DK: A kormány a koronavírus-járvány elleni oltást is pártpolitikai célokra használja

2021. február 28. 12:59
Arató Gergely szerint „Ez olyan aljasság, amilyenre hosszú ideje nem volt példa a történelemben."

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány a koronavírus-járvány elleni oltást is pártpolitikai célokra használja és azt is alárendelte saját EU-ellenes kampányának – mondta az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.

Arató Gergely közölte, a kabinet elismerte, hogy szándékosan nem kötötték le a Magyarországnak járó uniós vakcinák egyikét, a Modernát, mivel a Pfizer-BioNTech kedvezőbb szállítási feltételeket és árat tudott biztosítani. A DK elképesztő felelőtlenségnek tartja, hogy a kormány nem rendelt megfelelő mennyiségű biztonságos, az uniós gyógyszerügynökség által bevizsgált vakcinát, arra hivatkozva, hogy az túl drága, miközben kétszer akkora áron vásárolt kínai oltóanyagot – fejtette ki Arató Gergely. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, „most már világos, hogy a kormánynak nem számít a magyar emberek egészsége", csak az, hogy „brüsszelezhessen". „Ez olyan aljasság, amilyenre hosszú ideje nem volt példa a történelemben" – tette hozzá Arató Gergely.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"" Lekötött mennyiség - Érkezett mennyiség - Érkezett százalék

Pfizer-BioNtech 6 593 710 - 773 745 - 11,73%
Moderna 1 744 000 - 39 600 - 2,27%
AstraZeneca 6 540 000 - 169 900 - 2,60%
Szputnyik 2 000 000 - 145 600 - 7,28%
Sinopharm 5 000 000 - 550 000 - 11%

Egy jó plusz kimutatás még itt az lehetne , hogy hogyan állnak mindezek a szerződésbeli szállítási ütemterve(ike)t illetően!

Vóna, vóna de nincs!

A magyar kormány 1,74 millió adagot kötött le,
de a beérkezett mennyiség csak 39 600 adag. a lekötött mennyiségnek csak 2,27%-a..

A csúsztatás a következő: a Modernából a magyar kormány 1 millió 744 ezer adagot kötött le, de a Telex számítása szerint három és fél millió is járhatna nekünk – amely többletet a Kormány nem kíván lekötni és megvenni. Ez igaz. Csakhogy jelenleg a már lekötött mennyiségnek is csak a töredéke készült el, eddig még negyvenezret sem kaptunk belőle, a többit várjuk. Ha most további Modernát akarnánk lekötni (nem pedig "lehívni"), azt csak a már lekötött mennyiség megérkezése után kaphatnánk meg. Ami, ismerve az eddigi szállítási ütemet, hónapok múlva lenne esedékes. Addig viszont jön sok más vakcina.

Amit tehát az ellenzék "lehívni" szeretne, az nincs, nem létezik, nem gyártották le, és nem is lehet tudni, mikor lesz kész. A budapesti főpolgármester el nem készült, le nem gyártott, nem létező vakcinával akarja megoldani Budapest beoltását. Nem sok jót ígér a terv.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés