Charles Michel: A Kreml fenyegetései ellenére is EU-tag lesz Ukrajna

2023. február 3. 17:19
„Az EU és Ukrajna egy család” – jelentette ki az uniós vezető.

Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.

„A Kreml nem félemlített meg bennünket, mert az EU és Ukrajna egy család” 

– idézte az uniós vezetőt a Jevropejszka Pravda hírportál.

„Az ukránok a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság mellett döntöttek”

„Az ukránok egyértelműen a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság mellett döntöttek. Az Önök jövője velünk van a mi közös Európai Uniónkban. Az Önök sorsa a mi sorsunk” – hangoztatta Michel.

Készül a tizedik szankciós csomag

 Ursula von der Leyen a pénteki sajtótájékoztatón bejelentette, hogy

kezdetnek egy milliárd eurót különít el az unió Ukrajnának az orosz agresszió okozta károk gyors helyreállítására.

Kijelentette, hogy az Oroszországgal szembeni tizedik szankciócsomag keretében a korlátozások mértéke 10 milliárd euró lesz. Ismételten jelezte, hogy az EU várhatóan február 24-ig ezt a szankciós csomagot is elfogadja.

Az ukrán erők nem hagyják el Bahmutot

Zelenszkij a sajtótájékoztatón leszögezte, hogy az ukrán erők nem hagyják el a Donyeck megyei Bahmut városát. „Senki sem adja fel Bahmutot. Harcolni fogunk, ameddig csak tudunk” – fogalmazott az államfő. Kérdésre válaszolva úgy vélte, hogy az ukrán hadsereg képes feltartóztatni Oroszország offenzíváját Kelet-Ukrajnában mindaddig, amíg meg nem erősítik az ott harcoló csapatokat a partnerországoktól érkező fegyverekkel.

„Az ukrán hírszerzés és a hadsereg szerint a nyomás növekedni fog államunk keleti részén.

Oroszország bosszút akar állni. És pontosan ott akarnak bosszút állni, ahol a legnagyobb szükségük van rá.

A mi feladatunk nem az, hogy megadjuk nekik ezt a lehetőséget(...) Úgy gondolom, van esélyünk” – fejtette ki Zelenszkij. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 15 uniós biztosból álló küldöttséggel, benne Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselővel és Várhelyi Olivér bővítési biztossal csütörtökön érkezett kétnapos látogatásra az ukrán fővárosba. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken csatlakozott a küldöttséghez. Az uniós vezetők csütörtökön együttes ülést tartottak az ukrán kormánnyal és Volodimir Zelenszkij elnökkel, majd pénteken csúcstalálkozó keretében tárgyaltak, amelynek fő témája az volt, milyen előrehaladást tett Ukrajna tagjelöltként az EU-csatlakozás követelményeinek teljesítése terén, illetve mik lehetnek az Ukrajna elleni orosz agresszióra adandó válaszlépések.

Ukrajna időközi értékelést kap az EU-tagjelölti státusról

A csúcstalálkozó záródokumentuma szerint Brüsszel beleegyezett, hogy Ukrajna időközi értékelést kapjon a tagjelölti státus megadásakor támasztott kritériumok teljesítéséről – számolt be a Jevropejszka Pravda. Korábban az EU ragaszkodott ahhoz, hogy az Ukrajnának adandó értékelés csak ősszel jelenjen meg – tette hozzá a hírportál. Kijev azonban jelezte, hogy a végrehajtás értékelését és a problémák leírását tartalmazó hivatalos EU-dokumentum nélkül Ukrajna nem tud „korrekciós munkát” végezni, ami azzal fenyegetett, hogy 2023-ban nem kezdődhetnek meg a csatlakozási tárgyalások. A csúcstalálkozón született határozat megoldja ezt a problémát: az EU beleegyezett, hogy „szóbeli jelentését” papírra veti, és tavasszal hivatalosan átadja Ukrajnának.

(MTI)

Nyitókép: HANDOUT / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS-SERVICE / AFP

***

Lehet-e EU-tag két éven belül Ukrajna?

 

 ***

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Merne az EU vezetése ellentmondani a kapott parancsoknak, azonnal likvidálnák őket......Európát szétverik, de Ukrajnát felépítik.

Michel testtartása, arckifejezése mindent elárul.......úgy áll Z előtt, mint egy büntire váró rossz gyerek...tanító bácsi, ígérem, hogy jó leszek, mindent úgy teszek, amint parancsolja......
Z megalázza az EU vezetését, a sok lakáj csak hajbókol.

A család az család. :D

ne mondd, tan megkerdezte oket valaki? eddig csak negy megyeben es ott nem azt mondtak Charlie...

Minden családban van fekete bárány. De ők a családba születtek, vér szerinti rokonok.
Ukrajna nem ilyen.

Nem leszünk egyedül. A többség végigvinné a szokásos felvételi procedúrát. Ez néhány évtized lesz.

Orosz-, de Törökország is az európai család része, ha Ukrajna az!
Tudod-e, Charles, tudod-e Michele?

Sajnos így van.

Hazugszó a valódi neve

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés