Bukjon Orbán, de nem bármi áron

2024. szeptember 13. 19:55

Az uniós választás valóban kudarcos volt számunkra, szemben az önkormányzatival. Interjú.

2024. szeptember 13. 19:55
Ungár Péter
Ungár Péter
HVG

Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

Számos ismert politikus kilépett az LMP-ből, miután a kudarcos európai parlamenti és önkormányzati választások után ön, mintha mi sem történt volna, a mostani tisztújítás után is a párt élén maradt. Nem kellett volna vállalnia a felelősséget, és hátrébb lépni?

A politikában vannak szabályok a felelősségvállalásra, méghozzá az, hogy egy vezető egy-egy ciklusra kap felhatalmazást. Véget ért a társelnöki felhatalmazásom, most pedig a párt újabb ciklusra szavazott bizalmat. Az uniós választás valóban kudarcos volt számunkra, szemben az önkormányzatival. Vitézy Dávid szereplése szerintem siker. Az év elején még minden elemző azt jósolta, hogy nem tudja megszorongatni Karácsony Gergelyt, ehhez képest csupán néhány szavazattal maradt alul. Ebből az következik, hogy jó jelölt volt, és a kampány is jó volt.

Na meg a Fidesz jelöltje az utolsó pillanatban visszalépett…

Szentkirályi Alexandra visszalépése előtt az övéhez hasonló támogatottságot mértek Vitézynek, ami szerintem önmagában siker. Ezek szerint politikai szervezőként sikeresebb vagyok, mint frontpolitikusként.

Mit tud mondani az egy százalék alatti uniós választás után, miért szavazzanak az LMP-re 2026-ban?

Sok ember van, akit nagyon frusztrál a magyar politika színvonala, én nekik szeretnék 2026-ban alternatívát felmutatni. Ha ez csak 34 ezer ember lesz, akkor annyi. Tartozom azzal, hogy akiknek elegük van a két oldal, Orbán Viktor és Magyar Péter hisztérikus kommunikációjából, azoknak legyen választási lehetőségük. Azon dolgozom, hogy addigra legyen egy harmadikutas alternatíva, de az már valószínűleg nem tisztán az LMP lesz.

Ezek szerint maga sem hisz az LMP parlamentbe jutásában?

A politikai idő nagyon felgyorsult, idén januárban még nem tudtuk, ki az a Magyar Péter, úgyhogy fogalmam sincs, mi lesz 2026-ban.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korrupt Kornél
2024. szeptember 15. 17:49
Petya csak egy kérdés: kit tennél Orbán helyére? Várjuk a választ. Bocs, még egy kérdés: a Bács-megyei elnökötök a helyén van még? Ha igen, nagy szégyen ez rátok nézve!
kobi40
2024. szeptember 15. 05:38
A lapjuk, a Pesti Srácok 2019-ben Karácsonyt tolták, most meg Magyar Pétert. A jogi tanácsadójuk a TASZ volt ügyvivője, Schiffer András. Kellmégvvalamitmondanomildikó?
2024. szeptember 15. 05:37 Szerkesztve
Ooo
kobi40
2024. szeptember 15. 05:33
Anyád jól van, te tetű!? Tiétek a Pesti Srácok nevű prosti lap?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!