Egész Európa Magyarország nyomában kullog, és Orbán Viktor rátett még egy lapáttal

2024. július 29. 15:04

Immár harminc elemből áll a magyar családtámogatási rendszer, amely több ponton is megújult az elmúlt egy évben, de a finomhangolás a kormányfő friss bejelentése szerint tovább folytatódik.

2024. július 29. 15:04
NÉMETH Zsolt; TÕKÉS László; ORBÁN Viktor
Járdi Roland

Nyitókép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Egész Európában egyedülálló a magyar családtámogatási rendszer, aminek köszönhetően eddig becslések szerint több mint 200 ezerrel több magyar gyermek született a 2010 előtti időszakhoz képest. A rendszer jövőre pedig újabb szintet léphet.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján jelentette be,

hogy a kormány tervei szerint - amennyiben béke költségvetést készít - 2025-ben a gyermekek után járó adókedvezmény összegét megduplázná.

A családi adókedvezménynek köszönhetően a jelenlegi szabályok szerint 1 gyermek esetén havonta 66 670 forint adóalap-kedvezményt, 2 gyermek esetén havonta 133 330 forint adóalap-kedvezményt, míg 3 vagy több gyermek esetén 220 000 forint adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni gyermekenként.

Ezt is ajánljuk a témában

A dupla adókedvezménynek köszönhetően 2025 január 1-től 1 gyermek esetében évi 120 ezer forintot, 2 gyermeknél 480 ezer forintot, három vagy több gyermek esetében pedig 1 millió 188 ezer forintot hagyna ott a családoknál.

Ami érezhető jövedelemnövekedést tesz lehetővé. Az elmúlt években az adókedvezménnyel együtt több mint 30 olyan intézkedést vezetett be a kormány, amikkel segítette a családalapítást, a gyermekvállalást és a gyermeknevelést. Ezeket mutatjuk be most, amelyek több ponton is megújultak az elmúlt évben.

A Csok Plusz átvette a Csok helyét

A legnagyobb változás a Csok támogatást érintette, egész pontosan annak a városokban elérhető változatát. A Csok megszűnt, helyette jött a Csok Plusz, utóbbi egy kamattámogatott hitel, amit már egy vállalt gyermektől is igényelhetnek a házaspárok. A hitelkonstrukció fontos feltétele a gyermekvállalás, a Csok Plusz akkor igényelhető, ha a pár a jövőben gyermeket szeretne. A hitel összege 1 gyermek estén 15 millió, 2 gyermek esetén 30 millió, 3 gyermek esetén pedig 50 millió forint is lehet.

A Falusi Csok maradt, pár módosítással

A Csok közel változatlan formában elérhető, mint korábban, egy-két fontos változással kiegészítve. Az egyik ilyen, hogy az elérhető támogatási összegek jelentősen nőnek. Egy gyerek mellé 1 millió forint, 2 gyerekhez 4 millió forint, 3 gyerekhez pedig 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak az arra jogosultak, ha az életüket vidéken képzelik el.

A falusi csok esetében nem kötelező a gyermekvállalás, már meglévő gyermekekre is igénybe lehet venni. Ezt a támogatást tehát igényelhetik azok, akik valamelyik preferált kistelepülésre költöznének, és úgy érzik, hogy már teljes a családjuk, de azok is, akik még további gyermeket szeretnének.

Emelkedett a babaváró összege is

A Babaváró hitel összege 10-ről 11 millió forintra emelkedett. Továbbra is kamatmentesen törleszthető szabad felhasználású kölcsönről van szó, amelyet lakáshitelhez – így Csok Pluszhoz is – önerőként használhatunk. Új megkötés ugyanakkor, hogy a 30 év feletti hölgy taggal rendelkező házaspárok – legfeljebb 40 éves korig – már csak várandósság alatt folyamodhatnak a támogató összegért. Ezért cserébe vállalni kell, hogy 5 éven belül gyermeke születik a párnak. A Babaváró hitel felvételét követően második gyermek születése után a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek után pedig a teljes fennálló tartozást elengedi az állam, így a Babaváró hitel támogatássá válik.

Jelzáloghitel és diákhitel-elengedés

A többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozása csökkentésének, mint támogatásnak az a célja, hogy azok a családok, akiknek van lakáscélú jelzáloghitel tartozásuk, a második gyermekük születésekor kérhetik 1 millió forintnyi összeg elengedését a fennálló tartozásukból. A harmadik gyermek érkezésével 4 millió forinttal, majd minden további gyermek esetén 1 millió forinttal csökkenthető a tartozás.

Diákhitellel rendelkező kismama/anya a várandóssága 12. hetétől 3 évig kérheti a törlesztés felfüggesztését.  A Diákhitellel rendelkező anya tartozása felét elengedik a második gyermek megszületése (vagy örökbefogadása) után, továbbá a harmadik gyermekének születése/örökbefogadása után a teljes diákhitel-tartozása elengedésre kerül.

A Diákhitellel rendelkező anya teljes diákhitel-tartozása elengedésre kerül, amennyiben még nem töltötte be a 30. életévét, és felsőoktatási tanulmányai alatt vagy az oklevél megszerzését követő 2 éven belül gyermeke születik. Ez utóbbi rendelkezés 2023. január 1-jétől érvényes.

Otthonfelújítási Program

Az 1990. december 31. előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni az Otthonfelújítási Program által biztosított támogatást, amelyet júliustól lehet igényelni. Ingatlanonként maximálisan 6 millió forint kamatmentes hitelt lehet igényelni 1 millió forintos önerő mellett, ugyanakkor ezért legalább 30 százalékos mértékű fajlagos energiafogyasztás csökkenést kell elérni.

A program vissza nem térítendő támogatási része főszabály szerint az adott országrész (járás) átlagjövedelmétől függően 2,5-3,5 millió forint, mely a hitel tőketartozását csökkenti. Minél magasabb a jövedelem egy járásban, annál kisebb lesz a támogatás összege. A vissza nem térítendő támogatási összeg ezen kívül az igénylők jövedelmétől is függ.

Ezt is ajánljuk a témában

Első házasok kedvezménye

Ezt az adókedvezményt azok a házaspárok érvényesíthetik, akiknél legalább az egyik fél az első házasságát köti. A kedvezmény havi összege 5.000 forint. A kedvezmény a házasságkötést követő hónaptól számított 2 évig vehető igénybe. Megosztható a kedvezmény a házastársak között, de akár az egyikőtök is igényelheti, vagy havonta, vagy egyösszegben az éves adóbevalláskor.

Négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentessége

Azok az anyák, akik négy-vagy több gyermeket nevelnek, mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól életük végéig. Az adómentesség az összevont adóalapba tartozó, munkából származó jövedelmekre vonatkozik.

Babakötvény

Minden magyar állampolgárságú gyermek jogosult életkezdési támogatásra. A támogatást életkezdési letéti számlára helyezik, és magyarországi lakcím esetén ez a számla automatikusan megnyitásra kerül. Külföldi lakcímmel kérelmezni kell a számla megnyitását. A támogatás összege egyszeri 42.500 Ft. A számlán lévő összeg az inflációval megegyező mértékben kamatozik, a gyermek 18 éves koráig. Ennek az életkornak a betöltése után az összeg felett a fiatal felnőtt maga rendelkezhet.

A számokban ezt eredményezte a családpolitikai fordulat

Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztériumban parlamenti államtitkára szedte össze az eddig eredményeket:

  • A kormány újra visszaállította a 3 éves gyest.
  • A családi adó- és járulékkedvezményt a kiskorú gyermeket nevelő családok 95 százaléka veszi igénybe.
  • Mintegy 60 ezer négy vagy több gyermekes édesanyának nem kell személyi jövedelemadót fizetnie.
  • Több mint duplájára, 66 ezerre nőtt a bölcsődei férőhelyek száma, ezzel is segítve a kisgyermekes anyák munkába állását
  • Eddig még soha nem jutott ennyi gyerek ingyenes tankönyvhöz, kedvezményes étkezéshez, táborozáshoz, mint most.
  • Megközelítőleg 250 ezer család jutott ingatlanhoz, vagy bővítette otthonát a CSOK és a CSOK Plusz segítségével. A Babaváró program 245 ezer család életét segítette.

 

Összesen 175 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2024. augusztus 07. 09:09 Szerkesztve
Egész Európa Magyarország nyomában kullog Nos itt a jó példa: Augusztus 2., péntek reggel 7 óra. A Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ előtt olyan hosszú sor áll, hogy a szomszéd utcáig elér. Legalább százan állhatnak sorba. A tapasztaltabb versenyzők már hajnalban ott szobroztak az intézmény előtt. Egy idősebb nő reggel ötre érkezett, de két óra elteltével, amikor még mindig várni kellett, már nehezen bírta az ácsorgást, ezért a többiek javasolták neki, hogy üljön le inkább egy padra – írta a Telex egyik olvasója. Aki igazán profi volt, az vitt magával egy összecsukható kisszéket – leült rá az utcán és olvasott. Volt rá ideje. A sorban álló emberek ultrahangvizsgálatra szerettek volna időpontot kapni, miután a józsefvárosi intézmény minden hónapban egyetlen alkalmat hirdet meg, amin a vizsgálatokra lehet regisztrálni. Vajon mikor érnek utol bennünket ezek a "kullogók", fideszes elvtársak, mikor?
semjenlova
2024. augusztus 04. 09:33
Akkor mér született miden eddiginél kevesebb gyerkőc idén?
cicologus
2024. július 29. 21:23
mindenkinek fasza jövedelmet,arra költi amire akarja
cicologus
2024. július 29. 21:22
a család így,a család úgy,a család ezt ,azt a csaaaaaaláááád,a magyar családok a családok a magyar csaaaaaaaaaláűááááádok,család a család a család a család ,a család család ,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!