A BKK szerint megújulnak a jegykiadó automaták, valójában kevesebb lesz belőlük

2021. augusztus 03. 19:55

Megújulnak a jegy- és bérletkiadó automaták, a készülékek működését a vásárlók igényeihez igazítják, a hálózat üzemeltetése pedig kiszámíthatóbb és gazdaságilag fenntarthatóbb lesz – közölte a BKK kedden. Vitézy Dávid szerint kevesebb automata lesz.

2021. augusztus 03. 19:55
null

Azt írták, az új rendszert gyorsabb használat, megbízhatóbb működés, rugalmasabban módosítható felhasználói felület jellemzi majd. A BKK tájékoztatása szerint a jelenlegi rendszer már 7 éves, ezért időszerű a megújítása. Külsőleg nem változnak az automaták, de belülről átépítik azokat. A gépekbe korszerű vezérlőegységet szerelnek be, amely stabilabbá teszi a hálózat működését, a fejlesztés révén egyszerűbben és gyorsabban lehet javítani a hibákat.

A rendszer a mobiltelefon képernyőjéről is be tudja olvasni a QR-kódot.

A megújuló készülékek 3G helyett nagy adatátviteli sebességű 4G/5G kommunikációra lesznek képesek, továbbá egyszerűbben lehet majd egy-egy új terméket bevezetni, és a fejlesztési lehetőségek is javulnak.

Megváltoztak a vásárlói szokások, ma már minden tizedik BKK-bérletet mobiljegyként váltanak meg.

Nő a bankkártyás fizetések száma is, az automatákból az utasok 70 százaléka így vásárol. Ezért a jövőben nőhet az olyan automaták száma, amelyeknél kizárólag bankkártyával lehet majd fizetni. Azonban a készpénzes fizetés lehetősége továbbra is elérhető lesz minden jelenlegi értékesítőponton – tették hozzá.

A BKK szerint az online értékesítés növekedésével a jövőben kevesebb automatára lesz szükség, ezért mintegy 15 százalékkal csökkentik a készülékek számát. Ha az egymás mellett üzemelő automaták között van kihasználatlan, akkor azt megszüntetik vagy áthelyezik máshová, de az értékesítési helyszínekből nem lesz kevesebb – emelték ki.

Vitézy Dávid szerint bevételkiesés várható

„Rengeteg munkánk volt abban, hogy 2014-ben több, mint 300 új, bankkártyát is elfogadó, bérletet is árusító, éjjel-nappal működő automata jelent meg a BKK hálózatán. Korábban az emberek a szabad ég alatt álltak sorban bérletért a pénztárak előtt, a BKV elszórt automatái csak érmét fogadtak el és csak jegyet adtak ki - már ha egyáltalán. Az új automaták és az értékesítési csatornák bővítése révén minden várakozásunkon felül, 10 milliárd forinttal nőttek a jegyárbevételek, éjjel-nappal elérhetővé váltak a jegyek és bérletek a város számos pontján” – írta a BKK alapító elnöke, Vitézy Dávid a hír kapcsán Facebook oldalán. 

„Mielőtt valaki azzal jönne, hogy ennek pénzhiány lenne az oka, az automaták üzembe állítása után szerzett tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy az értékesítési csatornák szűkítésének hatása bevételkiesés lesz, tehát a BKK és ezáltal a Főváros pénzügyi pozíciói romlani és nem javulni fognak az intézkedés révén. Szomorú, hogy itt tartunk és 12 év után először ismét ez a fajta rövid látó megszorító logika érvényesül, ami 2010 előtt is fémjelezte a BKV értékesítési gyakorlatát” – áll Vitézy Dávid posztjában. 

(MTI, Facebook)

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó cikkek

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3957
2021. augusztus 04. 15:02
ha 22-ben nyer a Fidesz, zavarja el a náthás tetves francba ezt az álfőpolgármestert, és adjon végső ultimátumot a HARMATGYENGE EU-nak!
zuriktodor
2021. augusztus 04. 09:16
ezt a balfaszkodást... mi volt a baj ezekkel? nagyon ritkán szállok tömegközlekedésre (covid óta összesen 3x) . régen mindig bajom volt azzal, hogy sem a megállókban, sem a söfőrnél nem tudtam soha jegyet venni, ha kellett. végre voltak automaták, tudtam kártyával fizetni. miért kell mindent lebontani? ha visszaemlékszem, hogy a kormos vén ikarusok voltak a bolsik alatt, ahhoz képest nagyot fejlődött a járműpark (még így is simán lehet 15 éves az átlag).
Reszelő Aladár
2021. augusztus 04. 08:13
És mi a helyzet az elektronikus jegyrendszerrel? 20 éve kész kéne hogy legyen, meghallgatnám a főpolgármester urat, hogy ezt miért nem lehet megcsinálni.
Jinx
2021. augusztus 04. 07:42
Szép dolog az appos bérlet, de én nem veszek olyan bérletet, amiből kifogyhat az áram
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik