Elképesztő beruházás kapott zöld lámpát, jelentősége szinte felmérhetetlen

2024. július 03. 08:20

Indulhat az új Duna-híd építése Mohácsnál! Ez lesz minden idők legnagyobb összegű hídépítése.

2024. július 03. 08:20
null

Nyitókép: Youtube-videó

 

A Világgazdaság arról ír, hogy nagyon úgy tűnik, immáron rendelkezésre áll a szükséges forrás a 21. Duna-híd kivitelezéséhez. Emlékeztetnek: már április végén kihirdették a győztest, és kiderült, ki építheti meg az új Duna-hidat Mohácsnál. 

A legolcsóbb ajánlat nyert,

 a Duna Aszfalté. A tiszakécskei építőipari óriás tartalékkeret nélkül nettó 294,96 milliárd forintért vállalja az új mohácsi Duna-híd és a kapcsolódó feladatok kivitelezését. 

A nettó 294,96 milliárdos összeg egyébként kedvezőbb a várakozásokhoz képest.

Hangsúlyozzák: a legfrissebb európai közbeszerzési lapszámban ugyanis megjelent a Mohácsi Duna-híd és a kapcsolódó úthálózat tájékoztatódokumentuma az eljárás eredményéről. Ebből pedig kiderült, hogy június 21-én megkötötték a szerződést. Ez alapján tehát úgy néz ki, hogy immáron rendelkezésre áll a szükséges forrás a kivitelezéshez.

Hozzáteszik: nagy horderejű beruházásról van szó. Egyrészt ez lehet a 21. Duna-híd Magyarországon, másrészt ez lesz minden idők legnagyobb összegű hídépítése. 

Nem csupán egy új Duna-híd megépítéséről van szó, írják, hanem a hozzá kapcsolódó úthálózatról is.

 Vagyis amikor a beruházás költségét vizsgáljuk, ezt vastagon figyelembe kell venni.

A mohácsi, tehát 

Mohács két, a Duna által elvágott részét összekötő híd megépítése több évtizede napirenden van,

 írják. A megvalósulásának az adta meg a végső lökést, amikor Orbán Viktor miniszterelnök 2023 februárjában az évértékelőjén a támogatásáról biztosította a beruházást az ukrán háború és az elszabaduló infláció tépázta nehéz gazdasági helyzet ellenére. „Marad a keleti országrész felzárkóztatásának terve is.

 Ideje, hogy végre gazdaságilag és az életszínvonal tekintetében is egyesítsük Hunniát és Pannóniát. 

Ezért hidakat építünk a Dunán, a paksit mindjárt befejezzük, a mohácsit hamarosan megkezdjük” – fogalmazott akkor.

A híd összekötné a sugárirányú gyorsforgalmi infrastruktúra-elemeket, valamint a déli határ mentén elhelyezkedő városok (Pécs, Mohács, Baja, Szeged) ipari súlypontjait, arról nem is beszélve, hogy a déli-délkeleti szomszédos országokból érkező teherforgalmak számára is átkelést biztosítana a folyón.

A kivitelezés a tervek szerint még 2024-ben elindul. 

A szerződéskötéstől számítva 50 hónap áll rendelkezésre az új mohácsi Duna-híd megépítésére. Ez alapján számítva 2028 ősz közepére-végére adhatják át a forgalomnak. Azonban a hídszerkezet már 2026-ra elkészülhet. Ez azért is lenne fontos, mert abban az évben csúcsosodik ki a Mohács 500 program – írja a lap.

Egy kis ízelítő:

 

 

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. augusztus 15. 20:28 Szerkesztve
Legolcsóbb? Kinek? A magyar népnek biztosan nem. Hajrá Felcsutország! Hajrá felcsutok!
haxima
2024. július 03. 22:19
Sok a baj ezzel a híddal. Kezdjük ott, hogy nagyon drága. Svédországban ennek a töredékéből lefestették a híd korlátját. Aztán azon a vidéken fészkel a horgasorrú vidra, ami már annyira a kihalás szélén lévő faj, hogy nem látta senki vagy ötszáz éve. A természeti pusztítás hatalmas lesz. Gazdasági haszna semmi, hiszen jelenleg egy darab autó sem jár a vízen, sőt, meg se próbálnak átmenni. Szakértők tiltakoznak az értelmetlen beruházás ellen, civil szervezetek tüntetéseket szerveznek, hogy mindenki maradjon azon a parton, ahol született. Az egyetlen értelme az, hogy a zorbán megharagudott a jóképű és furfangos karácsonyra, aki nem engedi autóval át a Lánchídon.
Chekke-Faint
2024. július 03. 12:44
Már előre tudom, hogy a lipcsik szerint ez sem kellene. (nemakaormegészégügyetoktatástbértmélyszegényéget) említeni. Sőt azt sem tudom igazából nekik mi kellene.....
nemecsekerno_007
2024. július 03. 11:06
RasPutinnemecsekerno_007 2024. július 03. 09:09 ,,Mekkora a szekszárdi Duna…,, Nincs agyatok, ezért szoptok 14 éve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!