Több fiú születik, mint lány, mégis a nők vannak többen Magyarországon – íme a népszámlálás újabb eredményei!

2023. június 06. 11:10

A KSH részletes adataiból kiderül, összességében továbbra is csökken Magyarország népességszáma, vannak azonban olyan térségek, ahol jelentősen nőtt a lakosság lélekszáma.

2023. június 06. 11:10
null
Helmeczi Zoltán

A tavalyi népszámláson 1,8 milliárd különböző adatot gyűjtött össze a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – hívta fel a figyelmet Vukovich Gabriella, a KSH elnöke, aki Kovács Marcell népszámlálási projektvezető társaságában ismertette a cenzus részletes adatait kedden.

A népesség száma

2022. október 1-jén 9,6 millióan éltek hazánkban, ez 3,4 százalékkal kevesebb, mint a 2011-es népszámlálás időpontjában. A népességszám 1980 óta folyamatosan csökken Magyarországon.

A gyermekkorúak száma 1,4 millió – arányuk az északkeleti és a délnyugati országrészben, valamint a főváros agglomerációjában a legnagyobb –, a munkaképes korúaké (15–64 évesek) 6,2 millió, a 65 éves és annál idősebbeké pedig 2 millió volt 2022-ben.

Az időskorúak népességen belüli aránya az előző népszámlálás óta 3,9 százalékponttal, 20,8 százalékra emelkedett. Budapesten, valamint a Balaton környékén, illetve az aprófalvas nyugati és északi országrészben él a legtöbb idős ember.
A népességet jellemző 52 százalékos nőtöbblet az előző népszámlálás óta – amikor 52,5 százalék volt – enyhén mérséklődött. Az újszülöttek között továbbra is több a fiú, de a férfitöbblet csak 55 éves életkorig jellemző, utána a nők aránya egyre nagyobb mértékben felülmúlja a férfiakét.

A népesség területi adatai

A települések népességének változása vegyes képet mutat: míg a nagyvárosok népessége általánosságban csökkent, a vonzáskörzetüké – különösen a fővárosi agglomerációban – jelentősen gyarapodott. Ugyancsak nőtt a lakosság száma az északnyugati országrészben és a Balaton könyékén. Összességében viszont a települések többségét népességfogyás jellemezte.
Budapesten 1,7 millióan éltek, közel 47 ezerrel kevesebben, mint 11 éve. A vidéki városok közül továbbra is Debrecen a legnépesebb, 200 ezer fővel, ám 12 ezer lakossal ott is csökkent a népesség. A magyarországi települések több mint egyharmadában 500-nál kevesebben élnek.

Magyarország lakásállománya

Hazánk lakásállománya 4,6 millió lakásból áll – ez 190 ezerrel több, mint egy évtizeddel ezelőtt –, valamivel több mint ötödük Budapesten, 52 százalékuk vidéki városokban, míg 27 százalékuk községekben található.

Számottevően bővült a lakásállomány például a Balaton környékén és a fővárosban, valamint annak agglomerációjában.

A lakott lakások közel kétharmada téglaépítésű, 13-13 százaléka vályog- vagy panelfalazatú. A lakott lakások 31 százaléka két-, 32 százaléka háromszobás, míg a négy- vagy több szobás lakások aránya 29 százalék. A lakások átlagos alapterülete 82 négyzetméter, néggyel több, mint 2011-ben.

Érdekesség: a legutóbbi cenzus óta több mint ötszörösére, 357 ezerre emelkedett a fűtési célra áramot is használó háztartások száma. 165 ezer lakott lakás olyan épületben van, amely rendelkezik napelemmel, s 68 ezer lakásban használnak hőszivattyús fűtőberendezést.

Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2023. június 06. 17:54
"Budapesten, valamint a Balaton környékén, illetve az aprófalvas nyugati és északi országrészben él a legtöbb idős ember." Na, akkor most lehet "fidesznyuggerezni", ahogyan az itt böfögő aljadékások szokták. Pláne, hogy Budapesten ellenzéki fölény van...
tapir32
2023. június 06. 17:04
Soha, semelyik párt nem tett annyit a gyerekekért, a családokért és az ifjúságért mint a Fidesz! „Az elmúlt 12 év alatt nagyon sokszor bebizonyította a mostani kormányzat, hogy szociálisan mindig is érzékenyebb volt, mint amilyen a baloldal bármikor is lett volna, hiszen ők mindig is a tőke pártján álltak, így például a család és szociális támogatási rendszerben, a munkahelyteremtésben, és számos más, fontos témában.” Szili Katalin
Sincero
2023. június 06. 14:46
A nők MEGSZÜLIK és ELTEMETIK a férfiakat. Erősebbek - minden értelemben. Az élni akaró Élet - amelyet végsősoron a nő biztosít a férfi aprócska hozzájárulásával - ledarál minden gyengeséget, amely az útjában áll. És valószínűleg jól van ez így... ----------------------------------- Uakkor "genderszociológiai szempontból" az is az igazsághoz tartozik, hogy a szellemileg amazonokká felturbózott feministák is hozzásegítenek a férfiak korábbi halandóságához.
Ugandai Bubu
2023. június 06. 14:30
A 2032-es dátum biztosan fals, de valamikor a 2040-es években, szerencsés esetben 2050 felé erre jó esély van. 2070-80-ra biztos, hogy láthatóan más etnikai viszonyok fognak uralkodni itt (is), sőt, lehet, de ki tudja, lehet, hogy megjelenik majd a nemzeti magyarság kulturális mintáira és hagyományaira (migráció, honfoglalás, őshaza stb.) építve, azzal analóg cigány konzi nacionalizmus is, származási, genetikai és eredettörténettel stb. amit még vizsgálgatni se nagyon kell, mert ismert. Integráció pedig most is van, kointegráció, azaz a többségi társadalom kulturálisan valamiféle fehér bulvártömeggé züllesztése. Nem lehet anélkül működtetni az országot, és megragadni a hatalmat, de legalábbis kurva nehéz, a politikusoknak sokkal nehezebb dolguk van ott, ahol a rendszer is úgy van kiépítve, hogy valódi verseny van, nem elég annyit mondani, hogy Soros, meg mimagyarok, akiket báncsa a háttérhatalom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!