Brit professzor: Orbánnak korábban a menekültek voltak a bűnbakjai, most az LMBT-emberek

2021. augusztus 27. 9:47
Richard Mole, a University College London politikai szociológia tanára a Die Weltnek adott interjúban arról beszél, hogy a polgárok feladata megváltoztatni az országukat.

Richard Mole a Die Weltnek adott interjúban arról beszél, hogy szerinte hogyan kellene az Európai Uniónak cselekednie, hogy ne árulja el értékeit és ne veszítse el Magyarországot és Lengyelországot. A University College London politikai szociológia tanára évek óta kutatja a nemzeti identitás és a szexualitásról való elképzelést – elsősorban Kelet-Európában.

A professzor úgy véli, Kelet-Európában átlagosan kevésbé elfogadóak az emberek az LMBT-jogokkal szemben, mint Nyugat-Európában. Mole kifejtette, Oroszországban már 2013-ban hoztak egy homoszexuális propagandát tiltó törvényt, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök számára nagy sikert hozott. Más autokraták azt tapasztalták, hogy Putyin ezáltal szavazatokat nyert és elkezdték utánozni.

Orbánnak szüksége van valamire, hogy visszanyerje a szavazókat

Mole szerint figyelemre méltó párhuzam vonható Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor között. Az orosz elnök úgy véli, a hagyományos orosz értékeket meg kell védeni a nyugati liberális befolyásoktól. Orbán Viktor hasonlóan cselekszik, hiszen hosszú ideje, 2010 óta van hivatalban, és támogatókat veszít a koronavírus-válság rossz irányítása miatt – jelentette ki a londoni kutató –, ezért szüksége van valamire, hogy visszanyerje a szavazókat. A legutóbbi választásokon a menekültek voltak a bűnbakjai, most az LMBT-emberek.

A szociológus azt is kifejtette, hogy sok egykori szovjet köztársaságban – Azerbajdzsánban, Örményországban, Grúziában – megfigyelhető az LMBT-emberekhez való ellenséges hozzáállás. Az Európai Unión belül a lengyel és a magyar kormány a „problémásak”. De a 26 tagállam közül csak 17 tiltakozott levelével a magyar LMBT-ellenes törvény ellen. Az aláírók közül csak kettő érkezett Kelet-Európából – Lettországból és Észtországból. Tehát feltételezhető, hogy a többi ország vagy nem találta elég fontosnak a kérdést, vagy csendben egyetért Orbán Viktorral.

Az LMBT-ügy az utolsó csepp a pohárban

Janez Jansa szlovén miniszterelnök nyíltan támogatja Orbán Viktort. „Bár Magyarország már korlátozta a sajtószabadságot, megsértette a jogállamiságot és figyelmen kívül hagyta a nemzetközi előírásokat, csak az LMBT-vita bosszantotta fel igazán a nyugati politikusokat. Nem értem, miért van ez” – nyilatkozta Mole. „Azzal érvelnek, hogy a magyar jog sérti az európai jogot és értékeket. Más dolgok, amelyeket Orbán tett, ugyanolyan rosszak ... Számomra úgy tűnik, hogy az LMBT-ügy az utolsó csepp a pohárban”.

Mole szerint, ha az Európai Unióból való kiszakadásról van szó, ezek a dolgok mind felelősek lennének, nem csak a homofób politika. A professzor elmondta, ahogy Oroszországban, úgy Magyarországon és Lengyelországban is megfigyelhető az az érvelés, hogy a homoszexualitás egy nyugati ideológia, amelyet a keleti országokra akarnak erőltetni. Mole úgy gondolja, a polgárok feladata megváltoztatni az országukat. Néhány éve megfigyelhető a magasan képzett munkaerő elvándorlása Magyarországról és Lengyelországból, ami növeli a kormányokra nehezedő nyomást. Fontos, hogy ezek az államok az Európai Unió tagjai maradjanak. Mole úgy látja, a szolidaritás kinyilvánítása jobban működik, ha nem állítanak pellengérre egy országot – írja a Die Welt.

(Fotó: A 26. Budapest Pride résztvevői vonulnak a Vámház körúton 2021. július 24-én.MTI/Koszticsák Szilárd)

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Megváltoztatni"? De milyen irányban?...A szociológia a relativitás tudománya, s ez az állítólagos prof' nem érti - amit egyébként szakmájának lekiválóbbjai igen -, hogy a szociológia is ontológián alapul. Ha értené az ontológiát - azaz, nem lenne szakbarbár -, akkor másképpen beszélne.

Megint egy kettős mércés gazember, aki nem a saját háza előtt söpörget.
A Brit Nemzetközösség 54 országból áll Antigua-tól Zambiáig, de ebből 34 országban a homoszexulitás törvényileg tiltott. (63%)

Ez a professzor miért szerezte a címét? Merthogy tudásért biztos nem.

Már a neve is árulkodó ennek a professzornak.
Mole: 1. vakond, 2. beépített ügynök, tégla.

Mole!
Miniszterelnökünknek nincsennek bünbakjai!
1. A "menekültekről"
Ezek a "menekültek" egy biztonságos EU államból (Görögország) illegálisan átszöknek egy nem EU államba Macedóniába, majd Szebiába. Azitán illegálisan akarnak átjutni aschengeni magyar határon, hogy tovább mehessenek. Orbán Viktor csak be tartka a Schengeni egyezményt.
2. LMBTQ
A magyarok 99%-a egyetért azzal a törvénnyel, hogy semmilyen civil közösségnek -legyen az heteró vagy LMBTQ tilos a 18 év allatiaknak felvilágosításokat tartani.
Ezt csak a szülők és szakemberek tehetik meg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés