Guardian: Ukrajna Patriot rakétákat kér az USA-tól

2022. december 13. 10:23
A Pentagon azonban nem mutatta jelét annak, hogy jóváhagyná a rakéták exportját.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy vasárnap esti telefonbeszélgetés során Joe Biden amerikai elnöktől több segítséget kért az ország megrongált energiahálózatának védelmében, bár nyilvánosan ekkor nem részletezte, hogy milyen fegyverekre lenne szüksége – írta meg hétfőn a The Guardian.

Ukrajna Patriot rakéták szállítására szólította fel a nyugatot a lap értesülései szerint. Az Egyesült Államok pénteken további 275 millió dolláros katonai segélyt engedélyezett, beleértve a HIMARS tüzérségi rendszerhez szükséges rakétákat is.

Brutális csapásokat mérnek az oroszokra a HIMARS-rakétarendszerek

A Pentagon azonban nem mutatta jelét annak, hogy jóváhagyná a Patriotok exportját

– tájékoztatott a lap.

A lap értesülései szerint hétfő délután Zelenszkij a G7-ek vezetőinek virtuális találkozóján felszólalt, ahol figyelmeztetett, hogy Oroszország „még mindig előnyben van a tüzérség és a rakéták terén”, és modern harckocsikat, nagy hatótávolságú rakétákat kért – és további „kétmilliárd köbméter gázt” az áramellátásban mutatkozó hiányosságok pótlására. A G7-ek vezetői azonban a találkozót követő nyilatkozatukban egyetértettek abban, hogy

„azonnali figyelmet kell fordítani Ukrajna légvédelmi rendszerekkel történő ellátására”,

a G7-ek soros elnökségét betöltő Németország azonban kijelentette, hogy az Ukrajnának történő konkrét fegyverszállítások nem szerepelnek a napirenden.

A lap szerint a Brüsszelben ülésező uniós külügyminiszterek megállapodtak arról, hogy további 2 milliárd euróval bővítik az Ukrajnának fegyverekkel való ellátására szolgáló alapot, hogy a tavaly létrehozott európai békeeszköz 5 milliárd euróval feltölthető legyen. A 2 milliárd eurós kiegészítést annak ellenére hagyták jóvá, hogy Magyarország „zsaroló diplomáciával" kapcsolatos aggodalmak merültek fel, miután Budapest a múlt héten blokkolt egy 18 milliárd eurós pénzügyi segélycsomagot Ukrajnának.

Az EU jelenleg tárgyalja az Oroszország elleni szankciók kilencedik csomagját, amely többek között a drónok és alkatrészek eladásának tilalmát tartalmazza majd. Erről korábban a Mandiner is beszámolt már.

Egy újabb szankciós csomaggal gyakorolna nyomást Moszkvára Ursula von der Leyen

Nyitókép: MTI / AP / Ukrán elnöki sajtóhivatal

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés