Olyan emberek döntöttek az igazságtételről, akik vastagon benne voltak a diktatúra élcsapatában

2021. október 19. 17:02

Mező Gábor
Facebook
Ifjabb Bárd Károly később a CEU ünnepelt professzora lett.

„Várhattuk volna-e, hogy az ÁVH-főtisztek fiai: Bauer Tamás, Pető Iván és Bárd Károly (aki az MDF-kormányt képviselte helyettes államtitkárként) harcoljanak a felelősségre-vonásért? Ugye nem... [Főleg, ha utóbbi az SZDSZ-es Eörsi Mátyás cégénél dolgozott. Bauer Miklós ÁVH-s főtiszthez hasonlóan...]

Várhattuk volna-e, hogy az MSZMP KB tagjának, Baranya megye egykori párttitkárának a veje [Sólyom László] úgy döntsön az Alkotmánybíróság elnökeként, ahogy sokan szerettük volna? Ugye nem...

Szálak, amelyek összeérnek – Hálózat.

Miért nem történt igazságtétel? Azt láttuk, hogy az MDF keresztül akarta vinni a Zétényi-Takács féle igazságtételi törvényt, az ellenzék (SZDSZ) meg harcolt ellene. Erről szólt a híres Pető–Kónya vita.

De valóban ilyen egyszerű, fekete-fehér a képlet?

Ott Pető (SZDSZ) harcolt az igazságtétel ellen, mindenféle érvvel védve a morálisan védhetetlent.

Azóta tudjuk, hogy az igazságtétel (és a szembenézés) ellen harcoló Pető Iván apja ÁVH-s volt. Ezt akkoriban letagadta, még perelt is az ügyben, amit elbukott.

Azt is tudjuk, hogy Eörsi Mátyás (SZDSZ) cégénél dolgozott két volt ÁVH-s főtiszt: Bauer Miklós és Bárd Károly.

Ekkor már a szabad külföldi földvásárlás és hasonló ügyek mellett harcoltak jogászként.

Egy csapat voltak: doktor Bauer Miklós Eörsi párttársának, Bauer Tamásnak (SZDSZ) az apukája volt. Az öreg »körmösnek« nevezett Bauer: ÁVH-s, majd komplexes. Szóval külkeres jogász. Utóbbi vállalatnál alatta dolgozott a fiatal Eörsi Mátyás.

Azt viszont nem sokan tudták, hogy Doktor Bárd Károly fia Doktor Bárd Károly az MDF helyettes államtitkára volt 1990 után. Egyik szakterülete: az igazságtétel. A 168 órának elmagyarázta, miért is veszélyes az igazságtétel. 

Mert »megrendül a bizalom« és »félnie kell az egész közösségnek«.

Mondom: ő képviselte az antikommunista kormányt, az MDF-et

»Félnie kell a közösségnek« – mondta. Ugyanezt a félelemkeltést erőltette Pető Iván a Kónya elleni vitában, amikor azt mondta, az igazságtétellel elszabadulna a Pokol.

Pedig valójában mi történt: olyan emberek döntöttek az igazságtételről, akik vastagon benne voltak a diktatúra élcsapatában. Dédelgetett gyerekek.

Ifjabb Bárd Károly később a CEU ünnepelt professzora lett.

Az emberi jogok nagy szakértője.

És: az Alkotmánybíróság elkaszálta az igazságtételi törvényt. Szakértők szerint először az alkotmányt kellett volna megváltoztatni ahhoz, hogy egyáltalán átmehessen a törvény.

Lehet. De az Alkotmánybíróság elnökét Sólyom Lászlónak hívták. Apósa, Nagy József korábban az MSZMP Központi Bizottságának a tagja, Baranya megye párttitkára volt.

Elvárható volt ilyen bekötésű emberektől egy független, a nemzetnek, a társadalomnak megfelelő döntés az igazságtétellel kapcsolatban?”

Fotó: MTVA/ Jászai Csaba

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés