Szlovák sajtó: A magyar kormány Soros után az USA-t is ellenségnek tekinti

2023. február 6. 11:29
A lap állítása szerint az Ukrajnában tavaly kirobbant háború új szintre emelte a Magyarország és az Egyesült Államok közötti feszültséget.

David Pressman amerikai nagykövet már megérkezése előtt tudta, hogy nehéz időszak elé néz Magyarországon. Már csak azért is, mert tavaly szeptemberben férjével és két gyermekével egy olyan országba költözött, ahol két évvel ezelőtt elfogadtak egy LMBT+ emberek elleni törvényt – írta a szlovák SME.

A szlovák lap idézte az amerikai nagykövet fontosabb meglátásait. Ezek szerint a kapcsolatok még hónapok elteltével sem javulnak, és Budapestnek nem tetszenek a nagykövet szavai, miszerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnök oldalán áll. Pressman így a független újságírók és a filantróp Soros György után, a magyar kormány legújabb ellensége lett.

Pressmant az országban többségben lévő magyar kormánybarát média „fenyegetésnek” nevezi Magyarországra, az emberekre és az értékeikre nézve – idézte fel a lap a New York Times írását. A PestiSrácok kormánybarát honlap „nyilvánvaló diplomáciai provokációnak” minősítette a nagykövet kinevezését.

A lap állítása szerint a tavalyi invázió új szintre emelte a Magyarország és az Egyesült Államok közötti feszültséget.

„Már nem áll fenn a lehetőség, hogy mindkét oldalon játsszunk, amikor Európában háború van”

– állította a nagykövet. Orbán többször bírálta az Unió Oroszország elleni szankcióit. Nem engedi, hogy az Ukrajnának szánt fegyverek áthaladjanak országán, és már több magas rangú kormánytisztviselőt küldött Oroszországba, hogy lobbizzanak a földgázszállításokért.

A szlovák lap szerint mindez akkor történik, amikor Európa többi része megpróbálja kivonni magát az orosz gáz- és olajfüggőségből.

Pressman úgy látja, hogy a magyar média Egyesült Államok elleni támadásai nagyobb problémát jelentenek, mint az őt ért kritikák.

A kormány által ellenőrzött média rendszeresen átveszi a Kreml propagandáját, és „rendszeresen dezinformációt és Amerika-ellenes retorikát adnak ki, ami aggasztja az Egyesült Államokat” – idézte a lap Pressmant.

Amerikában is támadják a nagykövet fellépését

Nyitókép: Facebook

Összesen 157 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó poén, hogy Pressman a férjével érkezett. Valószínűleg ezt tette alkalmassá arra, hogy nálunk nagykövet lehessen. De inkább ez a mai nap legnagyobb poénja:

"Pressman így a független újságírók és a filantróp Soros György után, a magyar kormány legújabb ellensége lett."

Már azt sem értem, hogyan néz ki egy független újságíró, mikor minden média valamilyen véleményt, érdeket, politikai álláspontot közvetít. Kivéve mondjuk a horgászok, kutyatenyésztők, és hasonlók lapját. De hogy Soros mitől filantróp, az érdekelnr. Mert a sok kis szegény, elesett NGO politikai irányultságának felkarolása valami egészen más tevékenység.

Az USA felebarát.
Mondja az ÚR parancsolat,
Szeresd felebarátodat!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés