A kereszténység támadás alatt áll

2021. május 28. 15:00

Päivi Räsänen
Vasarnap.hu
Sajnálatos, hogy az LMBTQ-ideológiát az egyház kritikátlanul támogatja. Interjú.

 

„Korábban egy tweetben tette fel a kérdést, miként tudja az egyháza támogatni az LMBTQ-lobbi kiemelkedő rendezvényét, a pride eseményt, a bejegyzés azonban vádemeléshez vezetett. Mik voltak a teológiai indíttatásai?

Letaglózott, amikor megtudtam, hogy a Finnországi Evangélikus-Lutheránus Egyház, melynek tagja vagyok, bejelentette hivatalos viszonyát a 2019-es helsinki pridehoz. Úgy döntöttem, hogy írok egy tweetet, amelyben megkérdeztem, hogy az egyház, melynek alapja a Biblia, hogy tud támogatni valamit, ami összeférhetetlen a Bibliával. Ez alatt a homoszexualitást értettem. Nem a szexuális kisebbségeket akartam bántani, a kritikám az egyházunknak szólt.

Sajnálatos, hogy az LMBTQ-ideológiát az egyház kritikátlanul támogatja. Az LMBTQ-aktivisták célja, hogy elhallgattassák azokat a hangokat, melyek azon alapulnak, hogy biológiailag két nem létezik és a házasság férj és feleség egysége. A két nemen alapuló rend lebontása különösen ártalmas a gyerekekre nézve. Mindig hangsúlyoztam, hogy a homoszexuálisok és más nemi kisebbségek emberi jogai és méltóságuk tiszteletben tartandóak és védendőek. Azonban a Biblia egyértelműen kijelenti, hogy a házasság férj és feleség egysége, és a homoszexualitás Isten akarata ellen van. 

A keresztény hit a központja az egész életemnek és munkásságomnak. Hiszem, hogy minden ember Isten képére teremtetett, tehát az ember értéke határozott. Ez a kiindulópontja politikámnak. A ’90-es években, amikor orvosként dolgoztam, egy sor etikai kérdés keltette fel a figyelmem a politika iránt. Fontos számomra az élet védelme annak kezdetétől végéig, a családok jólléte és a szolgáltatások minősége. Képviselőként fontos volt számomra, hogy az egészségügyi dolgozóknak joguk legyen az abortuszkérelmet elutasítani, minden területen kiálltam az élet védelme mellett.

Hogyan reagált az egyház, illetve a társadalom?

Sok keresztény szervezet vezetője, papok csoportjai, lelkészek és parlamenti kollégáim is támogattak. Más frakció képviselői is felszólaltak a szólásszabadság védelme mellett. Képviselői éveim alatt sok támogatást és kritikát kaptam már. Azonban keresztény fiatalok ezrei az országban félnek attól, hogy Bibliát követő keresztényként bélyegzik meg őket, mely visszaveti a karrierjüket és a társadalmi elfogadottságukat. Sajnálatos, hogy az egyház hallgat az ilyen kérdésekben annak ellenére, hogy a parlament egyhangúan elfogadta az úgynevezett egyházi törvényt, a nemzeti egyházzal egyetemben, mely szerint a keresztény hit a Biblián alapszik.

Gyakori Önöknél, hogy az ügyészség eljárást indít azok ellen, akik nem osztják a fősodratú liberális eszmét, vagy egyenesen vitatják azt?

Nem volt még hasonló ügy, amely érintette volna a szólásszabadságot és a vallást. Az én ügyem precedensértékű. Végső soron az ellenem felhozott három vád arról szól, hogy az ember megvallhatja-e Finnországban a hitét, mely a Biblián alapul.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés