Az angol mellett török és perzsa fordítás is kellett Karácsonyéknak

2021. május 14. 10:50
Leggyakrabban angol nyelven segítették ki Karácsonyékat, többek között a V4-ek főpolgármestereinek plenáris ülésén, de alkalmaztak törökül és perzsául tudó szakembert is az önkormányzatnál. Ez derül ki a nyilvánosan elérhető megbízásokból.

Kikértük a minap a Fővárosi Önkormányzat, illetve a főpolgármester tolmácsolási és fordítási szerződéseit, miután kisebb közéleti vihart kavart Karácsony Gergely angol(nem nagyon)tudásának híre. Ismeretes: a főpolgármester a The Economistnak adott interjúja indította el úgymond a lavinát, azóta rengeteg felmérés, cikk és vélemény foglalkozott azzal, hogy egy miniszterelnöki posztra ácsingózó politikusnak mindenképp kell-e beszélnie a világnyelvet. Vagy legalább egy idegen nyelvet.

A közérdekű adatigénylésekre vonatkozó jelenlegi szabályok szerint a budapesti Városházának 45 nap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ám jó pár szerződés jelenleg is nyilvánosan elérhető. Ezekből szemezgetünk.

A vonatkozó megbízások ezres, tízezres, illetve százezres nagyságrendű díjakról szólnak.

A dokumentumokból kiderül: a legtöbb szerződést két céggel kötötték, az egyik az Interlex Communications Kft., amely angol és német nyelven is dolgozott, többek között 2019. december 16-án tolmácsoltak a V4-ek főpolgármestereinek plenáris ülésén, illetve tavaly június 2-án egy Covid-konferencián. Előbbi rendezvényen jelentette be egyébként Karácsony Gergely, hogy a visegrádi országok fővárosainak vezetői aláírták a Szabad Város Szövetségének megállapodását, mégpedig a CEU budapesti épületében (lásd nyitóképünket, melynek forrása Karácsony Facebook-oldala).

A másik kiemelt megbízott az Anglofon Studio Kft., amely szintén angol és olykor spanyol fordításokat vállalt főleg, magyarra ültették többek között az UEFA Szuperkupa-döntő követelményeinek a dokumentációját.

Érdekesség, hogy Sipos János tavaly júniusban törökül tolmácsolt, Kalotáné Németh Ágnes pedig szintén az elmúlt évben két alkalommal perzsául.

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A minelnokok ha összehasonlítom nőnek és megbeszélik az EU irányvonalát, Gergő lenne a Kuka.
Gondold el ezt a helyzetet. Nem csak saját magát alázná meg, hanem a szavazóit is.

Sajnálod? Közel nem kap annyit, mint amit az ellenzéki médiától kapott Schmitt Pál. Gergő bűne nagyobbnak tűnik, hiszen mindenféle végzettség nélkül lett adjunktus.

Inkább azt érdemes megvizsgálni, hogyan kapott diplomát?
Egy kiadott diploma garancia kéne, hogy legyen a középfokú nyelvtudásra. Lánczi láthatott egy diplomát, ígéretet kaphatott a megkezdett phd befejezesere......

Értelek. Csak az ellenzék fikázza a kormánypártot.........

Kettő -három kéne, hátha az egyik felsőbb utasításra csőbe húzza.

Ma tényleg nem sokat számít. De ha minelnok akar lenni, akkor nagyon fontos! Képzeld el a többi miniszterelnök között a magas sovány Kukát. Nem ért semmit és nem tud válaszolni semmire. Kevés lenne a bárgyú mosoly.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés