Le tudunk válni az orosz olajról?

2022. június 09. 07:01

Dízelválság jöhet, de hosszú távon az oroszoknak fájhatnak a szankciók. Putyin régóta készül a háborúra, de nehezen talál majd új piacon az olajnak. A Hungarian Conservative beszélgetésén jártunk!

2022. június 09. 07:01
null
Veszprémy László Bernát

Magyarország energetikai helyzetéről tartott beszélgetést a Hungarian Conservative folyóirat. Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója moderálta a beszélgetést, a meghívott szakértők Bendarzsevszkij Anton külpolitikai szakértő, a Danube Institute kutatási igazgatója és Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázügyi szakértője voltak. 

Mi várható hosszú- és rövidtávon az EU-s olajembargó terén? – tette fel az első kérdést Litkei.

Pletser emlékeztett: az embargó értelmében az EU-s országok év végétől nem vehetnek nyersolajat és nyersolaj-származékot. A piacon jelenleg a dízelhiány a legnagyobb, és ami van, azt is Oroszország küldi. Ez a helyzet más nyersolaj-származékok terén is. Európa flexibilitása eltér termékenként: a nyersolajat le lehet cserélni, mert nagy a világpiac, de a származékokat nehezebb lecserélni. Ez lesz az embargó valódi nehézsége: hogy lehet-e az USA-tól vagy a Közel-Keletről dízelt venni.

Ráadásul a világ dízeltartalékai évtizedes mélyponton vannak.

Bendarzsevszkij kiemelte, hogy Ukrajna függősége nagy volt Belarusz és Oroszország esetében, és ezek a források a háború után el lettek vágva.

Az olaj még átjön, de nem Ukrajna kapja. A tengeren keresztül lehetne venni például Azerbajdzsántól, de a kikötőket Oroszország blokkolta. Most az európai piacról vásárolnak az ukránok, ami sokkal drágább, és nagy gond a dízelhiány. 32 hrivnya volt egy éve a benzin, egy ideig árstop volt rajta 50 hrivnyán, de most már 60 hrivnyába kerül. Az ár tehát duplázódott, és így is hiány van.

De fontos látni, hogy a szankciók nem lépnek érvénybe azonnal, tehát a következő hónapban még jön az olaj. 

Pletser szerint az orosz energiaforrás-bevételek kicsivel 400 milliárd dollár felett voltak nemrég, ebből Európa fizetett körülbelül 100 milliárd dollárt. Azóta az árak felmentek: most már Oroszország naponta kap egymilliárd dollárt energiaforrásaiért. Hivatalosan az energiaexport az orosz bevételek 60%-a, többsége ennek az olaj. Tehát az olaj elvágása a legfontosabb, és ezt a legtöbb európai ország könnyen teszi meg, kivétel Magyarország, Ausztria, Szlovákia, mivel nincsen tengerünk. Az ár persze egy kérdés, de még fontosabb, hogy lesz-e egyáltalán termék. 

De nagy kérdés Pletser szerint, hogy tényleg el lehet-e vágni Oroszország bevételeit – nem csak magunknak ártunk-e? Nem lehet elvárni, hogy a szankciók azonnal ártsanak Oroszországnak, azok hosszú távon lesznek fájdalmasak. Ha betiltjuk az iPhone-t, holnap még lesz telefonjuk az oroszoknak. A háború, úgy néz ki, elhúzódik, majd a végén gondolkodnak el az oroszok, hogy jó ötlet volt-e ez.

Egyelőre a szankciókat nem érzik meg.

Bendarzsevszkij ellene van a szankcióknak. Szerinte Oroszország egy évtizede készült a háborúra, elég nyersanyaguk van. Nem az a gond, hogy ne lenne pénzük: rengeteg devizájuk van, csak nem tudják elkölteni.

Hangsúlyozta: különbséget kell tenni a nyersolaj-származékok és a gáz között. Utóbbi esetében főleg nekünk adhatják el ezt a terméket, és mi sem nagyon vehetjük mástól rövid távon. Tíz év múlva Európa talán le tud csatlakozni Oroszországról,

de nem biztos, hogy az oroszok le tudnak csatlakozni rólunk, mert Európának sokkal több pénze van. 

A nyersolaj esetében az európai követelés rugalmas, Oroszország viszont nehezen adja el termékét globálisan, például Kínának vagy Indiának. Hajóval kellene szállítani, de nem kötnek ki a hajók biztosítás nélkül, és az utóbbi országok is félnek a szankcióktól, illetve a jól bevált arab források megsértésétől. Bendarzsevszkij szerint tehát Oroszország helyzete rövid távon jobb, hosszú távon rosszabb lesz.

Nyitókép: MTI/EPA/Larry W. Smith

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2022. június 09. 13:33
Ballibsik: Sok országba most is ugyanúgy megy az orosz olaj, csak jóval drágábban, India, Litvánia felől és hajón. Gratulálhattok gazdáitoknak.
masikhozzaszolo
2022. június 09. 12:23
Nyilván le. Csak Kisvárdát el ne foglalják, mert az stratégiai fontosságú. A vodka miatt. Fájhat a foguk rá. Azt védeni kell minden áron.
lendvaiildiko
2022. június 09. 11:08
Szabad országban szabad tartományok azt a kőolajféleséget vásárolhatják szabadon, amit szabad. Amikor tanker hajókon szállítják szabadon felénk azt az olajat amit szabad, AKKOR A CO2 EMISSZIÓ CSENDBEN ALUSZIK MAJD, LEÁLL. A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS???
pandalala
2022. június 09. 09:32
"Amerikai képmutatás: az embargó óta megduplázódott az USA-ba irányuló orosz olajszállítás Orosz Hírek, 2022-06-08 15:18 Az Egyesült Államok "képmutatását" bizonyítja, hogy bejelentették az orosz kőolaj betiltását, miközben továbbra is nagy mennyiségben vásárolja azt – jelentette ki Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma elnöke." https://oroszhirek.hu/amerikai-kepmutatas-az-embargo-ota-megduplazodott-az-usa-ba-iranyulo-orosz-olajszallitas/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!