Török Gábor szerint MZP veszélyes a Fideszre, legutóbb Vona Gáborra mondta ezt 2018-ban

2021. október 18. 10:44
Török 2018-ban Vona Gábor és a Jobbik áttörését vizionálta, valamint a Fidesz-többség bukását vetítette előre.

A politikai elemző az Index vezércikkében elemzi Márki-Zay Péter vasárnapi, Dobrev Klára felett aratott győzelmét. Török Gábor szerint MZP győzelme az elmúlt évek legváratlanabb, legmeglepőbb eseménye.

A politológus azt írta: az eredmény leginkább az ellenzéki szavazók erős és egyértelmű üzeneteként értelmezhető. Márki-Zay Péter azért győzhetett, mert

nagyon sokan nem csupán kormányt akarnak váltani 2022-ben, de egyben elégedetlenek is az ellenzék jelenlegi helyzetével és politikai kínálatával.

„Az előválasztás második fordulója azt mutatta meg, hogy jelentős az igény az ellenzék megújítására. MZP – elsősorban a Momentummal és az egyhetes bénázás után mellé szegődő főpolgármesterrel – valójában erre a szerepre szerződött” – írja a cikkében.

„A nagyobbik kormányzópárt nem erre készült”

Török szerint a kormánypártban most egy ember örülhet: Lázár János. Ami eddig az ő problémája volt, az most már Orbán Viktoré, és még abban is reménykedhet, hogy – így vagy úgy – megszabadul helyi riválisától.

A Fidesz országos kampánya számára azonban az MZP-forgatókönyv kifejezetten veszélyes,

hiszen a nagyobbik kormányzópárt nem erre készült, és igazán még most sem tudja, hogy pontosan mire számíthat, a kampány és a választás kiszámíthatatlanná vált.

„Lehet, hogy a most látott lendület fél évig kitart, sőt akár a Fidesz számára veszélyesen fel is erősödhet, amelynek nyomán elbillenhet a ma még fej fej mellettinek látszó verseny. S akkor már nemcsak az lesz a tét, hogy tud-e a Fidesz nyerni, de az sem lesz már teljesen elképzelhetetlen, hogy egyszer Orbán Viktor is kerülhet egy országos fülkeforradalom rossz oldalára” – olvasható a cikkben.

Török Gábor nem először tesz kísérletet arra, hogy megjósolja ki lehet az a személy, aki a Fidesz politikai hatalmának végét jelentheti. Legutóbb 2018-ban a Jobbikkal és Vona Gáborral kapcsolatban fogalmazott úgy: 

„Négy éve csak 10 körzetet bukott el a Fidesz, most megvan annak az esélye, hogy ez 40 körül legyen. Ha ez valóban megtörténik, akkor nem lesz meg a 100 mandátum, ami egy teljesen új politikai helyzetet jelent. Olyan új helyzetet, ami véget vet a NER-nek abban a formájában, ahogy megismertük.”

Nyitókép: Kisbenedek Attila / AFP

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Keresztény emberben nem lehet ennyi gyűlölet. Keresztény ember nem fenyegetőzik kandelláberrel, Ifa-platóval. Ilyen egyszerű. Hogy te mit mondasz róla, annak semmi jelentősége.

És a Föld is lapos, ha épp azt mondják az emberek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés