Magyarország úttörő lehet – Julius Krein a Mandinernek

2021. november 17. 12:01

A nyugati elitek nem értik már a népet, Trump nem hozott érdemi változásokat, a konzervatívok pedig nem frissítették politikai szótárukat a nyolcvanas évek óta – vallja Julius Krein, az American Affairs jobboldali folyóirat szerkesztője. Interjúnk!

2021. november 17. 12:01
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Ön az MCC médiakonferenciájára érkezett Budapestre. Sokan panaszkodnak manapság a big tech cenzúrájára, illetve a fiatal balos újságírókra, akik ellehetetlenítik a konzervatívabb feletteseiket. Hogyan látja az amerikai újságírás jövőjét?

Ezek a jelenségek mind valósak. A kérdés, hogy mi a hatás és mi okozza. A helyzet nem is igazán az, hogy a konzervatívok ne tudnának megszólalni. A cenzúra igazából sokszor felhívja a figyelmet bizonyos ügyekre, melyek amúgy elsikkadnának. A kérdés a presztízsé.

Bizonyos nézetek már nem jelenhetnek meg bizonyos lapokban.

Bizonyos eszméket már lenéznek. Kérdéses, hogy el fogja-e veszíteni jó hírnevét a New York Times? Talán valamennyire ez történt, de nem igazán. Amerikában többről van szó, mint a cenzúra – ami egyébként gazdasági ügy is. 

Mi számít presztízses lapnak? Dave Rubin azt mondta egyszer nekem, hogy a New York Times kukába való szemét.

Talán igaza is volt bizonyos értelemben. De akkor is úgy tekintenek rá az amerikai gazdaság és politika vezetői, mint a legnevesebb lapra. Ők pedig azok az emberek, akiknek a legtöbb befolyása van. Az egy kérdés, hogy jó-e a tartalma – szerintem sokan mondanák, hogy nem. Megint más kérdés, hogy mennyire befolyásos a lap a társadalmi megítélés értelmében.

Ha nem lenne fontos a lap, senki sem panaszkodna, hogy kicenzúrázzák belőle. 

Az MCC konferenciáján a bulvárról is beszéltek. Az a benyomásom, hogy nagy szakadék tátong az elit és a nép között. A nép olvas valamit – például bulvárt –, az elit pedig New York Times-t. 

A New York Times egy kicsit elvesztette a kapcsolatot a néppel. De szerintem inkább az a kérdés, hogy úgy működik-e az amerikai demokrácia, ahogyan azt a nép hiszi? Az emberek azt hiszik, hogy lent megszületnek ötletek, amelyeket meghallgatnak fent. Valójában inkább egy szűk elit vezeti a dolgokat, ideértve a politikusokat, az oligarchákat és néhány vezető értelmiségit. Nem csak a New York Times nem érti a népet, de az elit sem. 

Trump az állította, hogy érti a népet. Ő jobb kapcsolatot ápolt a tömegekkel?

Trump ügyesen csinált médiafigyelmet, de nem tudta felhasználni arra, hogy valós politikai eredményeket hozzon el. Jobban érdekelte, hogy botrányt generáljon, mint hogy tényleg dolgozzon. A 2016-os kampány fontos volt, mert kihívta a kétoldali elitet, amelynek nagy szerepe volt Amerika hanyatlásában, de miután megválasztották,

Trump semmilyen érdemi politikai változást nem hozott.

Talán jogos kritika, hogy nem sokat ért el, de nagy ellenállásba ütközött a média és az elit részéről.

Ez a politika, tehát ha valaki azt mondja, hogy mindenki ellenem volt és megvertek, akkor bizony az a személy vesztett. Ha nem sikerült megfordítania a helyzetet, az az ő hibája. Igaz, hogy az elit ellene volt, de éppen ezért nyert 2016-ban. Volt egy pillanat, amikor például Bernie Sanders azt mondta, hogy ha jó munkáspolitikát csinál, akkor együtt lehet vele dolgozni. Ez egy szűk lehetőség volt, amivel Trump nem élt, helyette a régi republikánus módszert követve adót csökkentett, visszavett az egészségügyi támogatásból, és mindenkit maga ellen fordított. Minden előnyét eldobta. Volt lehetősége, mert a nép szerette, az elit pedig utálta, de

nem voltak saját emberei, akik osztották nézeteit és értettek is ahhoz, amit csináltak.

Így nem tudta megkerülni az elitet, hiszen nem volt hálózata. Egyszerűen kinevezett egy halom embert a bukott elitből, akik még rosszabb színvonalat képviseltek, mint az elődeik, és csodálkozott, hogy miért nem mennek a dolgok. Faucit sem rúgta ki. Dacára annak, hogy azzal a szlogennel lett híres, hogy „ki vagy rúgva!”, teljesen képtelen volt arra, hogy kirúgjon embereket. Nem csapolta le a mocsarat. Sok ellenfele volt, és ha mindent jól csinál, talán akkor is elbukott volna. De túl sok hibát követett el ő maga, minden előnyét elvesztette, és hátrányai pedig felnagyították ezt. 

Ön korábban kritizálta a szabadpiaci gazdaságpolitikát. A magyar jobboldal inkább hisz az újraosztásban, például a családpolitika terén. Ön szerint ez a jövő?

Az amerikai események többről szólnak, mint arról, hogy „szabad piac vagy nem szabad piac”. A neoliberális gazdaságpolitika egyre kevésbé hagyta, hogy a kapitalizmus azt tegye, ami a dolga. Az adók ugyan alacsonyabbak lettek, de kevesebb befektetés jött, kisebb lett a növekedés, és a kevesebb reguláció csak a kartellek burjánzásához vezetett. Az amerikai konzervatívok pedig nem frissítették a trükk-készletüket, nem kerestek új megoldásokat. Pedig a nyolcvanas évek megoldásai ma már nem működnek. Nem ismerem túl jól Magyarországot, de úgy hiszem, hogy pozitív példa lehet a magyar családpolitika. A konzervatívok csak nyerhetnek azon, ha több család tudna saját gyermeket nevelni, és megengedhetné magának pénzügyileg, hogy valaki otthon nevelje is a gyereket.

Magyarország úttörő volt ebben, és szerintem sokat tanulhatunk tőle.

Néhány kis lépés történt is ezen a téren Amerikában, de nem elég. 

Fotó: Ficsor Márton

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. november 17. 14:12
"Trump ügyesen csinált médiafigyelmet, de nem tudta felhasználni arra, hogy valós politikai eredményeket hozzon el. Jobban érdekelte, hogy botrányt generáljon, mint hogy tényleg dolgozzon." Pojáca volt! Pont.
Cserna János
2021. november 17. 14:05
Jó összefoglalás a helyzetről. Trumpról is őszintén és elemző módon beszél. Talán az amerikai konzervatívok tanulnak belőle, sőt, maga Trump is.
OberEnnsinnen
2021. november 17. 13:28
Remek elemzés Trumpról, egyszersmind kifejezte azt a valamit, ami Trumpról átjött, de nem tudtuk meghatározni, rthető, egyszerű mondatokkal. Az egész amerikai helyzet kétségbeejtő, és ezt Klein kiválóan, tapintattal, úgy írja le, hogy tkp. senkit nem sért meg emberi méltósáITT KEZDŐDNE A MÉDIA, AZ ÚJSÁGÍRÓK MUNKAETIKÁJA, ha lenne ilyen. Legyen, meg kell csinálni, mert Magyarországnak égetően szüksége van erre. Mint a fehér keresztény világnak úgyszintén. Nem szabad belenyugodni, hogy közel-keletinek maszkírozott hazátlan senkik lerohasszák, végül gyilkosságtengerbe fojtsanak bennünket, mint tették 14-ben, 39-ben és azóta folyamatosan akkor sem, ha FED-nek, NYTimesnek, WStreetnek vagy báriféle közel-keleti varázslásos f.szságnak nevezik magukat, legyenek ezerszer bergek, manok, goldok...
Mykee
2021. november 17. 13:21
Még szerencse hogy itt van nektek a fidesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!