Miért lett volna annyira fontos Herszon visszavétele?

2022. augusztus 3. 21:23

Bekezdések
Facebook
A terület a Krím kapujában van, ezért kulcsfontosságú a félsziget és Oroszország szárazföldi összekötése szempontjából.

„Az ukrán és orosz telegramm csatornák tudósításai szerint Kijev lefújta az offenzívát. Ezt lényegében Zelenszkij hadügyminisztere el is ismerte egy sajtótájékoztatón, ahol körülbelül úgy fogalmazott: »megvárjuk, hogy az oroszok lépjenek először.« De miért történt mindez, és miért lett volna annyira fontos Herszon visszavétele?

Az egész megye szinte ellenállás nélkül került orosz kézre a háború kitörése után, hiszen többnyire oroszok lakják. Nem mellesleg a terület a Krím kapujában van, ezért kulcsfontosságú a félsziget és Oroszország szárazföldi összekötése szempontjából. Zelenszkijék úgy gondolhatták, óriási PR értéke lenne, ha Herszont sikerülne visszafoglalni, főleg azután, hogy sorra vesztették el a nagyobb városokat: elesett Mariupol, Szeverodonyeck és Liszicsanszk… Emiatt a morál a seregben egyre alacsonyabb, és ahogy fentebb már említettük, a nyugati fegyverek sem hozták meg a nagy áttörést. Herszon bevétele azonban visszaadhatta volna a végső győzelembe vetett hitet a katonáknak.

Csakhogy az ostrom óriási emberáldozatot követel, ezt az eddigi példák is megmutatták. Ukrajna pedig nincs abban a helyzetben, hogy ekkora véráldozatot bevállaljon, hiszen a legjobb, legharcedzettebb katonái vagy már elestek például az Azovszálért vívott csatában, vagy lassan fél éve teljesítenek frontszolgálatot, így kimerültek, egy Herszon méretű várost pedig nem lehet sorkatonákkal bevenni. Ukrán és orosz híresztelések szerint a vezérkari főnök és a hadügyminisztere meggyőzte Zelenszkijt, hogy engedje el az offenzíva tervét, mentse inkább a menthetőt.

Átfogó hadműveletre tehát aligha számíthatunk, a következő hetekre a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az oroszok tovább folytatják a lassú előre nyomulást, az ukrán erők kifárasztását és módszeres felőrlését, s mindezt az ukránok igyekeznek rakétacsapásokkal hátráltatni, megzavarni.”

Nyitókép illusztráció.  Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért, volt valaki, aki komolyan vette ezt az ukrán ellentámadás nevű dolgot?

Az ukránoknak annyi. Akkor járnak jól, ha Zelenszkijt fejbelövik, és megalkudnak az oroszokkal. Ha tovább húzzák ezt az egészet, Ukrajnából semmi nem marad.

Az ellenkezője meg más ellenpropaganda.
A propagabdázás már csak ilyen.
Egyébként meg a Krím vízellátását Herszon régióból szüntették meg, ugye? Ez ukrán érdek. A Krím vizellátását akkor adták vissza amikor a Herszon régiót az oroszok elfoglalták. Ez orosz érdek.
Ukrán adatok szerint a Majdan előtt a Krim etnikai ősszetétele kb. 60% orosz 25% ukrán a többi tatár, görög, zsidó...stb.
Milyen propaganda kell ahhoz, hogy 25% nyelvét kötelező használni 60% kárára?
Mert bizony a Majdan ezt hozta meg a krími népszavazást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés