Megvonja a bizalmat a Momentum testvérpártja a román miniszterelnöktől

2021. április 14. 17:54

Az USR-PLUS pártszövetség ennek ellenére folytatná az eddigi közös kormányzást a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ).

2021. április 14. 17:54
null

Megvonja a bizalmat Florin Citu román liberális miniszterelnöktől a kormánykoalíció részét képező USR-PLUS pártszövetség, de folytatná az eddigi közös kormányzást a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ).

Dan Barna szerint nem volt joga Florin Citunak leváltani a minisztert

Ezt a bukaresti kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS társelnöke jelentette be szerdán, miután az államfő Citu kezdeményezésére, az USR-PLUS hozzájárulása nélkül leváltotta tisztségéből Vlad Voiculescut, az USR-PLUS által jelölt egészségügyi minisztert.    

A parlamentben tartott rövid sajtóértekezletén Barna rámutatott:

a tavaly decemberi parlamenti választások nyomán megalakult kormánykoalíció működésének alapelve az, hogy a fontos döntéseket az abban részt vevő pártok közösen hozzák meg,

márpedig Citu nem konzultált az USR-PLUS-szal arról, hogy le akarja váltani a pártszövetség által jelölt minisztert, hanem kész tények elé állította koalíciós partnereit. Barna szerint Citu arról sem egyeztetett vele, hogy őt jelölné ideiglenes tárcavezetőnek az egészségügyi minisztérium élére.    

– szögezte le Barna.    

Az USR-Plus szlovák testvétpártjához hasonlóan viselkedik 

Barna úgy vélekedett:

szakembereket hozott az egészségügyi biztosítóhálózatba, és leváltotta a politikai alapon kinevezett kórházigazgatókat.    

Megjegyezte: az USR-PLUS sosem vitatta, hogy a miniszterelnök alkotmányos joga kiértékelni a miniszterek teljesítményét, de szerinte ilyen kiértékelés Voiculescu esetében nem létezik, a kormányfő pedig azok malmára hajtja a vizet, akik három hónapja fékezni próbálják az egészségügyi rendszer reformját, amely a közös kormányprogramban is szerepel.    

Az USR-PLUS azt javasolja, hogy a koalíciós pártvezetők közösen keressenek megoldást arra a válságra, amelybe Citu éretlen és egyoldalú döntése sodorta a koalíciót.    

A parlamenti voksok 56 százalékával rendelkező jobbközép kormánykoalíció a – nem magyar – kisebbségi frakció támogatásával, a tavaly decemberi választások után iktatta be Florin Citu kormányát, amelyben a két kisebbik pártnak egy-egy tárca nélküli miniszterelnök-helyettese, a PNL-nek 9, az USR-PLUS-nak 6, az RMDSZ-nek pedig 3 minisztere van    

A PNL csaknem 29, az USR-PLUS 17,2, az RMDSZ pedig 6,5 százalékos parlamenti súllyal rendelkezik, a jobboldalon tehát egymás nélkül nem tudnak kormánytöbbséget alkotni. Rajtuk kívül a korábban kormányzó Szociáldemokrata Pártnak (PSD) van csaknem 34 százalékos, illetve a – vírustagadó és nacionalista szólamokkal frissen a törvényhozásba került – Románok Egyesüléséért Szövetségnek (AUR) több mint 10 százalékos parlamenti képviselete.

A szakszervezetek is Citu leváltását követelik

A Florin Citu liberális miniszterelnök által vezetett bukaresti koalíciós kormány leváltását követelte szerdán közös demonstrációján az öt legnagyobb román szakszervezeti szövetség.

Az érdekképviseletek azzal vádolják a kabinetet, hogy megkérdezésük nélkül döntött a nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek befagyasztásáról, valamint nem egyeztet a társadalmi partnerekkel, és a polgárok érdekei elvárásai helyett a tisztségek elosztásával van elfoglalva.    

A gazdaság padlót fogott a pandémia miatt

Miközben az unióban átlagosan 0,9 euróval nőtt az órabér, Romániában mindössze 0,4 eurós növekedést regisztráltak – kifogásolta az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva Bogdan Hossu, az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség elnöke. Hozzátette: az üdülési utalványok megvonásával padlóra küldték a vendéglátóipart, a bértörvény újragondolását kizárólag a kiadások csökkenésének könyvelői szempontja vezérli,

a digitalizálásról csak ígéretek, nem pedig valós reformok szintjén van szó.    

A kormányszékház előtti Victoriei-téren öt szakszervezeti szövetség: az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség, az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS), a Szabad Szakszervezetek Testvériség Szövetsége (CNSL Fratia), a Szakszervezetek Demokratikus Szövetsége (CSDR) és a Meridian Szakszervezeti Szövetség szervezett közös kormányellenes tüntetést.    

Közös követeléseikként a kormány lemondását, a minimálbér tisztességes szintre emelését, méltányos nyugdíjak és minőségi közszolgáltatások biztosítását, a kollektív párbeszéd folytatását, méltányos adózást és a jogszabályok helyes alkalmazását nevezték meg.    

A járványügyi korlátozások miatt Romániában jelenleg legfeljebb száz résztvevővel szabad tüntetéseket szervezni, a

z öt, egy időben rendezett demonstrációval a szakszervezeteknek mégis sikerült nagyobb tömegrendezvényen hangot adniuk követeléseiknek. A megmozdulásnak azonban így is csekély médiavisszhangja volt, mert a sajtó figyelmét az egészségügyi miniszter váratlan leváltása miatt kirobbant koalíciós válság kötötte le.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tom hagen
2021. április 14. 20:32
"Just do it!!"
fatman
2021. április 14. 19:25
egy moslékkormány esetén nálunk is ez lenne, ahogy a gyurcsányi is megmondta: káosz és előrehozott választás... _I_
Isten jobb keze
2021. április 14. 19:01
Orbán is bőven megérdemelné a megvonást!
Zod
2021. április 14. 18:57
Az ideális időpont egy kormányválságra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!