Nekiment Cseh Katalin az uniós népszavazás miatt Ujhelyi Istvánnak

2022. augusztus 7. 15:44
A Momentum EP-képviselője szerint „teljesen fölösleges népszavazást kezdeményezni Magyarország EU-tagságáról”.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője vasárnapi levelében arról írt, hogy népszavazást kezdeményez Magyarország uniós tagságának megerősítéséről. A szocialista politikus a közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnököt is idézte, aki egy alkalommal arról beszélt hogy „számára az Unión kívül is van élet”.

„Tagok vagyunk és azok is akarunk maradni”

Erre a levélre reagált nemsokkal később Cseh Katalin, a Momentum politikusa közösségi oldalán. Cseh azt írta: „Teljesen fölösleges politikai hazardírozás népszavazást kezdeményezni Magyarország EU-tagságáról”.

„Tagok vagyunk és azok is akarunk maradni - még a Fidesz-szavazók többsége is”

– szögezte le Cseh.

Majd David Cameront és a britek példáját idézte fel. Rámutatott, hogy „el lehet veszteni egy megnyertnek tűnő népszavazást is, különösen válságban„. Cseh Katalin ezt követően kiemelte,

„Magyarország még a briteknél is sokkal többet veszítene a tagság feladásával: a jövőnket”.

A Momentum nem fogja támogatni ezt a népszavazást

Végül egyértelművé tette, hogy pártja nem fogja támogatni ezt a népszavazást. „Magyarország uniós tagságát pedig természetesen igen” – zárta bejegyzését az EP-képviselő.

A két ellenzéki képviselő közötti szóváltás ezután Cseh Katalin bejegyzése alatt folytatódott.

„Egy ilyen népszavazás megnyitná az utat az euroszkeptikus indulatok felkorbácsolása elő”

„Katka! Másképp látom” – kezdte Ujhelyi, majd azzal folytatta, 

„Tartok tőle, inkább valamiféle belső ellenzéki szkander miatt nem szeretnétek támogatni.

Lesz idő átgondolni, hiszen jövő tavasz előtt nem valószínű egy kiírás, ha addig meg nem akadályozza a hatalom, aminek azért van esélye”. 

Majd felsorakoztatta érveit, melyek között helyet kapott, hogy „valós veszély hazánk uniós tagságának felmondása: a Fidesz megteremtette a törvényi lehetőségét annak, hogy a nép megkérdezése nélkül kiléptesse hazánkat az Unióból”. Vagy az, hogy „ez a kezdeményezés semmiben nem hasonlít a Brexit-szavazáshoz”

A Momentum képviselője mindehhez azt fűzte hozzá, hogy „szó sincs belső ellenzéki szkanderről. Egy ilyen népszavazás megnyitná az utat az euroszkeptikus indulatok felkorbácsolása előtt, és növelné, nem csökkentené annak az esélyét, hogy kisodródjunk az EU-ból.

A cél helyes, az eszköz hibás.”

– zárta hozzászólását Cseh Katalin.

A szóváltást itt tekintheti meg:

Kapcsolódó

Ujhelyi István: Népszavazást kezdeményezek az uniós tagságunk megerősítéséről!

Orbán korábban már egyértelművé tette, hogy számára az „Unión kívül is van élet”. Bővebben...

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 237 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ÖSSZEFOGÁÁÁÁÁÁÁS!

Nem értem miért foglakoznak ilyenekkel, hiszen nekik ehhez semmi közük.
Semmi.
A magyarok majd eldöntik.

"Érvénytelen lett az országos népszavazás, mivel az érvényes szavazatok száma nem érte el az alaptörvény szerint szükséges 50 százalékot."

Csak úgy mellékesen: Az EU-ról és a NATO-ról szóló népszavazáson az érvényességet miért nem lehetett 50%-hoz kötni, egy ilyen horderejű kérdésnél miért volt csak 25%?

Egyébként nagyon parázol, azért van ez a hosszú szófosás? Az EU egyre bizonytalanabb lábon áll, az idei tél során nagyot fog amortizálódni ez az USA fiók intézmény. Most fog kiderülni, hogy az EU vezetése egyáltalán nem képviseli az EU érdekeit. Hogy miért? Azért, mert az EU és Oroszország viszonya lényegében európai belügy, amennyiben Európa az Uralig tart. Geopolitikailag ez a viszony természetesebb szövetség lehetne, mint az, amikor az USA a két óceán közül szól bele Európa dolgába. Ebbe a viszonyba tenyerelt bele az USA, és az EU vezetése hagyta, hogy ez a BIden család, a nagy amerikai mezőgazdasági cégek érdekei szerint alakuljon. Miközben mi látjuk ennek a kárát. Na, hát ez fogja az EU-t egyre inkább leamortizálni.

Na, Újhülyét is elviszi a Cseka.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés