A melegházasság ellen emelt szót a brit katolikusok vallási vezetője

2012. december 25. 11:53

Az azonos neműek házasságának tervezett nagy-britanniai engedélyezése ellen emelt szót karácsonyi miséjén az angol-walesi katolikus közösség legfőbb vallási méltósága, alig burkoltan megkérdőjelezve brit kormány jogosultságát egy ilyen törvénymódosítás elfogadtatására.

2012. december 25. 11:53

Vincent Nichols, Westminster érseke a londoni Westminster-székesegyházban – Anglia és Wales ötmillió hívőt számláló katolikus egyházának főtemplomában – kijelentette: az azonos neműek házasságának törvényesítése egyik politikai párt választási programjában sem szerepelt, és nem volt róla említés a parlamenti évadot megnyitó - a mindenkori brit kormány törvényalkotási programjának fő elemeit ismertető – királynői beszédben sem, a törvénymódosítás azonban most mégis az elfogadás küszöbére jutott.

 
Erre a politikai manőverre „még George Orwell is büszke lehetne” – mondta Nichols érsek, utalva az 1984 című híres negatív politikai utópia szerzőjére. Az egyházi vezető szerint az azonos neműek házasságának engedélyezését célzó nagy-britanniai jogalkotási folyamat „demokratikus szempontból törvénykezési romhalmaz”. A jelenleg hatályos brit családjogi törvény alapján az azonos nemű párok úgynevezett polgári partneri viszonyra léphetnek egymással. Ehhez hivatalos ceremónia keretében megkötött egyezségre van szükség. A polgári partneri viszonyra lépő azonos nemű párokat a törvény egymás hozzátartozóinak ismeri el, de a viszonyt a mostani jogszabály hivatalosan nem nevezi házasságnak.
 
A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció azonban a brit házassági törvény reformját tervezi. A tervbe vett módosítás jogilag házasságnak ismerné el az azonos neműek frigyét is, és megszüntetné azt a jelenleg érvényes jogi definíciót, amely a házasságot férfi és nő kapcsolataként határozza meg. David Cameron konzervatív párti brit kormányfő ígéretet tett arra, hogy a törvénymódosítást a 2015-ben esedékes következő parlamenti választások előtt végrehajtják. A kérdés azonban a Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzó Konzervatív Pártot is megosztja; a párt alsóházi frakciójának harmada hírek szerint ellenzi a törvénymódosítást. A tervezett jogszabály mindazonáltal valószínűleg így is kényelmes többséggel átmegy majd, mivel a liberális koalíciós partner és az ellenzéki Munkáspárt egyöntetűen támogatja az azonos neműek házasodási jogának megteremtését.

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tetigi
2012. december 27. 10:16
Ezt azért vedd át még egyszer! Milyen jogaik vannak az egyházaknak a törvénykezésben? Semilyenek. Véleményük persze van. Remélem, te sem akarod ezt betiltani.
tetigi
2012. december 27. 10:16
Ott a pont.
Akitlosz
2012. december 27. 10:15
Kevered. Természetesen mindenki azzal él akivel, amivel akar. Csak ez még nem házasság. Itt nem arról szól a történet, hogy ki kivel élhet, hanem arról, hogy egyesek meg akarják változtatni a házasság szó jelentését, ráadásul jogilag is. Nem gondolom, hogy egy kisebbség rétegnyelvének a használatát helyes lenne rákényszeríteni a többségre.
Kvasztics Fedor
2012. december 27. 10:15
Igen, annyira nem írják elő, ki mit csináljon, hogy szombaton nem közlekedik az El Al légitársaság, és Izraelben leáll a tömegközlekedés. El tudnád ezt képzelni a keresztény világban is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!