Karácsony Gergely a visszalépésről: A baloldali gondolatnak Magyarországon ma nincs társadalmi többsége

2021. október 8. 20:25
Közösen értékelte a Partizán műsorában az előválasztást a visszalépés után Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter.

„Három párt támogatott engem, akiknek a támogatására most is nagyon büszke vagyok, azonban azt kellett mérlegelnem, hogyan lehet megnyerni ezt a választást” – fogalmazott visszalépése után, péntek este Karácsony Gergely a Partizán videócsatorna élő műsorában, ahol Márki-Zay Péterrel együtt válaszolt Gulyás Márton kérdéseire.

Karácsony szerint csak Márki-Zay Péter győzheti le Orbánt

Budapest főpolgármestere tárgyalópartneréről elmondta, makacs ember, viszont civil politikusként „kitörte azt az üvegplafont”, ami a hozzá hasonló civileknél előtte még nem történt meg. Hozzátette, véleménye szerint azért kell most jobboldali konszenzusos jelölt, mert az általa meghirdetett baloldali gondolatnak „Magyarországon ma nincs társadalmi többsége”. Egy, a Fideszhez kulturálisan közelebb álló jelölt, mint Márki-Zay Karácsony szerint a bizonytalanokhoz is szól, ráadásul egy becsületes ember, akin a főpolgármester látja, megvan az az erő benne, amire most szükség van, és ami belőle hiányzott.

Arról, hogy az első forduló eredményváróján már miért nem született meg valamiféle megállapodás Karácsony és Márki-Zay között Márki-Zay úgy válaszolt, szerinte nem lett volna egyenes az eredmények teljes ismerete nélkül megegyezést kötni, Karácsony viszont úgy válaszolt, a beszélgetések erről az együttműködésről már az első forduló alatt elindultak köztük, a megegyezés azonban végül nehezebbnek bizonyult.

A beszélgetés során Gulyás Márton azt is felvetette, komoly zajt keltett a Medián és a Závecz-Idea kutatása, és a Momentum elnökét, Fekete-Győr Andrást is rábírta a hódmezővásárhelyi polgármester támogatására, Márki elmondta, szerinte a felmérések valós folyamatokat tükröztek, amik nem voltak meglepőek. Karácsony pedig hangsúlyozta, a felmérésnek és a Momentum döntésének nem volt szerepe.

Kiemelte,

a főpolgármesteri kabinetülésen, csütörtökön délben döntötte el, hogy visszalép majd,

tehát pár órával a Momentum döntése előtt hozta meg, Márki-Zay pedig elmondta, a rengeteg ezt követelő üzenet után ő csütörtök este „a zuhany alatt” döntötte el, hogy maga pedig nem lép vissza.

„Visszakerültem egy olyan forgatókönyvbe, ami nekem eleve is szimpatikus volt:

polgármesterként és pártvezetőként akarok részt venni a kormányváltásban”

– tette hozzá Karácsony, majd méltatta az előválasztást, ahol szerinte a szavazók nem kértek „egy csomó lókötőből”. Hozzátette, Márki-Zay óriási teljesítményt nyújtott a kampányban, ezért van valami „sorsszerű” abban, hogy így történt a visszalépés végül.

A Karácsony mellett álló pártok még gondolkodnak arról, támogatják-e

Arról, hogy a Párbeszéd támogatni fogja-e Márki-Zay kampányát, Karácsony azt mondta, ezzel kapcsolatban a megbeszélések folyamatosak, de „a gyászmunkát el kell végezni” ebben az ügyben. Az már ismert, hogy az MSZP és az LMP nem fogja támogatni Márki-Zayt. Karácsony hozzátette, személyes döntése magányos folyamat volt, most a pártszervezetben is döntésre kell majd jutni.

Karácsony a baloldali szavazóktól azt kérte, ha eddig bíztak benne, akkor ezek után is bízzanak meg Márki-Zayban, és higgyék el neki, hogy

Dobrev Klára jelöltsége biztos vereség a Fidesszel szemben.

Márki-Zay ezzel szemben a főpolgármester szerint nyerhet. Karácsony leszögezte, ha ő és Márki-Zay Németországban politizálnának, akkor ellenfelek lennének, ő zöld, a vásárhelyi városvezető pedig CDU-s lenne, de itt, a Fidesz „Európa-ellenes és borzalmas rezsimje ellen” mégis együtt fognak dolgozni.

A kampány következő napjaiban Márki-Zay szerint sok közös eseményük is lesz, mint ahogy lesznek olyan események is, ahol Karácsony fog Márki-Zay mellett korteskedni, Botka László pedig ugyancsak támogatni fogja Márkit, tehát a szegedi polgármester is aktívabb szerepet fog vállalni mellette az előválasztásban.

Azt is elmondta, ő maga még semmiféle pozíciót nem ajánlott még fel Karácsonynak, de szerinte a kampány alatti pozíció-osztogatás nem kenyere. Amúgy pedig közölte,

Karácsony inkább budapesti főpolgármester lenne, mint tag a kormányában.

Ugyanakkor tanácsaira akkor is számítana, ha megválasztanák az ellenzéket.

A teljes interjút itt nézheti vissza:

Fotó: YouTube

Összesen 107 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ennél a Karácsonynál gerinctelenebb féreg nem sok létezik.

Most, legutoljára ugye a saját pártjait és szavazóit csapta be és alázta meg (hányadszorra 2010 óta? kedve ugye az LMP szétszakításától).

A Facebookon keresztül nem lehet várost vezetni, Geri.

Meg Fletóra, a sok hülye egoista tanácsadóra hallgatva.

Vége ez, a bukás.

Karácsony lett volna Medgyessy, elegáns turbókiadásban.

MZP egy válllalhatatlan krakéler, akivel rengeteg gondjuk lesz ezután is. Szerintem ez most nem Fletó forgatókönyve, otg is újrateverzés van (és most már szerintem befuttatja a nejét).

Harácsonynak egy tenne jót, ha villámgyorsan visszavonulna a nyilvános szerepléstől, legalább egy darabig.

Egy állítólag jobboldali Márki Zay hogyan illeszkedne a Gyurcsány rendszerbe? Gyurcsány nem azért hozta létre tíz év alatt az ellenzék legnagyobb, legszervezettebb pártját, nem azért erőltette az összefogást, hogy ott majd Márki Zay legyen a főnök. A gerinctelen, ide-oda hajló Karácsony szokás szerint annyit szerencsétlenkedett, hogy most elásták, és lecserélték a sokkal több külsőséget, határozottságot mutató, de semmivel több önállóságot nem kapó Márki Zayra, aki jobb csalétek a tájékozatlanoknak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés