánya. A tárcavezető amerikai útja lehetővé tette volna, hogy nagy nyilvánosság előtt bírálja a Forradalmi Gárda elitegységét vezető Kászim Szulejmáni amerikai likvidálását.

Az Egyesült Államok az 1947-es ENSZ-székhelymegállapodás értelmében köteles biztosítani a vízumot a világszervezetet felkereső külföldi diplomaták részére. Washington azonban hangsúlyozta, hogy biztonsági vagy külpolitikai okokból, illetve terrorveszély miatt megtagadhatja a beutazás engedélyezését.

Az Egyesült Államok tavaly nyáron az ENSZ épülete, az iráni ENSZ-misszió, az iráni ENSZ-nagykövet rezidenciája és a John F. Kennedy nemzetközi repülőtér közé korlátozta az iráni diplomaták mozgásterét, valamint pénzügyi és utazási szankciókkal sújtotta Zarífot. A washingtoni külügyminisztérium azzal indokolta a döntést, hogy az iráni külügyminiszter az elnyomó teheráni rezsim propagandájának terjesztője.

Törvényes válasz lesz Irán részéről

Irán arányos választ fog adni arra, hogy az Egyesült Államok meggyilkolta Kászim Szulejmánit, a Forradalmi Gárda elitegységét vezető tábornokot – figyelmeztetett kedden egy másik megszólalásában az iszlám köztársaság külügyminisztere.

Mohamed Dzsavád Zaríf a CNN hírtelevíziónak adott interjújában állami terrorizmusnak nevezte a múlt heti, Irakban végrehajtott amerikai légicsapásokat, amelyekben többek között Szulejmáni is életét vesztette. Hozzátette, véleménye szerint a művelet agressziónak, fegyveres támadásnak minősül országa ellen, amelyre Teherán arányos választ fog adni. „Mi nem cselekszünk törvénytelenül, mint Donald Trump” – fogalmazott a tárcavezető az amerikai elnök vasárnapi bejelentésére emlékeztetve, miszerint az Egyesült Államok „talán aránytalan mértékben” fog visszavágni, és kulturális helyszíneket is bombázni fog, amennyiben Irán megtorolja Szulejmáni likvidálását.

Zaríf kijelentette: Trump ezzel tanúbizonyságot tett arról, hogy nem tartja tiszteletben a nemzetközi jogot, és kész „háborús bűncselekményeket” is elkövetni. „Az amerikai elnöknek fel kell ismernie, hogy hamis információkkal látták el, fel kell ébrednie, bocsánatot kell kérnie, és változtatnia kell az irányvonalán” – mondta.

Még nem halott az atomalku?

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes eközben hangsúlyozta, hogy „még nem halott” a 2015-ben létrejött nukleáris megállapodás, Teherán kész ismét teljes mértékben eleget tenni a szerződés szerinti kötelezettségeinek, ha visszavonják az ellene elrendelt szankciókat.

A teheráni kormány vasárnap bejelentette, hogy nem teljesíti a továbbiakban az egyezségben foglalt előírásokat. Bár az Egyesült Államok által tavaly májusban egyoldalúan felmondott atomalku egyes rendelkezéseit Irán már korábban is megsértette, elemzők szerint a friss bejelentés válasz Szulejmáni meggyilkolására.

(MTI)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2020. január 07. 18:17
Nekem eddig a Trump szimpatikus volt, örültem, hogy megválasztották... Nem értem az egészet, mint ha megbolondult bolna a Világ...:( ...Én félek a háborútól, nincs abban semmi felemelő, legfeljebb csak a sz@r hollywoodi filmeken...
Krupp Skya
2020. január 07. 18:08
Nem lesz háború, de lesz itt olyan békeharc, hogy ember nem marad.
Mr.Falafel
2020. január 07. 18:02
Most már ne álljanak le! Legyen végre háború! Látni akarom a liberális démonokrácia bukását.
nemecsekerno_007
2020. január 07. 17:41
Veszélyben a jogállam!!!! Che /Botmix/ Katka, Donáth Anna mehetne a telibeb@szott ENSZ-be tüntetni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!