Kampány indult a Titanic papjának szentté avatásáért

2015. április 14. 14:33

Kampányt indított volt plébániája a Titanic papjának szentté avatása érdekében. Thomas Byles öccse New York-i esküvőjére indult, de miután léket kapott a hajó, nem szállt mentőcsónakra, hanem a fedélzeten maradt az utasokkal imádkozni. X. Piusz pápa „az Egyház mártírjának” nevezte.

2015. április 14. 14:33

Kampányt indított volt plébániája a Titanic papjának szentté avatása érdekében – írja a BBC. 

 
Thomas Byles, az essexi plébános Southamptonban szállt fel a Titanicra, hogy részt vegyen öccsének New York-i esküvőjén. Azonban miután a hajó a végzetét okozó jéghegynek ütközött, kétszer is elutasította, hogy mentőcsónakra szálljon, és inkább az utasokkal maradt imádkozni. Byles atya a hajó útján reggelenként misét celebrált a másod- és harmadosztály katolikus utasainak. 
 
A pap a hullámok közt lelte halálát 1500 másik utassal együtt.
 
X. Piusz pápa „az Egyház mártírjának” nevezte Thomas Byles-t, akinek a szentté avatásáért harcol Graham Smith, Byles volt plébániájának jelenlegi papja. A Vatikán már elfogadott egy, a közbenjárására történt csodát, amire a szakértők szerint nincs orvosi magyarázat.
A Titanic 1912. áprilisában süllyedt el, miután jéghegynek ütközött.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2022. augusztus 11. 12:32
Ha a helyzetét morális csapdahelyzetként fogjuk föl, akkor ezt a napi misézés alakította ki. Ezáltal került olyan szituba, hogy "Na, akkor most mutasd meg egy csomó halálraszántnak, kiről is tettél tanúságot eddig!" És megmutatta. Veszélyes dolog misézni :-) De erről föntebb Füzesy Zsolt olvtárs tök meggyőzően értekezett, igazából nincs mit hozzátennem.
Csomorkany
2022. augusztus 11. 12:31
Gondold meg fordítva! Ha nem papként megmenekül, ki tesz neki szemrehányást? Ott volt a csónak, mentette az életét, mint 700 másik. Ha papként menekül meg, egész életén keresztül azt kérdezték volna, hogy "Na és atyám, mi van azokkal a híveivel, akiknek a Titanicon misézett?"
ProfWilliam
2022. augusztus 11. 12:31
Igen mert nem csak annyi történt hogy "magánemberként" meghalt a többi 1500 utassal együtt. Két alkalommal is lehetősége lett volna elmenekülni, de ő ott maradt tudva, hogy így biztosan meghal. Együtt imádkozott és vigaszt próbált nyújtani a az utasoknak az utolsó perceikben is. Kicsit sarkítva de "szolgálateljésítés közben" halt meg. Nem tudom, hogy a szenté avatáshoz ez elég-e, de az biztos, hogy igazi önzetlen önfeláldozó cselekedet volt. Mellesleg a 1998-as Cameron filmben nem szerepel ő is egy pillanatra? Van egy jelenet olyan 10-15 másodperce amikor egy papot mutatnak, aki együtt imádkozik az utasokkal.
tevevanegypupu
2022. augusztus 11. 12:31
Talán elkerülte a figyelmét, hogy neki kétszer felajánlották, hogy beszállhat a mentőcsónakba és visszautasította, ott maradt a híveivel..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!